Μπορεί να μάθει παίζοντας;

Εκτός από διασκέδαση, κάποια παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν και γνώση!

Ποια είναι αυτά και με ποιον τρόπο συνδυάζουν ψυχαγωγία και μάθηση;

Η εκπαιδευτική σύμβουλος Ιφιγένεια Λαμπροπούλου προτείνει:

Όνομα-ζώο-πράγμα

Το παίζαμε όλοι στο σχολείο, στο σπίτι με τα αδέρφια και τους φίλους μας. Και τότε απλά μας φαινόταν ένα ακόμα παιχνίδι για το οποίο το μόνο που μας ένοιαζε ήταν πόσους βαθμούς θα συγκεντρώσουμε από τις λέξεις που θα βρίσκαμε….
Σήμερα, το ίδιο αυτό παιχνίδι είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να μάθει το παιδί σας την αλφάβητο και πρόσθεση!
Μπορείτε να το παίξετε με το παιδάκι σας από 4 ετών και πάνω.
Τα … υλικά που είναι απαραίτητα είναι μόνο χαρτί και μολύβι!
(προαιρετικά: χάρακας για να τραβήξεις ίσιες γραμμές, ένα χοντρό βιβλίο για στήριγμα….)
Δεν χρειάζεται να ξέρει να γράφει το παιδί για να παίξετε μαζί το παιχνίδι αυτό. Αρκεί να μπορεί να αναγνωρίσει τον ήχο του κάθε γράμματος π.χ ότι το Β ακούγεται…βου , το Λ οτι ακούγεται λου κτλπ, ώστε να σκεφτεί και να βρεί μία λέξη που αρχίζει από το αντίστοιχο ηχόγραμμα.
Στην αρχή καλό είναι να έχετε λίγες κατηγορίες για να βρίσκει λεξούλες π.χ ΟΝΟΜΑ-ΖΩΟ-ΠΡΑΓΜΑ-ΦΥΤΟ-ΦΑΓΗΤΟ και αργότερα με τον καιρό μπορείτε να το εξελίξετε με την προσθήκη και άλλων κατηγοριών οι οποίες μπορεί να είναι συνδυασμένες με το εκάστοτε εκπαιδευτικό θέμα που διδάσκονται στον παιδικό ή στο σχολείο, π.χ. ΧΡΩΜΑ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ κι ας μην υπάρχει λέξη για όλα τα γράμματα της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Με τον καιρό, μπορείτε να συμπεριλάβετε πια και την βαθμολογία και μπορεί το παιδάκι σας να βρίσκει μόνο του πόσους βαθμούς πρέπει να πάρει για κάθε λέξη που βρίσκει.
Κρεμάλα
Το πασίγνωστο και κλασικό παιχνίδι της κρεμάλας είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να μάθει το παιδί σας τα γράμματα σε συνδυασμό με μικρές (μονοσύλλαβες, δισύλλαβες και αργότερα τρισύλλαβες) λέξεις.
Μπορείτε αρχικά να έχετε κάπου γραμμένα όλα τα φωνήεντα και όλα τα σύμφωνα σε ένα χαρτί, ώστε ακόμα και αν δεν θυμάται το παιδί σας ποιος είναι ο ήχος ενός γράμματος, να μπορεί να σας το δείξει για να του τον θυμίσετε εσείς. (Όχι ου, ει, ευ, οι, αι, γγ, γκ, ντ, σπ, σκ… αποφύγετε πολύπλοκους συνδυασμούς)
Ξεκινήστε με μονοσύλλαβες λέξεις, όπως είναι τα άρθρα ΤΟ, ΤΗΝ, ΤΟΝ, ΤΗΣ και σταδιακά προσθέστε δισύλλαβες λέξεις από της καθημερινότητα του παιδιού, όπως ΑΠΌ, ΜΈΣΑ, ΈΞΩ, ΤΏΡΑ, ΜΕΤΆ, ΜΑΜΑ, ΓΙΑΓΙΑ, ΚΟΡΗ, ΗΛΙΟΣ, ΜΗΛΟ, ΠΑΠΙ, ΚΟΤΑ κτλ ώστε ταυτόχρονα με τα γράμματα να μαθαίνει και πώς διαβάζονται όλα τα γράμματα σε μία λέξη συνδυαστικά.
Είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να εξοικειωθεί το παιδάκι σας με τα γράμματα της αλφαβήτου και πολύ ευχάριστος αφού είναι ένα παιχνίδι. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο γρήγορα θα μάθει την αλφάβητο!

Read More

And More