Ναυτίες και εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές θα σε ανακουφίσουν;

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εγκυμοσύνης είναι οι ναυτίες. Εκείνο το (όχι και τόσο θετικό) συναίσθημα, κατά το οποίο ζαλίζεσαι, το στομάχι σου σε πονά και γενικότερα αισθάνεσαι κάπως καταβεβλημένη. Και το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι; Ότι, δυστυχώς, δε σε “πιάνει”, μόνο όταν τρέχεις στην Εθνική Οδό και ο παράδρομος έχει στροφές ή όταν η θάλασσα δεν είναι τόσο ήρεμη και το πλοίο πρέπει να συνεχίσει την πορεία του.

Αν στην παραπάνω περιγραφή, είδες τον εαυτό σου, τότε ναι, έχεις τις γνωστές ναυτίες της εγκυμοσύνης. Όμως, δε θέλω να αγχώνεσαι. Υπάρχουν μερικές τροφές, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις. Και εσύ και το (ήδη ταλαιπωρημένο) στομάχι σου.

– Μήλο. Ένα μήλο την ημέρα και τη ζαλάδα κάνει πέρα. Τελικά, σύμφωνα με την επιστήμη, το μήλο κρατά γιατρούς κάθε ειδικότητας μακριά. Για την ακρίβεια, πολύ μακριά. Οι φυτικές ίνες, οι οποίες κυριαρχούν στον κόκκινο ή πράσινο καρπό, θα σε βοηθήσουν να “ισορροπήσεις” το στομάχι σου, αφού απομακρύνει ταχύτατα τις χημικές ουσίες που προκαλούν τη ναυτία.

– Νερό. Αν και πιστεύεις ότι τα ροφήματα δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος απέναντι στις ενοχλητικές ζαλάδες, η πραγματικότητα είναι λίγο (έως πολύ) διαφορετική. Ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός εκτελεί με ασφάλεια και ορθά τις λειτουργίες του. Και πιο είναι το πιο υγιεινό και light ενυδατικό; Μα φυσικά, το νερό. Πρόσεχε, όμως, μην το παρακάνεις με την ποσότητα και βρεθείς πιο ζαλισμένη από πριν. Για αυτό, ένα (μόνο) νερό κυρά Βαγγελιώ…

– Μπανάνα. Αν η ναυτία σου συνοδεύεται από μία τρελή τάση προς εμετό, τότε χρειάζεσαι μία μπανάνα. Το αγαπημένο κίτρινο φρούτο σταθεροποιεί τα επίπεδα καλίου στο αίμα. Εξάλλου, δε θέλω να ξεχνάς ότι αρκετές φορές η αιτία της ναυτίας βρίσκεται στην έλλειψη καλίου. Για αυτό, μπανάνα για δεκατιανό και ζαλάδες στο καλό.

– Ψητό ή βραστό κοτόπουλο. Αν και γνωστό για τις πρωτεΐνες του, το (κλασσικό) κοτόπουλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6. Η τελευταία θεωρείται ως το φάρμακο απέναντι στη συχνή ναυτία. Μη ρίξεις, όμως, πάνω από το κρέας οποιαδήποτε σος μπορείς να φανταστείς. Προτίμησε το στεγνό με λίγο ρύζι για συνοδευτικό.

– Φρυγανισμένο ψωμί. Πολλές φορές, η ζαλάδα που μας καταπονεί οφείλεται στην υπερσυγκέντρωση υγρών στην περιοχή του στομάχου. Μία ή δύο φέτες σκέτου ψωμιού είναι η καλύτερη λύση για το πρόβλημα αυτό.

– Τζίντζερ. Αν δυσκολεύεσαι να το βρεις στο σούπερ-μάρκετ, σου έχω τέλεια νέα: κυκλοφορεί σε σκόνη και σε κάψουλες. Αν ταλαιπωρείσαι από ναυτίες, ένα χαπάκι τζίντζερ μετά (ή μέσα στο) το φαγητό, θα ανακουφίσει το στομάχι (και τη ψυχολογία) σου.

– Λεμονάδα. Το δεύτερο ρόφημα (μετά το νερό) που θα ηρεμήσει το στομάχι σου. Πρόσθεσε λίγο παραπάνω λεμόνι στο φαγητό σου και άσε τον οργανισμό σου να σε ευγνωμονεί.

– Ξηροί καρποί. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ναυτία είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πρωτινής. Για αυτό, θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου κάτι που θα σου εξασφαλίσει πρωτεΐνη και ενέργεια. Τι καλύτερο, λοιπόν, από λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς;

Read More

And More