Σε ποια ηλικία περπατούν τα μωρά και πώς να βοηθήσεις στα πρώτα βήματά τους

Πολλές είναι οι στιγμές που θεωρούνται “ορόσημα” στη ζωή με ένα μωρό! Η πρώτη φορά που θα πιάσει το χέρι σου, η πρώτη φορά που θα σου χαμογελάσει, η πρώτη -ακατανόητη- λέξη που θα σχηματίσει ή ακόμη και η πρώτη φορά που θα… ρολάρει πάνω στο κρεβάτι! Υπάρχει, βέβαια, και το πρώτο μεγάλο και άξιο εορτασμού κατόρθωμα του μικρού σου που θα θυμάσαι για πάντα και δεν είναι άλλο από τα πρώτα βήματά του, φυσικά! Πότε, όμως, είναι φυσιολογικό να γίνονται τα… baby steps ενός μωρού;

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να περπατούν κάποια στιγμή ανάμεσα στους εννέα και τους 12 μήνες της ζωής τους, ενώ τελειοποιούν το βηματισμό τους περίπου στους 14 με 15 μήνες. Από την άλλη, κάποια απολύτως φυσιολογικά και σωστά ανεπτυγμένα παιδιά δεν κάνουν τα πρώτα βήματά τους πριν τους 16 ή 17 μήνες της ηλικίας τους και αυτό δεν είναι καθόλου ανησυχητικό. Ωστόσο, αν η διαδικασία καθυστερήσει περισσότερο από τους 18 μήνες, τότε οι γονείς ίσως θα πρέπει να εξετάσουν το λόγο που σημειώνεται αργοπορία τέτοιου βαθμού.

Πάντως, εάν οι γονείς ανυπομονούν και θέλουν να βοηθήσουν το μικρό τους σε αυτή τη σημαντική προσπάθειά του να περπατήσει, μπορούν να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

♦ Να εξασκηθούν μαζί, όσο κρατούν το μωρό σε όρθια στάση.

♦ Να παρέχουν στο μικρό τους ασφαλή χώρο να κινηθούν (να στηριχθούν σε έπιπλα) και να μην του προσφέρουν συνεχώς υποστήριξη.

♦ Να τα σηκώσουν όρθια, εξετάζοντας πόση ώρα μπορούν να ισορροπήσουν μόνα τους (προσέχοντας την πτώση τους).

♦ Να κάνουν το περπάτημα παιχνίδι, επαινώντας το κατόρθωμα του βηματισμού.

♦ Να ενθαρρύνουν το περπάτημα, ανασηκώνοντας σε όρθια στάση το μικρό τους.

Read More

And More