Αλλάζοντας πάνα: Πώς να κάνεις την διαδικασία ευχάριστη για ένα νήπιο

Κι εκεί που νομίζεις ότι τα “δύσκολα” πέρασαν, τα ατελείωτα ξενύχτια τέλειωσαν και το κλάμα που ο ήχος του διαπερνά ολόκληρο το κορμί σου σαν ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα σας ξαναβρούν, το μικρό σου μπαίνει στη νηπιακή ηλικία! Μία νέα φάση ξεκινά και είναι σίγουρα γεμάτη νέες προκλήσεις, τόσο για το παιδί, όσο και για εσένα. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις νέες απαιτήσεις που θα συναντήσεις είναι και το ζήτημα της πάνας, γιατί είναι τελείως διαφορετικό να αλλάζεις την πάνα του νεογέννητου μωρού, που δεν φωνάζει, δεν χτυπάει και δεν σηκώνεται να φύγει μόνο του από την αλλαξιέρα και μια εντελώς νέα εμπειρία η αλλαγή της πάνας σε ένα νήπιο, που όχι μόνο κάνει όλα τα παραπάνω, αλλά μπορεί να ξεσπάει σε ουρλιαχτά και να μην έρχεται καν έως το δωμάτιο -συγκεκριμένα, αν ήταν στο χέρι του, θα κρατούσε την ίδια πάνα μέχρι το… λύκειο! Τι κάνεις, λοιπόν, όταν τα βρίσκεις “σκούρα”;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που δεν πρέπει να παραβλέπεις είναι το γεγονός πως τα μωρά αυτής της ηλικίας έχουν ανεπτυγμένη συνείδηση, επικοινωνία και νέα ενδιαφέροντα. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του και να επικοινωνήσεις σε ένα καλό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα το μικρό σου θα έχει αποκτήσει μια σχετική αυτονομία, από την οποία δεν θα έπρεπε να το αποτραβάς χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, όταν το παιδί παίζει με τα παιχνίδια του ή χορεύει με ένα χαρούμενο σκοπό, είναι λιγάκι άδικο να το αρπάξεις και να το κατευθύνεις στην αλλαξιέρα. Χρειάζεται πρώτα να το προετοιμάσεις ή ακόμη και να το αφήσεις να τελειώσει την δραστηριότητά του και έπειτα να συνεχίσεις με την διαδικασία. Το παν είναι να επικοινωνήσεις και να το κατανοήσεις, αν θέλεις να βρείτε έναν καλό ρυθμό και να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μην έχετε… εμφύλιο στο σπίτι!

Και για να πάρεις μερικές ιδέες, παρακάτω μπορείς να δεις έξι τρόπους που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την αλλαγή πάνας μια εύκολη υπόθεση!

Αφιέρωσε χρόνο
Αν δεις αυτή την διαδικασία σαν μια καλή ευκαιρία να περάσεις ευχάριστο χρόνο με το μικρό σου, είναι πολύ πιθανό και εκείνο να ανταποκριθεί θετικά σε αυτό. Αν, από την άλλη, το αντιμετωπίσεις σαν “αγγαρεία” που πρέπει να τελειώσει γρήγορα για να επιστρέψετε σε ό,τι κάνατε, τότε και το μικρό σου θα το βιώσει σαν κάτι δυσάρεστο, αντιδρώντας αρνητικά.

“Συνδέσου” με το μικρό σου
Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να ανταποκριθούν θετικά σε κάτι και να συνεργαστούν, όταν μπορούν να επικοινωνήσουν. Αφιέρωσε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να “συνδεθείς” με το μικρό σου, γονατίζοντας μαζί του, ρωτώντας το για το παιχνίδι του και έπειτα επισημαίνοντας πως η πάνα του χρειάζεται αλλαγή και ρωτώντας αν το κατάλαβε. Με αυτό τον τρόπο, θα έρθει σε επαφή με το σώμα και τις ανάγκες του, ενώ ταυτόχρονα θα νιώσει πως είσαι “σύμμαχος” και όχι “εχθρός” που το διακόπτει και το… σέρνει στην αλλαξιέρα.

Φτιάξ’ του την διάθεση
Το γέλιο μειώνει το στρες και αυξάνει το “δέσιμο” με τους γονείς. Επομένως, κάνοντας το μικρό σου να γελάσει και να διασκεδάσει μαζί σου, θα το βοηθήσεις να γίνει περισσότερο συνεργάσιμο. Αν αφιερώσεις έστω και 10 λεπτά σε ένα αστείο παιχνίδι, με κυνηγητό και γελοίες χειρονομίες και φάτσες, τότε θα καταφέρεις να το οδηγήσεις στην αλλαξιέρα, κάνοντας ακόμη και αυτή την διαδικασία μέρος της διασκέδασης!

 

Μην διακόπτεις το παιχνίδι του
Το παιχνίδι είναι η “δουλειά” των παιδιών και όπως είναι φυσικό δεν θα ήθελε να το διακόψουν από αυτή την ασχολία. Μπορείς να περιμένεις, λοιπόν, να τελειώσει αυτό που κάνει ή να συμμετάσχεις και εσύ σε αυτό, ώστε η αλλαγή της πάνας να ενσωματωθεί στην δραστηριότητά του. Εφόσον έχει βραχεί, το μόνο που θα χρειαστεί είναι να του αφαιρέσεις την πανά-βρακάκι και να του φορέσεις καινούρια -κάτι που μπορεί να γίνει επιτόπου, χωρίς να ξαπλώσει καν στην αλλαξιέρα του.

Ζήτησε την βοήθειά του
Τα παιδιά λατρεύουν να μαθαίνουν νέα πράγματα και να γίνονται καλύτερα σε οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνονται. Γιατί, λοιπόν, να μην το συμπεριλάβεις σε αυτή την διαδικασία, αφού μπορείς να κάνεις ακόμη πιο ευχάριστη την εμπειρία του; Ζήτησέ του να βγάλει μόνο του την πάνα όσο είναι όρθιο, περίγραψέ του τι κάνεις σε κάθε βήμα και αν το ενοχλεί κάτι, δώσε του να κρατάει την καθαρή πάνα του όσο εσύ το καθαρίζεις ή να σηκώσει τα ποδαράκια του για να την τοποθετήσεις σωστά. Γενικά, άφησέ το να πάρει μέρος σε αυτό που του συμβαίνει!

Κατάλαβε πώς νιώθει
Το μικρό σου μπορεί να νιώσει πολύ καλύτερα όταν αντιληφθεί πως το κατανοείς και αντιλαμβάνεσαι τι θέλει. Αυτό σημαίνει πως θα έχει και καλύτερες αντιδράσεις. Αφιέρωσε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να το ρωτήσεις αν κρυώνει, αν το ενοχλεί η κρέμα ή αν η πάνα είναι σφιχτή. Επίσης, προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμη και συμπονετική όταν το παιδί αντιδρά, δείχνοντάς του πως το καταλαβαίνεις και είσαι με το μέρος του!

Read More

And More