Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τα πάντα γύρω από το νέο εμβόλιο κατά της γρίπης

Το εμβόλιο ορίζεται ως ένα βιολογικό παρασκεύασμα που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών, ώστε να αποκτήσει ανοσία. Το νέο εμβόλιο κατά της γρίπης έκανε την εμφάνιση του στα ράφια των φαρμακείων. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου παρουσιάζει αναλυτικά το νέο εμβόλιο και εξηγεί ποια παιδιά πρέπει να το κάνουν.

 

Στα ράφια των φαρμακείων βρίσκεται πια το νέο εμβόλιο κατά της γρίπης για την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 έως Ιούνιος 2020.

Η γρίπη είναι μια άκρως μεταδοτική νόσος, η οποία, όμως, καθε χρόνο προκαλείται από διαφορετικούς τύπους στελεχών που μπορεί να αλλάζουν καθε χρόνο. Αυτός είναι και όλους που χρειάζεται να εμβολιάζονται τα παιδιά σχεδόν καθε χρόνο, μέχρις ότου παραχθεί ένα εμβόλιο γρίπης, το οποίο θα γίνεται μια φορά και θα καλύπτει το παιδί για όλη την ζωή.

Κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός παιδιών δοκιμάζονται από την προσβολή τους από την γρίπη. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα άρρωστα γριπιασμένα παιδιά θα χρειασθούν εισαγωγή σε νοσοκομείο και ίσως σε μονάδα εντατικής νοσηλείας.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος να προσβληθεί ένα παιδί από γρίπη είναι κατά τους κρύους μήνες από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Γι’ αυτό, η καλύτερη εποχή για να εμβολιαστεί είναι όσο γίνεται πιο νωρίς το φθινόπωρο, ώστε να έχει χρόνο “να πιάσει”, αφού χρειάζονται 15-20 μέρες για να αποκτηθούν αντισώματα μετά την μέρα της ένεσης.

Το φετινό εμβόλιο προστατεύει έναντι τεσσάρων στελεχών της γρίπης: δυο υπότυπους του ιού Α και δυο τύπους του ιού Β. Το εμβόλιο δεν προστατεύει από το λεγόμενο κοινό κρυολόγημα , ούτε από τους άλλους ιούς , παρά μόνο από τους συγκεκριμένους ιούς της γρίπης.

Υπογραμμίζεται ότι κανένα από τα συστατικά του εμβολίου δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη.

Το φετινό εμβόλιο της γρίπης χορηγείται βαθιά ενδομυϊκά και οι δόσεις διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και αν έχει εμβολιαστεί ή όχι στο παρελθόν ξανά το παιδί από την γρίπη.

Τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών και πάνω θα πρέπει να κάνουν μια ολόκληρη δόση των 0,5 ml.

Τα παιδιά από 6 μηνών έως 9 χρονών που δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν για την γρίπη, χρειάζεται να κάνουν και μια δεύτερη δόση μετά από ένα μήνα.

Όπως γίνεται με την χορήγηση όλων των άλλων εμβολίων και φαρμάκων, το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να συνταγογραφηθεί από τον παιδίατρο και να εκτελεσθεί από τον ίδιο μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More