O παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας! (part2)

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις, στις δικές σας ανησυχίες… Μείνε συντονισμένη για να διαβάσεις και τη δική σου απάντηση. Ακολουθείται σειρά προτεραιότητας…

Ερώτηση

Καλησπέρα σας! Έχω 2 γιους, ο ένας είναι 15 μηνών και ζυγίζει 6,850 και έχει ύψος 73 εκατοστά και περίμετρο κεφαλής 45,2. Ο άλλος είναι 2 μηνών και είναι φυσιολογικός. Κάπνιζα και στις δύο εγκυμοσύνες μου. Του έχουμε κάνει όλες τις εξετάσεις και έχουν βγει καθαρές. Τρώει τα πάντα και όλα τα γεύματά του. Μου έχουν πει ενδοκρινολόγοι ότι αν μέχρι 2 ετών δεν έχει αναπτυχθεί σωστά θα χρειαστεί αυξητική ορμόνη. Ο άντρας μου είναι αντίθετος. Σας παρακαλώ θέλω την ιατρική σας γνώμη και αν μπορούσα να έρθω σε επαφή μαζί να το εξετάσετε. Ξέχασα να σας πω ότι είναι ευφυέστατος και έχει μεγάλη αντίληψη των πραγμάτων.”
Απάντηση
Η αυξητική ορμόνη χορηγείται μόνο για να αυξήσει το ύψος του και μάλιστα δεν μπορούμε να επιτύχουμε και πάρα πολύ μεγάλη αύξηση. Μιλάμε για 5-8 εκατοστά και πρόκειται για μια διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρος, επίπονη και οικονομικά πολύ ακριβή.
Απ’ ότι φαίνεται το δικό σας το παιδί αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόβλημα με το ύψος αλλά με το βάρος το οποίο φαίνεται ότι είναι χαμηλό.
Για να μην σας απαντήσουμε επιπόλαια θα πρέπει το παιδί οπωσδήποτε να κάνει ορμονολογικό έλεγχο, έλεγχο οστικής ηλικίας και μετά να αποφασιστεί ποιος είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο το βάρος του είναι τόσο μικρό ενώ το παιδί τρώει καλά και έχει και πνευματική ανάπτυξη καλή. Μετά από τις εξετάσεις αυτές θα αποφασιστεί η αντιμετώπισή του.
Ερώτηση
Ο γιος μου είναι 17 μηνών και από 2 μηνών διαγνώσθηκε αλλεργία στη λακτόζη. Από τότε είναι σε δίαιτα και πίνει το neocate. Ο παιδίατρος μας είπε ότι η αλλεργία θα φύγει στα 2 του χρόνια. Πήγαμε όμως σε παιδογαστρεντερολόγο και μας είπε ότι το παιδί είναι έτοιμο για πρόκληση στο αγελαδινό γάλα γιατί βλέποντας το βιβλιάριό του διαπίστωσε ότι έχει μείνει πίσω σε βάρος και ύψος και με την ψηλάφηση που έκανε στο έντερο. Εσείς τι λέτε; Υπάρχει περίπτωση η αλλεργία να έφυγε στο χρόνο; Γιατί από τον χρόνο και έπειτα σταμάτησε να αναπτύσσεται ενώ έτρωγε 5 γεύματα μεγάλης ποιότητας από αυτά που επιτρέπονταν.”
Απάντηση
Οι αλλεργίες εξατομικεύονται σε κάθε παιδί και ως εκ τούτου μπορεί να περάσουν στον χρόνο, στα 2 χρόνια ή και αργότερα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή ο γαστρεντερολόγος είναι πιο εξειδικευμένος σε αυτά τα θέματα, εάν η πρότασή του είναι να πρόκληση καλό θα ήταν να το κάνετε ώστε εάν λυθεί το πρόβλημα της αλλεργίας αυτής, όσο πιο γρήγορα λυθεί τόσο καλύτερα θα είναι για την ανάπτυξη του παιδιού.”
Ερώτηση
Το μεσημέρι την ώρα του φαγητού ποτέ δεν της αρέσει το μεσημεριανό ό, τι και να είναι αυτό. Συνέχεια κλαίει και μου λέει ότι δεν της αρέσει το φαγητό. Τι να κάνω; Να την αφήσω νηστική;
Απάντηση
Εάν το παιδί δεν τρώει το μεσημεριανό φαγητό αλλά όμως όλα τα υπόλοιπα γεύματά του τα τρώει κανονικά δηλαδή πρωινό, δεκατιανό, απογευματινό, βραδινό τότε μάλλον έχουμε ένα παιδί το οποίο έχει κάποια ιδιομορφία στη γεύση. Θα πρέπει λοιπόν να ψάξετε ποιες είναι οι γεύσεις εκείνες οι οποίες θα είναι πιο ελκυστικές για το παιδί ώστε να μπορέσει να φάει και το μεσημεριανό του φαγητό το οποίο είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξή του.
Ένας βέβαια από τους τρόπους διαχείρισης αυτού του μικροπροβλήματος είναι να αφήνουμε κάποιες ώρες το παιδί νηστικό από άλλες τροφές ώστε η πείνα του κατά κάποιο τρόπο να το παρακινήσει να φάει και τροφές οι οποίες δεν του αρέσουν τόσο πολύ.
Σίγουρα να έχετε υπόψιν σας ότι τα γλυκίσματα κόβουν γενικότερα την όρεξη των παιδιών, οπότε μην παρασύρεστε και κοντά στα γεύματα του δώσετε κάποιο γλύκισμα διότι αυτό θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα.”
Ερώτηση
Η κόρη μου 7 ετών έχει ασθματική βρογχίτιδα. Θα το έχει και όταν μεγαλώσει; Πρέπει να προσέχουμε κάτι;”
Απάντηση
Το άσθμα είναι μια ασθένεια που εξατομικεύεται για το κάθε παιδί και κατόπιν εξετάσεων μπορούμε να ορίσουμε αν θα είναι κάτι το οποίο θα το αφήσει στην παιδική ηλικία ή αν θα είναι χρόνιο και θα το ταλαιπωρεί και για τα επόμενα χρόνια της ζωής του. Χρειάζονται κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις όπως για παράδειγμα η σπειρομέτρηση η οποία γίνεται από ειδικό παιδοπνευμονολόγο και βάση αυτής της εξέτασης και του ιστορικού που έχει το παιδί μέχρι αυτή την ηλικία(δηλαδή πόσες κρίσεις άσθματος έχει περάσει, σε τι βαρύτητα, μπήκε στο νοσοκομείο ή όχι;) μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα εάν θα είναι κάτι που θα τελειώσει σε λίγα χρόνια ή θα του αφήσει χρόνια προβλήματα.
Πάντως συνήθως το άσθμα μεταξύ 7 και 10 χρόνων είναι η ηλικία που σιγά σιγά στα περισσότερα παιδιά εξασθενεί μέχρι που φτάνει στην τέλεια ίαση.”
Ερώτηση
Το παιδί μου είναι 6 μηνών. Κοιμάται 9-9:30 πίνει το γάλα του κατά τις 11:30, μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, και ξυπνάει πάλι στις 5. Μένει ξύπνιο μέχρι τις 6:30 περίπου και μετά ξανακοιμάται. Δεν πεινάει όμως. Τι να κάνω για να μην ξυπνάει εκείνη την ώρα; Θα αλλάξει πρόγραμμα; Την υπόλοιπη μέρα κοιμάται 3 περίπου φορές από μιάμιση ώρα. Είναι 9,600 και 71 πόντους. Η παιδίατρος μου λέει ότι είναι μια χαρά ψυχοσωματικά τέλειος απλά είναι μεγαλόσωμο μωρό. Εσείς τι γνώμη έχετε;”
Απάντηση
Από αυτά που μας περιγράφετε φαίνεται ότι το παιδάκι σας είναι υγιέστατο και δεν πρέπει να σας προβληματίζει. Σίγουρα η συμπεριφορά στον ύπνο του και στο φαγητό του καθώς μεγαλώνει θα αλλάξουν όπως συμβαίνει και με κάθε παιδί. Το δικό σας παιδί φαίνεται ότι αυτές οι ώρες που κοιμάται είναι αρκετές για να το κρατούν σε καλή κατάσταση και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε καθόλου.

Read More

And More