O παιδίατρος σας απαντά!

Γιατί κλαίει; Γιατί έχει βουλωμένη μύτη τα πρωινά; Ανήσυχες μανούλες έστειλαν τις ερωτήσεις τους και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά…

Αν σε απασχολεί κι εσένα κάτι με το μικρό σου δεν έχεις παρά να στείλεις την ερώτησή σου στις ειδικές φόρμες του TLIFE…

Ερώτηση

Η μικρή μου είναι 24 ημερών και τα πρωινά και τα απογεύματα κλαίει. Όταν την παίρνω αγκαλιά σταματάει και όταν πάω να την αφήσω κλαίει. Έχει κολικούς; Τι να κάνω;”
Απάντηση
Είναι χαρακτηριστική η συμπεριφορά του παιδιού, το οποίο θέλει αγκαλίτσα. Όταν το παιδί έχει πονάκια ή το ενοχλεί γενικότερα κάτι τότε όταν το παίρνουμε στην αγκαλιά σπάνια ηρεμεί ή αν ηρεμήσει προσωρινά, μετά από λίγο θα αρχίσει πάλι να κλαίει και να διαμαρτύρεται αφού δεν έχει εξαλειφθεί η αιτία που του προκάλεσε το πρόβλημα. Άρα λοιπόν πρέπει σιγά σιγά να βρείτε έναν τρόπο ώστε να το παίρνεται το παιδί στην αγκαλιά όταν όμως πρέπει, δηλαδή λίγο πριν το φαγητό και λίγο μετά το φαγητό ώστε να μην “κακομαθαίνει” γιατί όσο περνάει ο καιρός όλο θα γίνεται και πιο απαιτητικό και δεν θα μπορείτε να βρείτε λύση στο πρόβλημά του.
Ερώτηση
Το μωράκι μου είναι 4 μηνών και έχει συνέχεια βουλωμένη μυτούλα ιδιαίτερα τα πρωινά. Του βάζω συνέχεια πριν από κάθε γεύμα φυσιολογικό ορό. Του κάναμε και εξέταση με δείγμα από την μυτούλα του για χλαμύδια και μικρόβιο αλλά βγήκαν όλα αρνητικά. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Επειδή τα νεογέννητα λίγο πολύ έχουν μία μικρή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και επειδή η μυτούλα των παιδιών δεν είναι στεγνή αλλά είναι υγρή και πρέπει να είναι υγρή διότι έτσι μπλοκάρονται τα μικρόβια και οι σκόνες, καμιά φορά ρουθουνίζουν και οι βλέννες μπλοκάρουν την είσοδο του αέρα και γι’ αυτό έχουμε αυτό το ρουθούνισμα. Θα κάνετε λίγο υπομονή να μεγαλώσει καθώς μεγαλώνοντας τα ρουθούνια ευθειάζονται και θα χρησιμοποιείται όσο περισσότερο μπορείτε φυσιολογικό ορό διότι με τον τρόπο αυτό και απελευθερώνεται η αναπνοή αλλά και εμποδίζετε την ανάπτυξη των μικροβίων που μπορεί μετά να δημιουργηθεί μια ρινίτιδα ή και κάτι άλλο πιο σοβαρό.
Ερώτηση
Κύριε Μαζάνη καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον ιδρώτα τις πρώτες ώρες του ύπνου. Ο γιος μου είναι 5 χρονών και όταν κοιμάται στην πρώτη ώρα γίνεται μούσκεμα στον ιδρώτα. Αυτό το έχω συζητήσει με την παιδίατρό του, αλλά μου είπε να μην ανησυχώ! Πέστε μου και την δική σας γνώμη σας παρακαλώ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Δεν υπάρχει καμία ανησυχία, είναι καθαρά θέμα θερμορυθμιστικού συστήματος του κάθε παιδιού και συμβαίνει σε πάρα πολλά παιδιά στην αρχή του ύπνου να ιδρώνουν καθώς αρχίζει να μεταβάλλεται η θερμοκρασία του σώματος μπαίνοντας στη διαδικασία του ύπνου. Χρειάζεται βέβαια προσοχή διότι ένα παιδί ιδρωμένο, μετά στο ξε-ίδρωμα μπορεί να αρρωστήσει. Γι’ αυτό θα πρέπει να μην έχετε υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο δωμάτιο του παιδιού, να μην υπάρχει ρεύμα αέρος και να φροντίζετε να το στεγνώνετε μετά το ίδρωμα και πιθανόν να του αλλάζετε φανελάκι και εσώρουχα.

Ερώτηση
Καλησπέρα γιατρέ θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Έχω δυο μωρά δίδυμα, ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι, και γέννησα την 34 εβδομάδα. Ο μικρός μου έχει βγάλει κάποιες καφέ κηλίδες στο δερματάκι, στο κορμάκι κυρίως στην πλάτη και στο στήθος. Τι είναι αυτό, τι μπορώ να κάνω και υπάρχει κάποια εξέταση που θα μου δείξει τι είναι; Ευχαριστώ εκ το προτέρων.”
Απάντηση
Δυστυχώς τα εξανθήματα είναι το μόνο πράγμα που ένας παιδίατρος για να βγάλει σωστή διάγνωση θα πρέπει να το δει. Συνήθως αυτές οι κηλίδες είναι αυτό που λέμε καφέ κηλίδες, κάτι δηλαδή σαν επίπεδες ελιές που είναι άνευ σημασίας τις περισσότερες φορές. Παρόλα αυτά είναι καλό να το δει ο παιδίατρος ή ένας παιδο-δερματολόγος για να βγάλει τη σωστή διάγνωση.

Read More

And More