Ο χωρισμός στα μάτια των παιδιών

Ένα διαζύγιο, όσο πολιτισμένο κι αν είναι προκαλεί αναστάτωση και είναι πάντα επώδυνο, ιδίως στην περίπτωση που υπάρχουν και παιδιά.

Η αντίδρασή τους δεν είναι ποτέ προβλέψιμη, παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να κάνεις την εμπειρία τους αυτή όσο γίνεται πιο ανώδυνη. Σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία τους, ο χαρακτήρας, όπως και το επίπεδο επικοινωνίας στο εσωτερικό της οικογένειας.
Τι μπορεί να προκαλέσει
Μπορεί τα νήπια και τα παιδιά έως τριών ετών να μην μπορούν να εκφραστούν με λέξεις, όμως η θλίψη τους είναι πιθανό να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις παιδιών που κλαίνε ασταμάτητα ή εμφανίζουν γαστρεντερικά προβλήματα.
Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά (4-5 ετών), ενίοτε θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο για το χωρισμό και εμφανίζουν άγχος εξαιτίας των ενοχών τους. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες, αϋπνίες, φόβο εγκατάλειψης κ.α
Στη σχολική ηλικία ο χωρισμός των γονιών ξεσπά με βίαιη συμπεριφορά, δυσκολίες αυτοπροσδιορισμού και φυσικά μειωμένη σχολική απόδοση.
Οι έφηβοι είναι ίσως η ομάδα που αντιδρά πιο έντονα, μιας και διανύουν μια περίοδο της ζωής τους ιδιαίτερα κρίσιμη και ευαίσθητη. Η πιεσμένη παιδική ψυχή ενός ανθρώπου που ετοιμάζεται να μπει στον κόσμο των ενηλίκων μπορεί να αντιδράσει με συμπτώματα χαμηλής αυτοπεποίθησης και βίαιης συμπεριφοράς. Πολλοί νέοι εμπλέκονται σε αδιέξοδες σχέσεις, φτάνοντας ακόμη και στην κατάθλιψη.

Πως όμως πρέπει να ανακοινώσεις στα παιδιά την απόφαση σου να χωρίσεις; Κάνε κλικ εδώ για να δεις κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Read More

And More