Όταν έχει διάρροια…

Τι μπορεί να προκαλέσει διάρροια στο παιδί; Τι πρέπει να προσέξεις και πως να την αντιμετωπίσεις;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξηγεί:
Ποια είναι τα συμπτώματα της διάρροιας και ποιες αιτίες την προκαλούν;
Το παιδί έχει διάρροια όταν οι κενώσεις του είναι πολύ ρευστές, πιο αραιές από γιαούρτι, πράσινου χρώματος και σε πολύ μεγάλη συχνότητα, τουλάχιστον 6 με 8 φορές την ημέρα.
Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι δύσοσμες, να περιέχουν βλέννες, το παιδί να παρουσιάσει πυρετό, να πονάει να είναι ανήσυχο και να κλαίει. Αιτία μπορεί να είναι ένας ιός, βακτηρίδια, σαλμονέλα, εσχερίχια κόλι, λανθασμένη διατροφή ή και ψυχολογικοί παράγοντες. Η διάρροια προκαλεί αφυδάτωση, απώλεια βάρους και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κώμα.
Προσοχή σε κοτόπουλα και αυγά!
Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα από το μικρόβιο της σαλμονέλας που ζει στο ωμό κοτόπουλο και το ωμό αυγό και προκαλεί έντονες διάρροιες με αίμα.
Έτσι, ενώ το ίδιο το κοτόπουλο και το αυγό είναι πολύτιμες τροφές για το παιδί απαιτείται ειδική, σχολαστική καθαριότητα και σωστό μαγείρεμα. Δεν πρέπει να δίνουμε ωμά ή μελάτα αυγά στο παιδί, ακόμα κι αν προέρχονται από δικές μας κότες, ούτε τροφές που παρασκευάζονται από ωμά αυγά όπως το γλυκό τιραμισού. Τα αυγά θα πρέπει να πλένονται πριν μπουν στο ψυγείο γιατί το μικρόβιο μπορεί να περάσει από τους πόρους που υπάρχουν στο τσόφλι του και να μολύνει τα υπόλοιπα τρόφιμα.
Τα μαχαίρια και ο πάγκος πάνω στον οποίο έχει τεμαχιστεί ένα κοτόπουλο, πρέπει να πλένονται καλά πριν ξαναχρησιμοποιηθούν για άλλα τρόφιμα. Τα τρόφιμα πρέπει πάντα να μπαίνουν σκεπασμένα στο ψυγείο.
Τι να κάνω;
Μόλις ένα παιδί παρουσιάσει διάρροια αφαιρούμε από το διαιτολόγιο του τα χόρτα, τα φρούτα και το γάλα για λίγες ημέρες. Χορηγούμε νερό, λίγο τσάι με λεμόνι (με προσοχή γιατί είναι διεγερτικό), καρότο, ψητό μήλο, ρύζι, ρυζόνερο και γάλα σόγιας αντί για το κανονικό γάλα.
Επίσης, ο γιατρός θα συστήσει διάφορα διαλύματα επανυδάτωσης.
Προφυλάξεις:
– Σχολαστική υγιεινή
– Έλεγχος ημερομηνίας λήξης των τροφίμων
– Καλή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο
– Αποστείρωση για τα βρέφη μέχρι 4-5 μηνών
– Πολύ καλή απόψυξη των τροφών που πρόκειται να μαγειρέψουμε

Read More

And More