Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: 6 λόγοι να γίνει ο σκύλος το πρώτο κατοικίδιο του παιδιού

Σαν σήμερα, πριν από 89 χρόνια, ένα συνέδριο Περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, έκρινε ότι χρειάζεται να θεσπιστεί μία ημέρα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το κοινό, για τα υπ’ εξαφάνιση ζώα. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων, την τέταρτη μέρα κάθε Οκτωβρίου. Για αυτό, σήμερα, σου έχουμε ετοιμάσει ένα θέμα για το πιο αγαπημένο κατοικίδιο των μικρών μας φίλων, το σκυλάκι. Χνουδωτός, τρυφερός και αγαπησιάρικος ο σκύλος έχει πολλούς λόγους να γίνει το πρώτο κατοικίδιο του μικρού σου. 

– Μαθαίνει τι σημαίνει υπευθυνότητα και ευθύνη. Εκτός από την ανιδιοτελή αγάπη που προσφέρει σε ένα μικρό παιδάκι, ένα σκυλί μπορεί να του μάθει έμπρακτα τι εστί υπευθυνότητα. Και αυτό, γιατί μπορεί το ζήτημα του να το αναλάβεις κυρίως εσύ, όμως, δεν θα είναι λίγες οι φορές που το μικρό σου θα θέλει να σε βοηθήσει. Μέσα από την επανάληψη, το μικρό σου θα καταλάβει ότι πλέον η μέρα του περιλαμβάνει και το τάισμα του του κατοικιδίου, γιατί αλλιώς το ζωάκι θα πεινάει πολύ.

– Βοηθάει το παιδί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες. Βγάζοντας το κατοικίδιο για βόλτα μαζί με εσένα, ένα παιδί μπορεί να γνωρίζει και στη συνέχεια επικοινωνήσει μαζί με άλλες οικογένειες της περιοχής που κάνουν ακριβώς το ίδιο με αυτό. Γιατί, αυτόματα έχουν ένα ισχυρό κοινό ενδιαφέρον, αυτό της φροντίδας και της αγάπης για τα σκυλιά. Έτσι, το μικρό σου κάνει νέες γνωριμίες, περνάει σταδιακά περισσότερο χρόνο μαζί τους, παίζουν με ή χωρίς τα κατοικίδια τους και δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς φιλίας.

– Είναι η καλύτερη αφορμή για παιχνίδι και σωματική άσκηση. Το παιδί πετάει τη μπάλα, ο σκύλος τρέχει να την πιάσει και πριν καν προλάβει να ανοιγοκλείσει τα μάτια του, το σκυλάκι έχει επιστρέψει μπροστά του. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται, παιδί και σκυλί χαμογελούν και περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους, μέχρι εκείνη τη στιγμή που το μικρό σου θα “ανταγωνιστεί” το κατοικίδιο του και θα αρχίσει να… τρέχει. Και, επομένως, να αγαπήσει τον αθλητισμό.

– Το καλύτερο αγχολυτικό. Μία αγκαλιά αρκεί, για να ηρεμήσει ένα παιδί που έχει αγχωθεί αρκετά με τις ασκήσεις του σχολείου ή έχει εκνευριστεί με κάτι. Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένες ράτσες σκύλων μειώνουν το άγχος και κατευνάζουν το αίσθημα έντασης στα παιδιά. Και αυτό, γιατί το παιχνίδι και η αγκαλιά με ένα σκυλί είναι αρκετά ευεργετική, με μερικούς να το χαρακτηρίζουν ως το φάρμακο απέναντι στην πίεση και το άγχος. 

– Αν έχεις μοναχοπαίδι, τότε μόλις απέκτησε έναν πιστό φίλο. Οι σκύλοι είναι πάντα εκεί. Πάντα πρόθυμοι να σου κάνουν παρέα και να παίξεις μαζί τους. Πάντα έτοιμοι να προσφέρουν αγάπη στο μικρό σου – και όχι μόνο. Είναι η καλύτερη συντροφιά, για εκείνες τις ώρες που εσύ και ο μπαμπάς είστε στη δουλειά και το μικρό σου δεν έχει κάτι άλλο να κάνει. Άσε που είναι το καλύτερο κίνητρο, για να αφήσει για λίγο τις μπλε οθόνες.

– Καλλιεργεί την ενσυναίσθηση. Αν ψάξεις την έννοια στο λεξικό, θα βρεις ότι η ενσυναίσθηση ορίζεται ως η ικανότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται και να καταλαβαίνει πώς νιώθει ο άλλος. Θα μάθει να υπολογίζει τα συναισθήματα των άλλων. Γιατί, η αγάπη ανάμεσα στο παιδί και το σκυλί είναι πάντα ειλικρινής και από τις δύο πλευρές. 

Read More

And More