10 φράσεις που η έφηβη κόρη σου θέλει να ακούσει από εσένα

Το ότι η εφηβεία είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για κάθε παιδί το γνωρίζεις. Το έχεις βιώσει και ξέρεις πως τα συναισθήματα ενός εφήβου μπορούν να κυμανθούν από την απόλυτη χαρά στη (χωρίς ουσιαστικό λόγο) στεναχώρια από τη μία στιγμή στην άλλη. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι αυτό που χρειάζεται η κόρη σου είναι έναν άνθρωπο που να δείχνει κατανόηση στις αλλαγές που βιώνουν. Να είναι το στήριγμα τους. Χρειάζεται εσένα. Για αυτό, σήμερα, σου έχω συγκεντρώσει μερικές φράσεις που, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε έφηβη κόρη περιμένει να ακούσει από την μαμά της.

 

 

1. Είσαι πολύτιμη και δεν πρέπει να το ξεχνάς. Θα υπάρξουν στιγμές και περιστατικά που η πίστη στον εαυτό της θα κλονιστεί. Αρκετές. Στιγμές που θα νιώσει ότι ο κόσμος της καταρρέει. Η αξία της, όμως, εξαρτάται από τον εσωτερικό της κόσμο και τα ιδανικά της, και σίγουρα όχι από το αν δεν βγει πρόεδρος του δεκαπενταμελούς.

2. Ακόμα και οι ατέλειες σου σε κάνουν μοναδικά όμορφη. Αν η κόρη σου έχει λιπαρή επιδερμίδα, τότε πέρα από τη ψυχολογία της και το πρόσωπο της θα έχει τις διακυμάνσεις του. Ακμή. Καθόλου φίλη του παιδιού σου και ούτε δική μας. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να τις υπενθυμίσεις ότι η ομορφιά της έχει παραμείνει αναλλοίωτη, καθώς και ότι σύντομα όλες αυτές οι αλλαγές θα είναι παρελθόν.

3. Να είσαι καλή. Η ευγένεια και η καλοσύνη είναι δύο αρετές που όσο πιο πολύ ακολουθεί το παιδί σου, τόσο περισσότερο χαρούμενη θα είναι. Άλλωστε, ρόδα είναι και γυρίζει…

4. Να είσαι η φίλη που θέλεις να έχεις. Κάποια στιγμή θα γίνει η στραβή και η κολλητή της θα την απογοητεύσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι και η κόρη σου θα πρέπει να υιοθετήσει την ίδια στάση και συμπεριφορά. Κάθε άλλο. Θα πρέπει να δρα, όπως θα ήθελε να της συμπεριφέρεται η ιδανική φίλη.

5. Άκου το ένστικτο σου. Σκέψεις, σκέψεις, σκέψεις… Δεν σταματά το μυαλό να υπεραναλύει. Ποτέ. Η λύση; Να υπενθυμίζεις στην κόρη σου ότι η εσωτερική της φωνή που της λέει πότε κάτι είναι σωστό και πότε λάθος έχει με μαθηματική ακρίβεια δίκιο.

6. Και να κάνεις λάθη δεν πειράζει. Είναι ακόμα παιδί και αυτό σημαίνει ότι ακόμα μαθαίνει. Τα λάθη είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα, ακόμα και όταν όλα φαντάζουν ευνοϊκά. Θέτει έναν στόχο, βγαίνει για λίγο εκτός διαδρομής και ξανά επιστρέφει πιο δυνατή προς τη σωστή κατεύθυνση.

7. Και η απογοήτευση είναι μέσα στη ζωή. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει την έκβαση μίας μακράς διαδρομής, όπως για παράδειγμα, των Πανελληνίων εξετάσεων. Μπορεί, όμως, να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Και να την κάνεις χαρούμενη ξανά.

8. Όλοι δικαιούμαστε μία στιγμή έντασης. Φταίει η φίλη που δεν απαντάει στα μηνύματα στο δευτερόλεπτο, το διαγώνισμα στο σχολείο που όσο διάβασμα και αν “έριξε” ο βαθμός ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο… Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα ξέσπασμα το δικαιούται και η κόρη σου.

9. Βρες χρόνο για τον εαυτό σου. Μαθήματα, αθλήματα, ασκήσεις, λύσεις, κούραση. Για αυτό, συνέστησε της να πάρει μία ανάσα ξεκούρασης και ανακούφισης.

10. Δεν είναι κακό που διαφωνείς με μερικά πράγματα που κάνει η κολλητή σου. Είναι σπουδαίο να έχει τις δικές της απόψεις και τρόπο που βλέπει τον κόσμο. Και αυτό είναι κάτι που μπορείς να της πεις (και να της το μάθεις) εσύ.

Read More

And More