10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα νεογέννητα

Αν έχεις ξαναγίνει μαμά, τότε μάλλον ξέρεις όλα όσα θα ακολουθήσουν, αν όμως τώρα είσαι έγκυος στο το πρώτο σου μωράκι, είναι πολλές οι εκπλήξεις που σε περιμένουν. Κάποια πράγματα, ίσως τα ξέρεις ήδη από συζητήσεις με τον γιατρό σου ή με άλλες μαμάδες, κάποια άλλα όμως ίσως τα αγνοείς.

Παρακάτω ακολουθούν 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα νεογέννητα…

1. Το μωρό μπορεί να μοιάζει λίγο “αστείο”

Το κεφαλάκι του μπορεί να είναι λίγο πιεσμένο από το ταξίδι του, στον γεννητικό σωλήνα και μπορεί να έχει ένα στρώμα από τριχούλες σε όλο του το σώμα. Το πρόσωπό του μπορεί να είναι λίγο πρησμένο και τα μάτια του τις πρώτες μέρες μπορεί να είναι κλεισμένα. Μην ξεχνάς πως πέρασε 9 μήνες στην κοιλιά σου, αλλά σύντομα θα είναι το πανέμορφο μωράκι που είχες ονειρευτεί.

2. Μην περιμένεις γέλια και χαρές, για τις πρώτες 6 εβδομάδες τουλάχιστον

Μέχρι την 6η εβδομάδα, θα είναι σαν να δουλεύεις για ένα πολύ απαιτητικό αφεντικό. Για να μπορέσεις να αντέξεις την κούραση και την συναισθηματική αναταραχή, να θυμάσαι πως όλες σου οι προσπάθειες δεν περνούν απαρατήρητες. Το μωρό αισθάνεται ότι η μαμά του και ο μπαμπάς του το φροντίζουν και αυτό θα το καταλάβεις από το γεγονός ότι θα του αρέσει να το έχεις αγκαλιά.

3. Μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος, θα το κάνεις μπάνιο με σφουγγαράκι

Όσο πιο στεγνή είναι η περιοχή, τόσο πιο γρήγορα πέφτει ο ομφάλιος λώρος. Εκτός απ’ αυτό, τα νεογέννητα, δεν λερώνονται πολύ, ούτως ή άλλως. Αν ο ομφάλιος λώρος, βραχεί, πάρε μια στεγνή πετσέτα και σκούπισέ τον. Αν δεις ότι, αφού πέσει ο λώρος, βγει λίγο αίμα, μην τρομάξει, είναι απολύτως φυσιολογικό.

4. Μην φοβάσαι το “μαλακό σημείο” (κρανιακή πηγή), στο κεφάλι του

Δεν χρειάζεται να σε αγχώνει το “μαλακό σημείο” στο κεφαλάκι του μωρού σου. Αυτό το συγκεκριμένο σημείο, είναι εκείνο που το βοηθά να βγει από τον γεννητικό σωλήνα και δεν υπάρχει πρόβλημα αν το ακουμπάς, απαλά. Στο σημείο αυτό, μπορεί επίσης να αισθανθείς παλμό, γιατί είναι ακριβώς πάνω από αιμοφόρα αγγεία που καλύπτουν τον εγκέφαλο.

5. Θα σου δώσει εκείνο να καταλάβεις αν πίνει αρκετό γάλα

Ένα μωρό πρέπει να τρώει κάθε τρεις ώρες, αλλά να θηλάζεις, είναι δύσκολο να καταλάβεις πόσο έχει πιει. Το βάρος του μωρού είναι ο καλύτερος δείκτης για να δεις αν τρώει σωστά και αυτό το ελέγχει ο παιδίατρός σας. Γενικά τα μωρά χάνουν το 5 με 8 τοις εκατό του βάρους τους την πρώτη εβδομάδα ζωής, αλλά το παίρνουν αμέσως πίσω την επόμενη. Και οι πάνες είναι ένας καλό δείκτης για να δεις να τρώει αρκετά. Οι πρώτες μέρες είναι λίγο μπερδεμένες, αλλά μετά θα έχεις 5-6 βρεγμένες πάνες την ημέρα.

6. Η ξηρή επιδερμίδα είναι κάτι συνηθισμένο στα μωρά

Στην αρχή το μωρό σου μπορεί να έχει απαλό και μεταξένιο δέρμα, αλλά αυτό θα αλλάξει. Αν περάσεις 9 μήνες μέσα σε μια μπάλα με νερό και μετά βγεις στον αέρα, είναι λογικό να ξεραθεί η επιδερμίδα σου. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι για την ξηρή επιδερμίδα, αλλά αν σε ανησυχεί αυτό, μπορείς να διαλέξεις μια υποαλλεργική λοσιόν χωρίς άρωμα. Επίσης, ίσως παρατηρήσεις κάποια σπυράκια, εξανθήματα από την πάνα, ακόμα και ακμή, η οποία μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες.

7. Δεν είναι ανάγκη να κλειστείς στο σπίτι

Συνέχισε να ζεις κανονικά, απλά να είσαι λίγο πιο προσεκτική όταν βγαίνεις έξω. Προσπάθησε να έχεις το μωρό μακριά από τον ήλιο και από ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Αν έχεις μεγαλύτερα παιδιά, να τους μάθεις να μην πιάνουν το μωρό στο πρόσωπο, αλλά στα ποδαράκια του, για να αποφύγεις τυχόν μολύνσεις.

8. Τα μωρά κλαίνε πολύ-Αυτός είναι ο τρόπος επικοινωνίας τους

Τα κλάματα θα σε ενημερώσουν, αν πεινάει, αν κρυώνει, αν έχει λερώσει την πάνα του ή αν απλά θέλει να το πάρεις αγκαλιά. Μπορεί αυτές σας οι “συνομιλίες” να είναι πολύ κουραστικές στην αρχή, αλλά να είσαι σίγουρη πως όσο περνά ο καιρός, τα πράγματα θα καλυτερέψουν.

9. Τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ, αλλά όχι για μεγάλα διαστήμα

Οι πρώτοι τρεις μήνες είναι σαν τρενάκι στο λούνα παρκ. Το μωρό πρέπει να τρώει κάθε τρεις ώρες, πράγμα που σημαίνει πως μάλλον δε θα κοιμάσαι και πολύ. Αυτό όμως θα φτιάξει με τον καιρό. Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται για 6-8 ώρες μετά τους τρεις μήνες. Στο μεταξύ προσπάθησε να του φτιάξεις ένα καθημερινό πρόγραμμα ύπνου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ασ’ το να κοιμάται και για περισσοτερο από τρεις ώρες χωρίς να το ξυπνήσεις για τάισμα, ενώ το βράδυ άφησέ το να κοιμάται όσο θέλει, αφού έχει πάρει πίσω το βάρος που είχε χάσει μετά τη γέννα.

10. Τα μωρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα

Είσαι κουρασμένη, αγχωμένη και νοιώθεις μοναξιά; Μάλλον ναι, γιατί η αλήθεια είναι πως οι πρώτες μέρες με ένα νεογέννητο μωρό στη ζωή σου, είναι όντως δύσκολες, αλλά σε λίγο θα έυχεσαι να μην είχε περάσει τόσο γρήγορα ο καιρός ή να είχες βγάλει περισσότερες φωτογραφίες, όταν είχες την ευκαιρία.

 

Read More

And More