5 δραστηριότητες που κάνουν το μωρό πιο έξυπνο

Είσαι μία νέα μαμά και ίσως αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές να έχεις στο ένα χέρι το κινητό σου και στο άλλο το μωράκι σου. Ή απλά να εκμεταλλεύεσαι το χρόνο που το μωρό σου κοιμάται, για να μαθαίνεις νέες πληροφορίες γύρω από τη σωστή ανατροφή του νεογέννητου. Παράλληλα, είσαι μία περήφανη μαμά που θες το μικρό σου μέρα με τη μέρα να μεγαλώνει και να γίνεται όλο και πιο έξυπνο. Ποιες δραστηριότητες βοηθούν το μωρό σου να γίνει πιο έξυπνο;

Διαβάστε μαζί
Μπορεί το μωρό σου να μην γνωρίζει ακόμα την άλφα – βήτα και να μην είναι σε θέση να πει τις πρώτες του λεξούλες, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργεί υπέροχα ως ακουστικός τύπος. Εσείς απολαμβάνετε το παραμύθι σας, λίγο πριν κλείσει τα ματάκια σου, και το μωράκι σου σαν άλλο σφουγγάρι απορροφά το κάθε τι που ακούει. Λέξεις, φράσεις, γράμματα. Έτσι, η αγάπη του για το διάβασμα μεγαλώνει, το λεξιλόγιο του εμπλουτίζεται και ο εγκέφαλος του αναπτύσσεται.

Τραγουδήστε παρέα
Όπως σου έχουμε πει πολλές φορές μέσα από τη στήλη αυτή, το μωρό σου δεν θα σε κρίνει για τη φωνή σου. Οπότε, και το να μην έχεις την καλύτερη στον κόσμο δεν αποτελεί εμπόδιο. Κάθε άλλο! Θα κάνει την εμπειρία ακόμα πιο διασκεδαστική. Κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι τραγούδι δεν θεωρείται απλά το πρώτο μάθημα γλώσσας για το μωρό, αλλά μπορεί ακόμη και να αποτρέψει τα γλωσσικά προβλήματα αργότερα στη ζωή.

Μιλήστε όσο είναι μπροστά
Ναι, το μωρό σου ακόμα δεν είναι και ο καλύτερος συνομιλητής. Τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε. Ποιος είπε, όμως, ότι δεν μπορείς να το έχεις δίπλα σου κάθε φορά που μιλάς στο κινητό με τις φίλες σου ή απλά κάθε φορά που εσύ και ο σύντροφος σου πιάνετε την κουβέντα; Άλλωστε, όπως αναφέρουν και οι ειδικοί, η συνομιλία μπροστά στο μωρό είναι η ευκολότερη δραστηριότητα που μπορεί να κάνει ένας γονιός για να αναπτύξει την ομιλία του μωρού.

Βρείτε το σωστό παιχνίδι
Τα μωρά λατρεύουν το παιχνίδι και το παιχνίδι τα μωρά. Το ξέρεις. Στην αγορά, θα βρεις αρκετά παιχνίδια – κλασικά και πιο σύγχρονα – με τα οποία το μωρό σου θα περάσει τον χρόνο του δημιουργικό. Άβακας, ζωγραφική, τουβλάκια. Όλα έχουν να προσφέρουν το δικό τους λιθαράκι στην ανάπτυξη του μωρού σου.

Άφησε το να σχεδιάσει
Μέσα από το σχέδιο, το μωρό αποτυπώνει τις σκέψεις του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για μία δραστηριότητα που προετοιμάζει το μωρό σου για τον κόσμο της ομιλίας και της γραφής. Άρα, μία δραστηριότητα που το κάνει πιο έξυπνο. 

Read More

And More