5 “έξυπνοι” τρόποι να ενισχύσεις την μνήμη του μωρού σου

Η μνήμη είναι μία από τις πιο χρήσιμες ικανότητες ενός ανθρώπου. Ξεκινά να αναπτύσσεται από τη βρεφική ηλικία, καλλιεργείται στη νηπιακή και εξασκείται καθ’όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι είναι μία ικανότητα που πρέπει να καλλιεργήσεις από νωρίς. Μην σου πω από τη στιγμή που το μωρό σου θα έρθει στον κόσμο αυτό. Για αυτό, σήμερα, σου έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές, προκειμένου να την ενισχύσεις!

Παιχνίδι και δεξιότητες
Μπορεί τα παιχνίδια του μωρού να φαίνονται στα μάτια σου αρκετά απλά, όμως, για το ίδιο είναι ιδιαίτερα σύνθετα. Ειδικά, όταν αλλάζουν συχνά. Μέσω της διαδικασίας του παιχνιδιού, το μωρό σου καλλιεργεί νέες δεξιότητες, αναπτύσσει ικανότητες και φυσικά καλλιεργεί τη μνήμη του. Γιατί, πόσο εύκολο είναι νομίζεις να θυμάσαι ποιο τουβλάκι ταιριάζει καλύτερα με το άλλο;

Η ρουτίνα σύμμαχος σου
Αν παίζει με τα ίδια παιχνίδια την ίδια ώρα και στο ίδιο δωμάτιο κάθε μέρα, θα θυμάται τη διαδικασία πολύ περισσότερο από ό, τι αν ο χρόνος παιχνιδιού αλλάζει κάθε μέρα. Εκτός του ότι η ρουτίνα θα σε βοηθήσει να λύσεις πολλά πρακτικά θέματα, όπως παραδείγματος χάρη το πρόβλημα του ύπνου, θα ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του μωρού σου. Γιατί, η συνέπεια και η επανάληψη είναι οι καλύτεροι φίλοι της μνήμης.

Πες το όνομα του
Μπορεί ακόμα να μην το έχεις καν βαφτίσει, όμως, το όνομα του το έχεις σίγουρα αποφασίσει. Φώναξε το όνομα του μωρού σου όσο πιο συχνά και δυνατά μπορείς – όχι, όμως, για να του κάνεις παρατήρηση. Κάθε φορά που θα το λες, θα γυρίσει να σε κοιτάξει, καθώς θα έχει συνδέσει το όνομα με τον εαυτό του.

Σύνδεσε λόγια με πράξη
Ο διάλογος μπορεί να λύσει πολλά θέματα. Και τη μνήμη να καλλιεργήσει. Όσο του μιλάς, τόσο το βοηθάς να θυμηθεί την αίτια και το αποτέλεσμα μερικών απλών, αλλά άκρως σημαντικών, πράξεων του. Δοκίμασε να συνδέσεις τα λόγια με την πράξη. Για παράδειγμα, κάθε φορά που ετοιμάζεις τη φρουτόκρεμα του, δείξε του τη διαδικασία.

Άφησε το να ξεκουραστεί
Η αποθήκευση νέων πληροφοριών στον εγκέφαλο θέλει χρόνο. Δημιούργησε, λοιπόν, τις ιδανικές συνθήκες ύπνου και βεβαιώσου ότι το μωρό σου ξεκουράζεται. Έτσι, θα δυναμώσει τη μνήμη του ακόμα περισσότερο. 

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

 

Read More

And More