5 φράσεις που καλό είναι να αποφύγεις την ώρα του φαγητού

Αυτή η μαγική ώρα που εσύ και το μικρό σου αφήνετε για λίγο τις υποχρεώσεις σας στην άκρη, κάθεστε στο ίδιο τραπέζι, ο καθένας περιγράφει πώς είναι η μέρα του μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι πραγματικά μοναδική και για το μεταξύ σας δέσιμο πολύτιμη. Μία ώρα που μπορεί πανεύκολα να μετατραπεί από όνειρο σε… εφιάλτη. Μία από τις παρακάτω φράσεις να πεις και τσουπ η γκρίνια κάνει την εμφάνιση στο τραπέζι σας. Αλήθεια, γνωρίζεις ποιες φράσεις καλό είναι να αποφύγεις, όσο απολαμβάνετε το κυρίως σας και μιλάτε;

Θα φας το γλυκό σου, μόνο, αν πριν, αδειάσεις το πιάτο με τα λαχανικά
Χωρίς καν να το καταλάβεις, δημιουργείς στο μυαλό του παιδιού μία εντελώς λανθασμένη εικόνα: Το γλυκό είναι ο γαστρονομικός παράδεισος και τα λαχανικά η κόλαση. Αποτέλεσμα, δηλαδή, αντίθετο από αυτό που στοχεύεις. Παράλληλα, ακολουθώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο, δεν εξασφαλίζεις την αλλαγή μακροπρόθεσμα, αλλά παροδικά. Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις; Αρχικά, να περιορίσεις την ποσότητα γλυκών που υπάρχει στο σπίτι. Αν δε δεις ούτε τότε αποτέλεσμα, προσπάθησε να κάνεις τα λαχανικά, πιο ελκυστικά.

Είσαι λίγο περίεργο σήμερα
Με αλλαγή του τόνου φωνής, για να δώσεις έμφαση. Όμως, το να τοποθετηθείς εσύ η ίδια ταμπέλα στο παιδί σου, μόνο καλό δεν κάνει. Γιατί, η φράση περνά στο υποσυνείδητο του και μόνο εύκολα δε θα την αποχωριστεί μετά.

Δε θα σου αρέσει, αλλά κάνε μία προσπάθεια και απόλαυσε το
H ζωή είναι γεμάτη από εκπλήξεις. Για αυτό, δε χρειάζεται να προϊδεάζεις το παιδάκι σου για τη γεύση του φαγητού. Άφησε το να αποφασίσει μόνο του, αν του αρέσει ή όχι. Δεν θέλει πίεση. Άλλωστε, σε εμάς αρέσουν όλα; Δεν νομίζω…

Τόσο λίγο; Φάει ακόμα μερικές μπουκιές από τα λαχανικά και το κοτόπουλο
Αν και η πρόθεση σου είναι άκρως θετική, με αυτή τη συνήθεια, το παιδί δε θα μπορεί, στο μέλλον, να καταλάβει πότε έχει πραγματικά χορτάσει και πότε τρώει απλά, για να σε ικανοποιήσει. Γιατί, κακά τα ψέματα, κανείς από εμάς δεν πρόκειται να πει την φράση αυτή στο παιδί του, όταν στο πιάτο βρίσκεται γλυκό.

Αύριο, θα φάμε αυτό. Δεν προλαβαίνω καν να το συζητήσω. Τέλος!
Γίνε λίγο πιο διαλλακτική και άφησε το διάλογο να γίνει σύμμαχος σου. Ρώτησε το και, άμα δεν έχεις χρόνο, να του ετοιμάσεις το αγαπημένο του φαγητό, να είσαι σίγουρη ότι θα το καταλάβει. Γιατί, ο δεσμός μαμάς και παιδιού είναι μοναδικός!

Read More

And More