5 συμβουλές για να κάνεις τη ζωή με το νήπιο σου ευκολότερη

Η ζωή με ένα νήπιο είναι γεμάτη εκπλήξεις και προκλήσεις. Μπορεί το μικρό σου να μην είναι πια μωρό, όμως, τώρα μαθαίνει να σχηματίζει τις πρώτες του λέξεις, κάτι που δεν κάνει και ιδιαίτερα εύκολη την επικοινωνία μαζί του. Το παιδί σου τώρα ανακαλύπτει τον κόσμο. Σε ακούει, μαθαίνει να μιλάει, παρατηρεί τα πάντα γύρω του, αντιλαμβάνεται περισσότερα από όσα νομίζεις, χαίρεται και θυμώνει. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι χρειάζεται να προσθέσεις στην καθημερινότητα του μερικούς κανόνες, προκειμένου να κυλάει ομαλά και εσύ να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο.

Ξεκίνησε από τον ύπνο και φτιάξε ένα πρόγραμμα
Μην το καθυστερήσεις! Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, σε αυτή την ηλικία το παιδί σου αρχίζει να δημιουργεί τη δική του ρουτίνα ύπνου, η οποία θα τον ακολουθεί μέχρι να ενηλικιωθεί. Προσπάθησε, λοιπόν, ακόμα και τις ημέρες που σου δείχνει ότι δεν νυστάζει να το βάζεις για ύπνο μία συγκεκριμένη ώρα. Την ίδια. Έτσι, θα φτιάξει το δικό του πρόγραμμα ύπνου, κάτι που εν τέλει θα διευκολύνει αρκετά και εσένα.

Να έχεις πάντα κοντά σου υγρά μαντηλάκια
Τα νήπια είναι λιγάκι απρόβλεπτα. Και ξαφνικά εκεί που το μικρό σου έμαθε να περπατά και απολαμβάνετε την βόλτα σας, μία μικρή τούμπα αρκεί για να λερώσει κάθε υφασμάτινη ίνα από τα ρούχα του. Βέβαια, το ίδιο μπορεί να συμβεί και όσο κάθεστε στον καναπέ. Εκτός από το να φροντίσεις και να το… συμβουλεύσεις να προσέχει λίγο περισσότερο, φρόντισε να έχεις στην τσάντα σου μερικά υγρά πανάκια, προκειμένου να σώσεις την κατάσταση στο πι και φι. 

Δοκίμασε να παίξεις με τη διατροφή του
Ναι, δεν θα ενθουσιαστεί εύκολα με τα φρούτα και τα λαχανικά. Μπορείς, όμως, να τα εντάξεις στο διατροφικό του πλάνο με έναν διαφορετικό τρόπο. Αν έχεις αφήσει την φρουτόκρεμα στην άκρη και το παιδί σου αρχίζει να δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στα… ζυμαρικά, τότε δοκίμασε να προσθέσεις μερικά λαχανικά στη σάλτσα τους. Έτσι, θα του προσφέρεις τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, ενώ την ίδια στιγμή θα μετριάσεις τις αντιδράσεις του.

Προετοιμάσου για παράλογες απαιτήσεις και κάνε υπομονή
Αν ξυπνήσεις και δεις το παιδί σου να πετάει τα παιχνίδια του σε όλο το σπίτι, μην του κάνεις ακόμα παρατήρηση. Πάρε μία βαθιά ανάσα και οπλίσου με υπομονή. Όπως σου είπα και στην αρχή, σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο και θέλουν να φέρουν τα πάνω – κάτω. Προσπάθησε να του εξηγήσεις ότι όλα όσα σκέφτεται το μυαλό του δεν είναι και τόσο εύκολα να γίνουν…

Να έχεις έτοιμο ένα μικρό σνακ
Μπορεί να μην πηγαίνει στο προνήπιο ακόμα, όμως, το μικρό σου αναζητά το φαγητό αρκετά συχνά. Είτε γιατί πεινάει πραγματικά, είτε γιατί απλά θέλει την παρέα σου. Επειδή, λοιπόν, δεν μπορείς να είσαι στην κουζίνα όλη μέρα, φρόντισε κάθε πρωί να ετοιμάζεις μικρά σνακ, τα οποία θα έχεις στο ψυγείο. Σε ένα λεπτό είσαι έτοιμη! 

Read More

And More