Kids love Pasta!

5 υγιεινές συνταγές με ζυμαρικά που θα ξετρελάνουν το μικρό σου

Η διατροφή είναι το “α και το ω” για κάθε μικρό και μεγάλο μας φίλο. Ειδικά, για τα παιδιά, που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης, ένα γεύμα που να συνδυάζει θρεπτικά συστατικά και γεύση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.

Αγαπημένη τροφή των παιδιών; Μα, φυσικά, τα ζυμαρικά, τα οποία μπορείς να συνοδεύσεις με σπιτική κόκκινη σάλτσα, λαχανικά, τυρί, κιμά και…. μυρωδικά. Και από κάθε ένα από αυτά τα συστατικά να προσφέρεις στον οργανισμό του παιδιού σου ένα θρεπτικό στοιχείο. Από μία σπιτική σάλτσα, που είναι έτοιμη πανεύκολα μέσα σε λίγα λεπτά, τα θετικά της ντομάτας, του φρούτου που, λόγω των βιταμινών του και ιδιαίτερα της θαυματουργής C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σε μία εποχή που αυτό κρίνεται απαραίτητο. Από τα λαχανικά τις φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μικρού σου και φροντίζουν να το κάνουν να αισθάνεται χορτάτο, χωρίς να προσθέτουν στο στομάχι του ανθυγιεινές ουσίες και τροφές. Από το τυρί το ασβέστιο, τον βασικό σύμμαχο του στην ανάπτυξη των οστών και στην αύξηση του ύψους του. Γιατί, κάθε μαμά θέλει το παιδί της να γίνει ψηλό. Από τον κιμά, γιατί όπως όλα τα κόκκινα κρέατα, τον πολύτιμο σίδηρο και τέλος από τα μπαχαρικά το άρωμα και την γεύση της. Τα ζυμαρικά, όμως, τι σου προσφέρουν;

Όταν τα ζυμαρικά MISKO αγαπούν το παιδί σου…
1. Είναι πλούσια σε “καλούς” υδατάνθρακες. Το ότι τα μακαρόνια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες το γνώριζες. Το ότι, όμως, αυτοί οι υδατάνθρακες είναι οι καλοί, το ήξερες; Η αυξημένη περιεκτικότητα τους στο συγκεκριμένο στοιχείο προσφέρει ενέργεια στους μικρούς μας φίλους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την παιδική ηλικία, λόγω υψηλής σωματικής ανάπτυξης και δραστηριότητας. Εκτός, όμως, από αυτό, το μικρό σου χρειάζεται αρκετή ενέργεια, προκειμένου να ξυπνάει το πρωί ευδιάθετο και έτοιμο να πάει στο σχολείο με κέφι και χαμόγελο.

2. Αυξάνουν την πνευματική διαύγεια και την μνήμη του. Χάρη στις βιταμίνες Β1 που περιέχουν και το φυλλικό τους οξύ, “θρέφουν” τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα το μικρό σου να διαβάζει ευκολότερα και σε λιγότερο χρόνο, χωρίς να ξεχνάει όλα όσα θα το ρωτήσει η δασκάλα του την επόμενη ημέρα. Γιατί, ένα πιάτο με ζυμαρικά μπορεί να συμβάλλει αρκετά στη συγκέντρωση – μη ξεχνάς ότι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στο διάβασμα των παιδιών είναι το ότι το μυαλό τους αποσπάται από άλλες πληροφορίες ή στοιχεία στο χώρο – και στη βελτίωση της ικανότητας εκμάθησης.

3. Συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του παιδικού σκελετού. Πλούσια σε μαγνήσιο και φώσφορο, δομικά συστατικά των οστών, τα ζυμαρικά συμβάλλουν ενεργά στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι για να αυξήσεις ακόμα περισσότερο την πρόσληψη ασβεστίου, μπορείς να το συνδυάσεις με τυρί*.

Και τώρα που έμαθες τα θετικά, ετοιμάσου να φτιάξεις για το μικρό σου 5 συνταγές που σίγουρα θα απολαύσει!

Κοκκινιστή μακαρονάδα με 4 είδη ντομάτας

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 500 γρ. Λαζάνια MISKO
  • 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 κουτ. της σούπας πελτές ντομάτας
  • 500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 10 λιαστές ντομάτες σε λωρίδες
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι 

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, βάζεις τα ντοματίνια σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα, τα ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνεις. Τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 15-20 λεπτά.
  • Σε κατσαρόλα, ζεσταίνεις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτεις το σκόρδο και τον πελτέ και σοτάρεις για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτεις τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνεις να πάρουν βράση.
  • Χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις την σάλτσα να σιγομαγειρευτεί για 12-15 λεπτά μέχρι να δέσει. Στα τελευταία 5 λεπτά, προσθέτεις τις λιαστές ντομάτες και τα ψημένα ντοματίνια και ανακατεύεις απαλά.
  • Παράλληλα, ετοιμάζεις τα ζυμαρικά. Γεμίζεις μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και τη βάζεις σε υψηλή φωτιά.
  • Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτεις 35 γρ. αλάτι και ρίχνεις τα Λαζάνια MISKO. Ανακατεύεις με μια πιρούνα και αφήνεις να βράσουν για όσο χρόνο αναγράφεται στην συσκευασία.
  • Σουρώνεις τα ζυμαρικά και τα μεταφέρεις κατευθείαν στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ανακατεύεις απαλά και αποσύρεις από την φωτιά.
  • Σερβίρεις τα ζυμαρικά αμέσως, πασπαλίζοντάς τα με ψιλοκομμένο βασιλικό.

Σουφλέ με τορτελίνια και ελαφριά μπεσαμέλ τυριών

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 250 γρ. Τορτελίνι με τυριά MISKO
  • 2 κ.σ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 1 κ.σ. κασέρι, τριμμένο
  • 1 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη
  • (για την μπεσαμέλ): 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • αλάτι και πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 κ.σ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 1 κ.σ. κασέρι, τριμμένο

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, γεμίζεις μία μεγάλη κατσαρόλα με 2,5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά.
  • Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτεις 18 γρ. αλάτι και ρίχνεις τα Τορτελίνι με τυριά MISKO. Ανακατεύεις με μια κουτάλα και αφήνεις να βράσουν για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία.
  • Σουρώνεις τα ζυμαρικά και τα ραντίζεις με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύεις απαλά και αφήνεις στην άκρη.
  • Ετοιμάζεις την μπεσαμέλ. Σε κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο. Προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις συνέχεια με σύρμα, για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να ξανθύνει ελαφρώς.
  • Σταδιακά, προσθέτεις το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για να μην σβολιάσει. Το ρίχνεις όλο, προσθέτεις αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύεις. Χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά και συνεχίζεις να ανακατεύεις με το σύρμα, για 7-8 λεπτά, μέχρι να πήξει.
  • Αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις την κεφαλογραβιέρα και το κασέρι και ανακατεύεις. Προσθέτεις τα τορτελίνι στην κατσαρόλα και ανακατεύεις απαλά.
  • Ρίχνεις το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και στρώνεις την επιφάνεια ομοιόμορφα. Πασπαλίζεις με την κεφαλογραβιέρα, το κασέρι και την φρυγανιά.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στο γκριλ, για περίπου 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Αφήνεις το σουφλέ να σταθεί για 7-8 λεπτά και σερβίρεις.

Φιογκάκια με κιμά 

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 500 γρ. Φιογκάκι MISKO
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • (για τον κιμά): 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 250 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνεις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρεις τον κιμά για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Προσθέτεις το κρεμμύδι και σοτάρεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Συνεχίζεις το σοτάρισμα με το καρότο για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτεις το σκόρδο και τον πελτέ και σοτάρεις για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτεις τα ντοματίνια και σοτάρεις, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα. Αλατίζεις και πιπερώνεις.
  • Προσθέτεις τις τριμμένες ντομάτες και τη ζάχαρη, ανακατεύεις και χαμηλώνεις τη φωτιά. Αφήνεις τον κιμά να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  • Στα τελευταία 5 λεπτά μαγειρέματος, προσθέτεις τον ξερό βασιλικό και ανακατεύεις.
  • Ετοιμάζεις τα ζυμαρικά. Γεμίζεις μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζεις σε υψηλή φωτιά.
  • Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνεις το Φιογκάκι MISKO. Ανακατεύεις με μια κουτάλα και αφήνεις να βράσει για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.
  • Σουρώνεις τα ζυμαρικά και τα ρίχνεις στην κατσαρόλα με τον κιμά. Ανακατεύεις απαλά να ενωθούν τα υλικά.
  • Σερβίρεις τα ζυμαρικά ζεστά πασπαλίζοντάς τα με παρμεζάνα τριμμένη.

Miskoτίνη με κεφτεδάκια

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 500 γρ. Μιsκοτίνη MISKO
  • (Για τα κεφτεδάκια): 50 ml γάλα φρέσκο
  • 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί, μόνο την ψίχα
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 αυγό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • (Για τη σάλτσα): 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. ντομάτες, κομμένες σε κύβους
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5-6 φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, ετοιμάζεις τα κεφτεδάκια. Βουτάς το ψωμί στο γάλα μέχρι να το απορροφήσει.
  • Σε μπολ βάζεις τον κιμά, το κρεμμύδι, το μουλιασμένο ψωμί (αφού το στραγγίξεις πολύ καλά), την παρμεζάνα, το μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αυγό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι.
  • Ζυμώνεις πολύ καλά για τουλάχιστον 5-6 λεπτά. Καλύπτεις το μπολ με μεμβράνη και βάζεις στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Πλάθεις περίπου 16 κεφτεδάκια και τα τοποθετείς σε ένα ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για περίπου 30-35 λεπτά.
  • Ετοιμάζεις τη σάλτσα. Βάζεις σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνεις το κρεμμύδι.
  • Σοτάρεις για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτεις τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βράζεις σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά και προσθέτεις τα κεφτεδάκια. Χαμηλώνεις τελείως τη φωτιά και βράζεις για άλλα 10 λεπτά.
  • Παράλληλα, ετοιμάζεις τα ζυμαρικά. Γεμίζεις μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζεις σε υψηλή φωτιά.
  • Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτεις 35 γρ. αλάτι και ρίχνεις τη Miskoτίνη MISKO. Ανακατεύεις με μία πηρούνα και αφήνεις να βράσουν για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.
  • Σουρώνεις τα μακαρόνια και ραντίζεις με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύεις απαλά και κρατάς στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα.
  • Σερβίρεις τα ζυμαρικά με μπόλικη σάλτσα και 3-4 κεφτεδάκια σε κάθε μερίδα. Πασπαλίζεις με επιπλέον παρμεζάνα και απολαμβάνεις. 

Κανελόνια με σπανάκι και φέτα

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 250 γρ. Κανελόνια MISKO
  • (για την σάλτσα ντομάτας): 700 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • (για την γέμιση): 400 γρ. φέτα
  • 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • 1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο και ελαφρά σοταρισμένο
  • 2 αβγά
  • 5-6 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Αρχικά, ετοιμάζεις την σάλτσα ντομάτας. Σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέτεις τις ντομάτες, τον πελτέ και αλατοπίπερο.
  • Μαγειρεύεις σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
  • Ετοιμάζεις την γέμιση. Ανακατεύεις σε ένα μπολ την φέτα, την μισή ποσότητα γραβιέρας, το σπανάκι, τον βασιλικό, τα αβγά και αλατοπιπερώνεις το μείγμα.
  • Γεμίζεις το μείγμα τα Κανελόνια MISKO.
  • Απλώνεις 4-5 κουταλιές σάλτσα ντομάτας σε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνεις τα κανελόνια με τη σειρά.
  • Τα περιχύνεις με την σάλτσα, έτσι ώστε να καλυφθούν τελείως και τα σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο.
  • Τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.
  • Τα ξεσκεπάζεις και πασπαλίζεις την επιφάνειά τους με την υπόλοιπη γραβιέρα, ανεβάζεις την θερμοκρασία στους 220°C και ψήνεις άλλα 5 λεπτά.
  • Απολαμβάνεις!

*Πηγή πληροφοριών: https://www.misko.gr/diatrofi/