8 τρόποι που ένα μωρό λέει “σ’ αγαπώ” χωρίς να το πει

Το παίρνεις αγκαλιά και όλος σου ο κόσμος αλλάζει. Το βλέπεις από μακριά και θες να κάνεις τα πάντα, για να έρθει κοντά σου. Του μιλάς (ακόμα και αν δεν καταλαβαίνει λέξη), του τραγουδάς (από το “Χάρτινο το Φεγγαράκι” μέχρι Depeche Mode), δεν μπορείς να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω του. Θες να το έχεις συνέχεια ανάμεσα στα χέρια σου και κοντά στην καρδιά σου. Του γελάς όλη μέρα και με την πιο ασήμαντη αφορμή. Του λες, με όλη την καρδιά σου, “Μωράκι μου σ’ αγαπώ πολύ”.

Είναι ο νέος έρωτας σου. Και, γιατί όχι; Ποιος θα μπορούσε να σε κατηγορήσει; Είναι αυτά τα γλυκιά ματάκια που σε κοιτούν και σε κάνουν να λιώνεις. Το συναίσθημα είναι ακόμα πιο δυνατό, εάν έγινες μαμά για πρώτη φορά.

Όσο, όμως, και να γνωρίζεις ότι το μωράκι σου δεν μπορεί να μιλήσει, εσύ περιμένεις να ακούσεις τη λέξη “μαμά”. Μη σου πω και τη φράση “Σε αγαπώ πολύ, μαμά”. Έχεις, άραγε, αναρωτηθεί ότι τόσο καιρό το μωράκι σου λέει “σ’ αγαπώ”, αλλά με το δικό του, μη λεκτικό τρόπο; Διάβασε τα σημάδια και πες μου αν έχουν πέσει στην αντίληψη σου.

Σου χαμογελάει. Μπορεί στην κανονική σου ζωή να γελάς, πλέον, ακόμα και από αμηχανία ή αντανακλαστικά, το μωράκι σου, όμως, σου ρίχνει το πιο ειλικρινές χαμόγελο που θα συναντούσες. Το χαμόγελο που σκάει το μωράκι είναι ένας τρόπος δημιουργίας δεσμού με εσένα. Έρευνες έχουν δείξει ότι, σε ηλικία 6 με 8 μηνών, τα μωράκια ταυτίζουν το πρόσωπο των γονιών τους με κάτι χαρούμενο και διασκεδαστικό.

Σε κοιτάζει. Επίμονα. Έντονα. Τα πρώτα πράγματα που αναγνωρίζει ένα μωράκι είναι το πρόσωπο και η μυρωδιά. Όχι μόνο τη δική του, αλλά και της μαμάς του. Όσο εντονότερα σε κοιτάζει, τόσο καλύτερα σε μαθαίνει. Σαν να σε διαβάζει μέσα από τα μάτια σου. Η προσοχή είναι ο τρόπος, με τον οποίο το μωρό σε μαθαίνει και σε αποθηκεύει στη μνήμη του.

Χτυπάει τα χέρια του. Σαν να θέλει να χτυπήσει παλαμάκι. Η αδιαμφισβήτητη ένδειξη αγάπης και ενδιαφέροντος. Τα μωρά, αδυνατώντας να μιλήσουν, εκφράζουν την αγάπη τους, μέσω της πράξης. Μόλις το μωρό σου σε ταυτίσει στο μυαλό του με την έννοια της αγάπης και της οικογένειας, θα στρίψει όλο το του το σώμα προς τη μεριά σου, με τα χέρια του να ζητούν την παρέα και την αγκαλιά σου.

Ακουμπάει το μάγουλο σου με τα χείλη του. Μπορεί να μην πρόκειται για αληθινό φιλί, όμως, μόνο και μόνο η επιθυμία του τα χείλη του να ακουμπήσουν το πρόσωπο σου πρέπει να σε χαροποιεί. Όταν εκδηλώσει αυτή την επιθυμία, προετοιμάσου για μία μεγάλη δόση αγάπης (και για λίγα σαλάκια – για να είμαστε ειλικρινείς).

Σε χαϊδεύει. Ένα χάδι δηλώνει στοργή, φροντίδα, ενδιαφέρον, αγάπη. Για αυτό, όταν το μωράκι σου θέλει να σε ακουμπήσει με το χέρι του, πήγαινε κοντά του και διευκόλυνε το. Η πιο έμπρακτη και ειλικρινής ένδειξη αγάπης: το χάδι ενός βρέφους.

Βάζει τα κλάματα, όταν σε βλέπει να ετοιμάζεσαι για τη δουλειά. Μπορεί εσύ να νομίζεις ότι μωράκι σου δεν καταλαβαίνει πότε πας απλά στο super-market και πότε ετοιμάζεσαι για το 8ωρο στο γραφείο, στην πραγματικότητα, όμως, έχει την αίσθηση και μπορεί να αντιληφθεί πότε θα λείπεις αρκετές ώρες. Σαν να του το θυμίζει μία εσωτερική φωνή. Και βάζει τα κλάματα. Γιατί, σε αγαπάει. Και δε θέλει να είσαι μακριά του.

Μιμείται τις κινήσεις σου. Πριν στην τούρτα του προστεθεί το κεράκι με τον αριθμό 1, η μίμηση δηλώνει την έμπρακτη επιβεβαίωση ότι μωρό σε παρακολουθεί και θαυμάζει τις κινήσεις σου. Από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη. Με επιτυχία ή χωρίς. Εξάλλου, η προσπάθεια μετράει. Θέλει να υιοθετήσει τη συμπεριφορά σου. Τι καλύτερο; Ήδη, πρέπει να έχει σχηματιστεί στο πρόσωπο σου ένα μεγάλο χαμόγελο.

Ενθουσιάζεται με ό,τι σε ενθουσιάζει. Σε βλέπει να χαμογελάς και χαμογελάει ακόμα πιο αληθινά και το ίδιο. Χαίρεται με τη χαρά σου. Η μοναδική ενσυναίσθηση, που χαρακτηρίζει τα παιδιά πάνω από 5 μηνών είναι κάτι που δεν έχει όμοιο του. Μη σου κάνει εντύπωση, αν το δεις να είναι λυπημένο, σε στιγμές που η διάθεση σου δεν είναι στα καλύτερα της.

Λίγη υπομονή ακόμα και πολύ σύντομα θα το ακούσεις να λέει “Σ’ αγαπώ, μανούλα”. Και όλα τα άλλα θα φαντάζουν ανούσια και ασήμαντα.

Read More

And More