Ανήσυχο νεογέννητο: Εναλλακτικοί τρόποι για να το ηρεμήσεις

Έφτασε η στιγμή που περίμενες. Η αγκαλιά σου έχει γεμίσει με αγάπη και ένα νεογέννητο που τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει εσένα και τον κόσμο. Σκέψου απλά ότι για περίπου 36 εβδομάδες βρισκόταν σε ένα ήσυχο, ζεστό και σκοτεινό περιβάλλον, αυτό της κοιλιάς σου. Ένα περιβάλλον που του προσέφερε όλα όσα χρειαζόταν για να αναπτυχθεί και να σταματήσει να σε… κλωτσάει. Από την πρώτη ημέρα το νεογέννητο σου αρχίζει να χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις που έχει αναπτύξει μέσα σου. Αυτές, λοιπόν, τις αισθήσεις θα χρησιμοποιήσουμε σήμερα για να το ηρεμήσεις σε στιγμές που είναι ανήσυχο. Για δες…

Αγκάλιασε το
Με την κίνηση αυτή, ενεργοποιείς την αίσθηση της αφής. Μόλις παρατηρήσεις ότι το μωράκι σου δεν είναι και τόσο ήσυχο, φέρ’το κοντά σου και πρόσφερε του την αγκαλιά σου. Όπως ακριβώς ένιωθε το άγγισμα σου όσο ήταν στην κοιλιά σου, έτσι και τώρα θα αισθανθεί το δέρμα σου, θα σε μυρίσει και φυσικά θα ηρεμήσει. 

Δοκίμασε να το θηλάσεις
Δεν είναι λίγες οι φορές που το νεογέννητο σου είναι ανήσυχο, επειδή απλά πεινάει. Μιας και ακόμα δεν έχει δοκιμάσει ξένο γάλα, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσέξεις λίγο περισσότερο τη δική σου διατροφή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο πετυχημένη λύση “κρύβεται” στο να συνεχίσεις να τρως ό,τι ακριβώς απολάμβανες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, το μωρό σου θα συνεχίσει να γεύεται, μέσω του θηλασμού, όλα όσα γευόταν όσο βρισκόταν στην κοιλιά σου.

Νανούρισε το
Το νανούρισμα, που συνδέεται άμεσα με την αίσθηση της ακοής, είναι ο καλύτερος τρόπος για να το ηρεμήσεις και να το ξεκουράσεις. Όσο εσύ του τραγουδάς – μην αγχώνεσαι, δεν χρειάζεται να έχεις την καλύτερη φωνή -, δοκίμασε να το χαϊδεύεις, κρατώντας το κοντά στο σώμα σου. 

Άφησε το να σε μυρίσει
Τα αρώματα ηρεμούν τα μωρά, πόσω μάλλον αυτό που συντροφεύει τη μαμά τους. Από τη δέκατη πέμπτη εβδομάδα και μέχρι το τρίτο τρίμηνο, το έμβρυο σου θα οσφρηστεί αρώματα που θα μπορεί να θυμηθεί αργότερα. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι η μυρωδιά θα του είναι οικεία.

Χαμήλωσε το φωτισμό
Κάτι τελευταίο για να αξιοποιήσεις την αίσθηση της όρασης. Το νεογέννητο σου έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον σκοτεινό. Για αυτό, είναι πολύ πιθανόν, ο λόγος ανησυχίας να… “κρύβεται” στον έντονο φωτισμό. Χαμήλωσες τα φώτα και κέρδισε ξανά την ηρεμία του (σου).

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More