Ανοιξιάτικες μπόρες: Ανέμελο παιχνίδι στη βροχή για τους μικρούς μπόμπιρες

Με την άφιξη της άνοιξης, όλα τα παιδιά εκεί έξω αποφασίζουν πως έχει έρθει η στιγμή να “απελευθερωθούν”! Οι ηλιόλουστες ημέρες, οι ανεβασμένες θερμοκρασίες και ο γλυκός καιρός είναι οι ιδανικές συνθήκες για να αλλάξει η διάθεση και οι μικροί μπόμπιρες αμέσως αρπάζουν την ευκαιρία να “ξεχυθούν” στους δρόμους και να απολαύσουν το παιχνίδι στην αυλή, το μπαλκόνι, το πάρκο και την παιδική χαρά! Τα καλά νέα είναι πως όσο η μέρα μεγαλώνει τόσο περισσότερες είναι οι ευκαιρίες να βγείτε έξω και να χαρείτε το παιχνίδι στη φύση. Τα κακά νέα είναι πως ακόμη και αν ο Απρίλιος θεωρείται η “καρδιά” της άνοιξης, ο καιρός είναι απρόβλεπτος και το κλίμα μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη! Που σημαίνει πως καλό είναι να είστε πάντα προετοιμασμένοι πως ανά πάσα στιγμή ο “θυμωμένος” καιρός μπορεί να δείξει τα… νύχια του και το ανέμελο παιχνίδι να… μουσκευτεί! Αυτό, όμως, δεν είναι ένας παράγοντας που πρέπει πάντα να βλέπεις ως ανατρεπτικό! Απεναντίας, λίγη λάσπη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Φυσικά, όταν η κακοκαιρία κάνει την εμφάνισή της και ελοχεύει ο κίνδυνος κρυώματος, δεν θα σκεφτόσουν ποτέ να βγάλεις τα παιδιά έξω και να “αγκαλιάσετε” τη βροχή. Την άνοιξη, όμως, και όταν οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν, το νερό της βροχής δεν είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σας τύχει. Δεν υπάρχει λόγος να τρέξετε στο σπίτι, να καθαρίσετε παπούτσια, ρούχα, χέρια και μουτράκια και να στεγνώσετε τα μαλλιά όσο πιο γρήγορα γίνεται! Αντιθέτως, ίσως καταφέρετε να ευχαριστηθείτε ακόμη και αυτή την… αναποδιά και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση ως ένα ακόμη παιχνίδι! Άλλωστε, το παιχνίδι θέλει και λίγη περιπέτεια και διάθεση να λερωθείς και να τσαλακωθείς!

Εάν, λοιπόν, σας “πιάσει” η βροχή και η… λασπουριά πάνω στο παιχνίδι, μην διστάσετε να συνεχίσετε ακάθεκτοι! Παρακάτω μπορείς να βρεις πέντε εξωτερικές δραστηριότητες που φτιάχτηκαν για αυτήν ακριβώς την περίσταση!

 

“Το κυνήγι των σκουληκιών”
Αν βρίσκεστε σε κάποιο πάρκο ή στην αυλή του σπιτιού, μία από τις πιο ανέμελες και διασκεδαστικές ιδέες για τα παιδιά είναι η εξερεύνηση για σκουλήκια! Σε αντίθεση με εμάς, τα παιδιά βρίσκουν τα έντομα συναρπαστικά και φυσικά το κυνήγι οποιουδήποτε “θησαυρού” μοναδική εμπειρία. Δείξε τους, λοιπόν, πού μπορούν να κοιτάξουν, πώς να ψάξουν κάτω από βρεγμένα λουλούδια ή μέσα στο βρεγμένο χώμα και άφησέ τα να κάνουν τη μεγαλύτερη… ανακάλυψη του κόσμου. Εξήγησέ τους πως καλό είναι να μην τα πιάνουν και από ασφαλή απόσταση παρακολούθησέ τα να ξετρελαίνονται!

 

“Ζωγραφίζοντας με τη λάσπη”
Όσο και αν προσπαθείς να το αποφύγεις, αγαπημένη συνήθεια των παιδιών είναι να βυθίζουν τα χέρια τους σε οτιδήποτε τους φαίνεται… ενδιαφέρον! Ανάμεσα σε αυτά τα υλικά που τα ιντριγκάρουν είναι και η λάσπη! Είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρουν να αντισταθούν και να βουτηχτούν στο βρεγμένο χώμα μέχρι τους αγκώνες! Δώσε τους την ευκαιρία να το ευχαριστηθούν! Εφοδιάσου με οικολογικό χρώμα σε μορφή σκόνης, ανακάτεψέ το με τη λάσπη και άφησέ τα να… μεγαλουργήσουν στη φύση!

 

“Μαθήματα μαγειρικής”
Γνωρίζεις πολύ καλά πως το μαγείρεμα είναι μια διαδικασία που τα παιδιά λατρεύουν! Πόσες φορές έχεις φτιάξει κέικ και μπισκότα απλά και μόνο επειδή τα μικρά ήθελαν να σε “βοηθήσουν” στο ζύμωμα και το ψήσιμο; Τώρα, λοιπόν, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να δημιουργήσουν τα πιο ευφάνταστα πιάτα με… λάσπη! Δώσε τους μερικά παλιά κατσαρολικά και αχρείαστες κουτάλες και άφησέ τα να φτιάξουν τις πιο ιδιαίτερες “τούρτες”. Εξήγησέ τους, φυσικά, πως δεν είναι πραγματικό φαγητό, αλλά μόνο παιχνίδι!

 

“Νεροπόλεμος”
Εφόσον η βροχή σας έπιασε στα “πράσα” και σας μούσκεψε τα ρούχα, γιατί να μην το ευχαριστηθείτε λιγάκι παραπάνω; Τα νεροπίστολα και τα κουβαδάκια μπορούν να βγουν από τα ντουλάπια, τα πατάρια και τις αποθήκες νωρίτερα από το καλοκαίρι και να στήσετε ένα κυνηγητό με νερό!

 

“Πιάσε το ουράνιο τόξο”
Μετά τη βροχή έρχεται πάντα το ουράνιο τόξο! Και ξέρεις ότι δεν υπάρχει πιο ευχαριστημένο και χαρούμενο πρόσωπο από το βρεγμένο παιδικό μουτράκι που ανακαλύπτει πρώτο το ουράνιο τόξο! Μετά από τόσο ελεύθερο και ξέγνοιαστο παιχνίδι, ακόμη και στη βροχή, το ουράνιο τόξο έρχεται σαν τη μεγαλύτερη επιβράβευση για τους μικρούς μπόμπιρες!

Read More

And More