Αρχίζουν τα σχολεία! Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς

Αρχίζουν τα σχολεία! Μικροί και μεγάλοι προετοιμάζονται για την καινούρια σχολική χρονιά. Μια περίοδος που έχει χαρά, έχει όμως και άγχος. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας φανούν σίγουρα χρήσιμες…

-Διαχείριση άγχους
Είναι χωρίς αμφιβολία μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή. Οι περισσότεροι γονείς αγχώνονται… Για τη νέα σχολική χρονιά, για τον καινούριο δάσκαλο, για τις υποχρεώσεις του παιδιού στο σχολείο, για το διάβασμα. Αυτό που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι να μην μεταδώσετε το άγχος σας στα ίδια τα παιδιά. Τα παιδιά είναι “σφουγγάρια”, τα παιδιά έχουν κεραίες. Και αρκετό άγχος ήδη. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε, να σκέφτεστε θετικά, να μεταδίδεται την καλή σας διάθεση χωρίς να τα φορτίζετε περισσότερο.

-Μια όμορφη συζήτηση
Είναι πάντα απαραίτητη. Συζητήστε. Για το σχολείο, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ακούστε το. Τις σκέψεις του, τα άγχη του. Πείτε του τα όμορφα που έχει το σχολείο, τα θετικά. Πείτε του ιστορίες από τα δικά σας σχολικά χρόνια, μιλήστε για τους φίλους, τους συμμαθητές, τα μαθήματα. Χτίστε την εμπιστοσύνη ανάμεσά σας. Φροντίστε η συζήτηση να γίνεται και αφού ξεκινήσει το σχολείο. “Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;”. “Έπαιξες στο διάλειμμα;”. “Έμαθες κάτι εντυπωσιακό;”.
Η συζήτηση με το παιδί είναι πολύ σημαντική. Με τη συζήτηση θα μοιραστεί μαζί σας τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει (π.χ. μπούλινγκ)

-Η πρώτη μέρα… μια όμορφη μέρα!
Μια μέρα που θα χαραχθεί όμορφα στη μνήμη του. Ένα χαρούμενο πρωινό, μια κανονισμένη βόλτα για μετά το σχολείο, μια λιχουδιά, κάτι που αγαπάει και θα το χαρεί.

-Το σημαντικότερο γεύμα
Μην ξεχνάτε το πρωινό. Είναι πολύ σημαντικό. Εκπαιδεύστε το παιδί σας να τρώει πριν φύγει για το σχολείο. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η λήψη ποιοτικού πρωινού σχετίζεται με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

-Τι θα φορέσουμε;
Ό,τι θέλει (χωρίς υπερβολές φυσικά). Προετοιμάστε το outfit από το προηγούμενο βράδυ. Επιτρέψτε του να διαλέξει τα ρούχα που θέλει και νιώθει άνετα. Προφανώς δεν θα ντυθεί σούπερμαν, μπορεί όμως να φορέσει τα αγαπημένα του ρούχα.

-Ξυπνήστε on time
Κάντε μια πρόβα, υπολογίστε τον χρόνο που χρειάζεστε για να ετοιμαστείτε, να πάρετε πρωινό, να ντυθείτε… Ξυπνήστε αρκετά νωρίς ώστε να αποφύγετε το άγχος και τον πανικό του χρόνου.

-Γνωρίστε τον δάσκαλο ή τη δασκάλα
Όχι φυσικά από την πρώτη μέρα. Αφήστε να περάσουν μερικές μέρες και κάντε την απαραίτητη γνωριμία. Ακούστε τι έχει να σας πει για το παιδί σας, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, κάντε τις ερωτήσεις σας. Είναι μια επαφή που καλό είναι να την επαναλαμβάνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για να μαθαίνετε φυσικά για την πρόοδό του, για προβλήματα προσαρμογής που ίσως έχουν προκύψει, για θέματα που παρατηρούν οι δασκαλοι και πρέπει να γνωρίζετε.

-Η σχολική τσάντα
Θα πρέπει να έχει δύο φαρδιά λουριά ώμου και με μαλακή επικάλυψη. Τα στενά λουριά βυθίζονται στους ώμους προκαλώντας πόνο και περιορισμό της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ τα σακίδια με ένα λουρί δεν κατανέμουν ομοιόμορφα το βάρος στο σώμα. Τα λουριά πρέπει να έχουν κατάλληλη τάση ώστε το σακίδιο να βρίσκεται κοντά στο σώμα και περίπου 5-6 εκατοστά πάνω από τη μέση.
Καλό είναι επίσης να έχει “γέμισμα” στα σημεία επαφής με την πλάτη, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με αιχμηρές γωνίες.
Το βάρος της δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10-20% του βάρους του παιδιού.
Το κυλιόμενο σακίδιο μπορεί να είναι καλή λύση για τους μαθητές που μεταφέρουν σημαντικό φορτίο, αλλά μην ξεχνάτε ότι κι θα πρέπει να το σηκώσει στις σκάλες.

-Μην ξεχνάτε το παιχνίδι
Μετά το σχολείο το παιδί πρέπει να ξεκουράζεται. Και μετά το διάβασμα, φροντίστε το παιδί να παίξει. Στην αυλή, στην παιδική χαρά, μαζί με άλλα παιδιά. Η κίνηση, το παιχνίδι και η χαρά είναι πολύ σημαντικά και απαραίτητα.

-Οργάνωση
Ειδικά για τα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά σχολείο είναι σημαντικό να διδαχθούν έναν τρόπο να οργανώνουν τη μελέτη τους. Αποφασίστε την ώρα που θα διαβάζετε. Κάποια παιδιά λειτουργούν καλύτερα νωρίς το απόγευμα, ενώ κάποια αφού πρώτα ξεκουραστούν. Δείτε το!
Δημιουργείστε έναν ήσυχο χώρο μελέτης, προσπαθήστε να δώσετε ιδέες και κατευθύνσεις στο παιδί για το πώς θα μελετήσει. Μην κάνετε εσείς τις εργασίες του και μην του προσφέρετε έτοιμες λύσεις.
Και φυσικά, μην ξεχνάτε την επιβράβευση για την προσπάθειά του.
Να θυμάστε: Μην απογοητεύεστε όταν δεν μπορεί να ολοκληρώσει μία εργασία. Δώστε του χρόνο και ενθάρρυνση!

-Δώστε το καλό παράδειγμα
Ο καλύτερος τρόπος να μάθει κάτι ένα παιδί είναι το παράδειγμα που του δίνουμε. Φροντίστε λοιπόν να διαβάζετε συχνά, να σας βλέπει και να σας μιμείται.

-Μην ξεχάσετε…
Για τα μικρά παιδιά που ξεκινούν πρώτη φορά το σχολείο, φροντίστε να τα έχετε εκπαιδεύσει από πριν στους κανόνες υγιεινής, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα του σχολείου.

Καλή σχολική χρονιά να έχουμε!

Read More

And More