Brain Foods: 10 τροφές που θα κάνουν το μικρό σου πιο… έξυπνο!

Μπορεί να μην σου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό, αλλά στην πραγματικότητα οι τροφές χωρίζονται σε εκείνες που βοηθούν την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και σε άλλες που δυσκολεύουν τη διαδικασία της σκέψης. Συγκεκριμένα, υπάρχουν “braniac” τρόφιμα, τα οποία πέρα από την υποβοήθηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου στην παιδική ηλικία, προσφέρουν προοδευτικά καλύτερο μνημονικό, αλλά και συγκέντρωση και αντιληπτική ικανότητα! Βλέπεις, ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ δυνατό όργανο, με πολλές και μεγάλες απαιτήσεις, μιας και είναι εκείνο που απορροφά πρώτο τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε. Επομένως, οι σωστές και ισορροπημένες διατροφικές επιλογές για τα παιδιά μπορούν να υποστηρίξουν και να τονώσουν την ανάπτυξη της αντίληψής τους!

Αν θέλεις, λοιπόν, να μάθεις ποιες είναι οι 10 πιο βοηθητικές τροφές του εγκεφάλου, ρίξε μια ματιά παρακάτω!

 

♦ Σολομός
Τα μεγάλα ψάρια είναι μια πολύ καλή πηγή Ω3 λιπαρών, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

♦ Αυγά
Τα αυγά, πέρα από σημαντική πηγή πρωτεΐνης, περιέχουν στον κρόκο τους το θρεπτικό συστατικό χολίνη, μια χημική ένωση που βοηθά στην ανάπτυξη της μνήμης.

 

♦ Φυστικοβούτυρο
Τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύει τους νευρολογικούς συνδέσμους. Επιπλέον, η βιταμίνη Β1, που περιέχουν, βοηθάει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως ενέργεια.

 

♦ Σιτηρά ολικής άλεσης
Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή εφοδιασμό σε γλυκόζη και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μία από τις βασικές πηγές της. Οι φυτικές ίνες βοηθούν την έκλυση γλυκόζης στο σώμα, ενώ επίσης η βιταμίνη Β που περιέχουν τα σιτηρά βοηθούν το νευρικό σύστημα.

 

♦ Βρώμη
Η βρώμη παρέχει ενέργεια και το “καύσιμο” που χρειάζεται ο εγκέφαλος. Γεμάτη με φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και Β, κάλιο και ψευδάργυρο, δίνει στον οργανισμό των παιδιών την ενέργεια που χρειάζεται.

 

♦ Μούρα
Φράουλες, κεράσια και βατόμουρα είναι γεμάτα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, ενώ βοηθούν στην ανάπτυξη της μνήμης.

 

♦ Φασόλια
Παρέχουν ενέργεια, αφού περιέχουν πρωτεΐνη, συμπλέγματα υδατανθράκων, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

 

♦ Χρωματιστά λαχανικά
Ντομάτες, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, καρότα και σπανάκι, δηλαδή τα λαχανικά με έντονες αποχρώσεις είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών, που διατηρούν τα κύτταρα του εγκεφάλου δυνατά και υγιή.

 

♦ Γάλα και γιαούρτι
Τα γαλακτοκομική προϊόντα περιέχουν πρωτεΐνη και βιταμίνη Β, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ιστών του εγκεφάλου.

 

♦ Μοσχάρι
Ο σίδηρος είναι το μεταλλικό στοιχείο που βοηθά τα παιδιά να έχουν ενέργεια και συγκέντρωση και το μοσχάρι είναι η καλύτερη οδός για την πρόσληψή του. Επιπλέον, η περιεκτικότητα του μοσχαρίσιου κρέατος σε ψευδάργυρο, που υποβοηθά τη μνήμη, το καθιστούν στις πρώτες θέσεις των “brain foods”.

Read More

And More