Δίαιτες Express και εφηβεία: Πόσο επικίνδυνες είναι και γιατί πρέπει να τις αποφεύγουμε;

Πόσες φορές εν αναμονή ενός γεγονότος ή του καλοκαιριού που πλησιάζει δεν έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε μια δίαιτα express με σκοπό να “βγάλουμε τα σπασμένα” ενός διαστήματος που δεν προσέξαμε καθόλου τη διατροφή και την άσκησή μας;

Τα sites και τα περιοδικά κατακλύζονται από τέτοιου τύπου δίαιτες που υπόσχονται απότομες και άμεσες αλλαγές στην εικόνα μας και δεσμεύονται για ένα σώμα έτοιμο να χωρέσει ακόμα και στο πιο μικροσκοπικό μαγιό!

Οι πιο επιρρεπείς σε αυτές τις δίαιτες φαίνεται πως είναι, βάσει ερευνών, οι έφηβοι, ιδιαίτερα τα κορίτσια. Μάλιστα τα περισσότερα από τα κορίτσια αυτών των ηλικιών που κάνουν δίαιτες express ή πιστεύουν ότι πρέπει να χάσουν άμεσα κιλά, συνήθως, σε ποσοστό περίπου 70%, έχουν φυσιολογικό βάρος ή ακόμα και χαμηλότερο του φυσιολογικού.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν, τόσο οι έφηβοι όσο και οι γονείς τους, είναι ότι σε αυτήν την περίοδο, το σώμα αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και κάθε στερητική δίαιτα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη σωστή σωματική ανάπτυξη και άρα και τη γενικότερη υγεία του παιδιού.

5 λόγοι για να μην κάνεις δίαιτες – express!

1. Oι στερητικές δίαιτες στερούν από το σώμα μας όχι μόνο την ενέργεια που θα έπαιρνες από το φαγητό, αλλά και τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.
2. Τα πρώτα κιλά που θα δεις ότι έχασες ανεβαίνοντας όλο χαρά στη ζυγαριά σου είναι υγρά, μέταλλα και ηλεκτρολύτες.
3. Αν η δίαιτα- express έχει μεγάλη διάρκεια, υπάρχει κίνδυνος αβιταμίνωσης που οδηγεί σε κόπωση, ατονία, ζαλάδες, υπόταση, πονοκεφάλους, τριχόπτωση, αφυδάτωση, γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, ξηροδερμία και ανωμαλίες της περιόδου.
4. Η απότομη μείωση βάρους έχει και άμεση επίπτωση στο πώς δείχνει το σώμα σου στον καθρέφτη. Αν η δίαιτα δεν συνδυαστεί με σωστή άσκηση, μαζί με την απώλεια υγρών, θα έχεις και απώλεια μυϊκού ιστού, πράγμα που οδηγεί σε χαλάρωση του σώματος και επομένως μια άσχημη εικόνα.
5. Ο μυϊκός ιστός ρυθμίζει σε ένα σημαντικό ποσοστό το μεταβολισμό και τις καύσεις μας. Έτσι, η αυξημένη απώλεια μυϊκού ιστού οδηγεί στην επιβράδυνση του βασικού μεταβολισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αυτό που βλέπεις γύρω σου πολύ συχνά, κάποιον δηλαδή που έχασε απότομα πολλά κιλά να τα πάρει ξανά και ίσως και περισσότερα, μόλις επιστρέψει στην κανονικό τρόπο διατροφής του.

Θυμήσου λοιπόν, ότι η απότομη μείωση βάρους, περισσότερα από 4 κιλά το μήνα δηλαδή, μπορεί να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα τόσο την υγεία σου αλλά και το σώμα σου. Γι’ αυτό, προτίμησε να χάνεις τα κιλά σου με πιο αργό και σταθερό ρυθμό, ώστε να χάνεις λίπος και να παραμένει το σώμα σου σφριγηλό και υγιές. Βοήθησε τον μεταβολισμό σου να ξεμπλοκάρει με σωστή διατροφή και άσκηση και θα δεις στον καθρέφτη σύντομα την εικόνα που επιθυμείς!

Αν σου άρεσε το άρθρο που διάβασες και θέλεις να μάθεις ακόμα περισσότερα για τη διατροφή σου, το σώμα σου, τα συναισθήματά σου, τις σχέσεις σου… και πολλά πολλά ακόμα, μπες στη διαδικτυακή βιβλιοθήκη που ετοίμασε η EveryDay για σένα!

Read More

And More