Diaper Queen: Ένας mini οδηγός που θα κάνει την αλλαγή πάνας στο μωρό… παιχνιδάκι (Part II)

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε, όπως μπορείς να διαβάσεις εδώ, πώς θα κάνεις πιο εύκολη την διαδικασία αλλαγής πάνας σε ένα νήπιο που έχει αρχίσει όχι απλά να περπατάει, αλλά να έχει γενικότερο έλεγχο του σώματος και των κινήσεών τους. Και ενώ, όσο το παιδί μεγαλώνει τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο απαιτητικά, μιας και θα χρειάζεται να αποσπάς αποτελεσματικά την προσοχή του, άλλα που είναι μεγάλη πρόκληση να κρατήσεις μια… σβούρα σε σταθερή θέση για να αλλάξει η πάνα, ωστόσο και στην περίπτωση ενός νεογέννητου μωρού, η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί ελαφρώς… δύσκολη!

Γι’ αυτό και σήμερα θα δούμε το δεύτερο μέρος ενός βασικού οδηγού με τα κυριότερα tips που θα σε βοηθήσουν να κάνει την αλλαγή της πάνας λίγο πιο εύκολη και λιγότερο χρονοβόρα απ’ ό,τι μπορεί να έχεις στο μυαλό σου!

Ρίξε μια ματιά παρακάτω, προετοιμάσου κατάλληλα και κάνε την πάνα… την καλύτερη “φίλη” σου!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ!

#1: Καταπολέμησε την μυρωδιά
Ok, έρχεσαι αντιμέτωπη με μια μεγάλη γκάμα οσμών όταν καλείσαι να αλλάξεις την πάνα του μωρού. Και ενώ τον πρώτο καιρό, με το μητρικό γάλα να είναι η βασική τροφή του μικρού σου, η μυρωδιά μπορεί να είναι ανεκτή, ωστόσο με την εισαγωγή των στερεών τροφών τα πράγματα… δυσκολεύουν. Πώς θα διαχειριστείς, λοιπόν, αυτές τις οσμές; Γι’ αυτό και πολλοί γονείς συμβουλεύουν την επάλειψη του άνω χείλους με αιθέριο έλαιο ή ακόμη και με αλοιφή για μυϊκούς πόνους, τα οποία χάρη στο έντονο άρωμά τους, καλύπτουν όλες τις υπόλοιπες οσμές. Επιπλέον, ένας ειδικός κάδος που κλείνει αεροστεγώς, ώστε να “φυλακίζει” τις άσχημες μυρωδιές, είναι ιδανικός για την απόρριψη της χρησιμοποιημένης πάνας.

#2: Μην στηρίζεσαι στο μέγεθος της πάνας
Όλες οι εταιρίες πάνας που βρίσκεις στο εμπόριο διαθέτουν μια σειρά από προϊόντα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και με το ανάλογο μέγεθος. Παρ’ όλα αυτά, το size που αναγράφεται στην συσκευασία δεν είναι “ευαγγέλιο” και θα πρέπει να κινείσαι βάσει της ανάπτυξης του παιδιού. Επομένως, αν διαπιστώσεις πως η πάνα είναι πολύ στενή, είτε στην κοιλιά, είτε στα μπουτάκια του μωρού, τότε το μέγεθός της είναι μικρό για το δικό σου παιδί. Αντίστοιχα, αν είναι φαρδιά, με αποτέλεσμα να λερώνεται το παιδί, τότε είναι πολύ μεγάλο για το μωρό σου. Στηρίξου, λοιπόν, στο μέγεθος του μωρού και όχι σε αυτό της πάνας.

#3: Πρόλαβε τα εξανθήματα και τα συγκάματα
Όπως διάβασες και εδώ, το σύγκαμα είναι η πιο συχνή δερματική πάθηση των μωρών. Και ενώ είναι μια πολύ κοινή κατάσταση που συναντάται σε σχεδόν όλα τα παιδιά για περισσότερες από μία φορά, ωστόσο είναι δυνατόν να προληφθεί η εμφάνισή της. Βασικός παράγοντας πρόκλησης του συγκάματος είναι η υγρασία σε συνδυασμό με την τριβή και την πάνα. Επομένως, για να προλάβεις την εμφάνισή του θα πρέπει να διατηρείς το παιδί στεγνό και άρα να αλλάζεις τακτικά την πάνα του, να καθαρίζεις την περιοχή και να την στεγνώνεις καλά. Επίσης, αν εντοπίσεις κάποιο σύγκαμα, τότε μπορείς να εφαρμόσεις μια από τις ειδικές αδιάβροχες κρέμες συγκάματος μωρού ή να φροντίσεις να κρατάς την περιοχή όσο το δυνατόν πιο καθαρή και στεγνή.

#4: Κάνε την αλλαγή πάνας… ευχαρίστηση
Η ώρα που περνάς στην αλλαξιέρα ή το μπάνιο, αλλάζοντας πάνες είναι μια ακόμη καλή ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με το μικροσκοπικό μωρό σου! Επομένως, δεν αξίζει να την αντιμετωπίζεις με φόβο και στρες, αλλά να την εκμεταλλευτείς ώστε να να δεθείς με το μικρό σου! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την ευκαιρία για να βοηθήσεις το μωρό να κάνει επαφή με τα μάτια, να του μιλήσεις, να το χαϊδέψεις και να το γαργαλήσεις ή οτιδήποτε άλλο θα του προσφέρει ευχαρίστηση και θα βοηθήσει το bonding ανάμεσά σας!

#5: Διατήρησε την ψυχραιμία σου
Κάθε αρχή είναι και δύσκολη και επειδή δεν υπάρχει κάποιο κολέγιο στο οποίο μπορείς να εκπαιδευτείς για αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, ο πρώτος καιρός θα σου φανεί ιδιαίτερα απαιτητικός. Συνήθως, αυτή την περίοδο οι γονείς πανικοβάλλονται και βιώνουν στρες είτε γιατί νομίζουν ότι “δεν το κάνουν σωστά”, είτε γιατί τους παίρνει πολύ χρόνο και αισθάνονται πως ταλαιπωρούν το μωρό. Στην πραγματικότητα, όμως, το μόνο που χρειάζεται είναι να ηρεμήσεις, να είσαι ψύχραιμη και να κάνεις… baby steps. Δεν υπάρχει λόγος πανικού και άγχους! Άλλωστε, ακόμη και λάθος να φορέσεις την πάνα, το μωρό δεν θα σου κρατήσει κακία, ενώ με τον καιρό θα γίνεις πιο γρήγορη και αποτελεσματική!

Read More

And More