Έξι τροφές πλούσιες σε σίδηρο που τα παιδιά λατρεύουν

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών είναι πάντοτε ένα ζήτημα που απασχολεί τους γονείς, μιας και η σωστή ανάπτυξή τους εξαρτάται από τις ασφαλείς συνήθειες φαγητού που αποκτούν με τον καιρό. Για αυτό και πρέπει από μικρή ηλικία να τα εφοδιάζουμε με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα στοιχεία που χρειάζονται σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους, διδάσκοντάς τους ταυτόχρονα ένα υγιές διατροφικό πρότυπο. Ανάμεσα στα στοιχεία που είναι ύψιστης σημασίας για τα παιδιά είναι φυσικά και ο σίδηρος, ο οποίος βοηθά στην ενίσχυση της καλής κυκλοφορίας του αίματος, που σημαίνει πως παρέχει στα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού το απαραίτητο οξυγόνο. Ταυτόχρονα, τα παιδιά με χαμηλά επίπεδα σιδήρου παρουσιάζουν κόπωση και ευερεθιστότητα. Πέρα, όμως, από αυτό, τα παιδιά με χαμηλό σίδηρο τείνουν να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Αν θέλεις, λοιπόν, να βοηθήσεις το μικρό σου να κρατήσει υψηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό του, τότε δες παρακάτω ποιες είναι οι πιο κατάλληλες τροφές!

♦ Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα είναι μία πολύ καλή πηγή χαλκού, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων. Μάλιστα, όσο πιο σκούρα η σοκολάτα, τόσο πιο εποικοδομητική η κατανάλωσή της.

♦ Σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα
Μισό φλιτζάνι αποξηραμένο βερίκοκο περιέχει περίπου 4 mg σιδήρου, ενώ η ίδια ποσότητα αποξηραμένου αχλαδιού δίνει 2 mg σιδήρου. Επιπλέον, αυτές οι τροφές προσφέρουν στο παιδί φυτικές ίνες και βιταμίνη Α.

♦ Μοσχαρίσιο κρέας
Όχι μόνο περιέχει μεγάλα ποσοστά σιδήρου, αλλά επιπλέον είναι σε τέτοια μορφή που απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Επίσης, είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης για την αντοχή των οστών, βιταμίνης B12 για την πνευματική διαύγεια και νιασίνης για το νευρικό σύστημα.

♦ Κράκερ με τυρί
Το τυρί είναι κύρια πηγή ασβεστίου, όπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ το αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των κράκερ συνήθως περιέχει επιπρόσθετο σίδηρο, μερικές φορές αρκετό για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες πρόσληψης του παιδιού.

♦ Σπανάκι
Η υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου στο σπανάκι συνδυάζεται με τη βιταμίνη Α που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη βιταμίνη C που βοηθάει στην ανάπτυξη και την αντοχή των οστών.

♦ Μανιτάρια
Μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, μιας και παρέχει περίπου 2 mg σε κάθε φλιτζάνι. Ταυτόχρονα προσφέρουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Read More

And More