Φάσκιωμα: Πέντε οφέλη που μπορεί να μην γνώριζες για αυτή την παραδοσιακή μέθοδο

Παρ’ ό,τι είσαι νέα μητέρα, σίγουρα θα έχεις ακούσει για τα σπάργανα και το παραδοσιακό φάσκιωμα των νεογέννητων μωρών. Κατά πάσα πιθανότητα και εσύ ως βρέφος θα έχεις περάσει από αυτή τη φάση, μιας και πρόκειται για μια πρακτική που προτιμιόταν πολύ από τους γονείς σε παλιότερες εποχές. Μάλιστα, το φάσκιωμα είναι μια υπόθεση με τεράστια ιστορία, αφού φτάνει σε βάθος πολλών αιώνων. Άλλωστε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το έχεις δει σε βυζαντινές ή και αναγεννησιακές εικόνες, αφού οι απεικονίσεις με προσωπικότητες από το Μέγα Αλέξανδρο έως τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Ιησού Χριστό ως μωρά, όλες έχουν αυτό το κοινό χαρακτηριστικό. Τα τελευταία χρόνια, μπορεί η πρακτική του φασκιώματος να έχει… εκλείψει, μερικώς εξαιτίας των προειδοποιήσεων των παιδιάτρων σχετικά με τη σωστή εφαρμογή του τυλίγματος, αλλά πλέον ένα νέο κύμα “εναλλακτικών” μαμάδων φαίνεται πως ξαναφέρνει στο προσκήνιο αυτή την παραδοσιακή τεχνική!

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια κοινή και συνολικά αποδεκτή “οδός” όσον αφορά τον ύπνο των μωρών, μιας και καθένα είναι εντελώς διαφορετικό και με διαφορετικούς τρόπους αντιδρά στις εκάστοτε συνθήκες. Γι’ αυτό και η χρήση “σπάργανου” για να ηρεμήσει ένα βρέφος δεν είναι πάντοτε η εγγυημένη λύση. Παρ’ όλα αυτά, για αιώνες θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους, μιας και ο τρόπος που το βρέφος περιβάλλεται από το ύφασμα/σάκο/κουβέρτα, του προσφέρει ασφάλεια και το καθησυχάζει, αφού μοιάζει με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν εντός της μήτρας. Από την άλλη, οι παιδίατροι εφιστούν την προσοχή στην εφαρμογή του φασκιώματος, καθώς μπορεί να είναι έως και επικίνδυνη, όταν δεν γίνεται με το σωστό τρόπο. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως πρέπει να “εξορίσουμε” εξολοκλήρου την έννοια του φασκιώματος, αλλά να είναι οι γονείς προσεκτικοί και να μην το εφαρμόζουν μετά τους τέσσερις μήνες, οπότε και τα μωρά αρχίζουν να “κυλούν”.

Για ποιο λόγο, όμως, η μέθοδος του φασκιώματος θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις στην περίπτωση του βρεφικού ύπνου;

 

♦ Προετοιμάζει το μωρό για ύπνο
Αυτή η “προσομοίωση” της μήτρας που προσφέρει το φάσκιωμα του μωρού με ύφασμα ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη νευρολογική αντίδραση που καταφέρνει αν τα ηρεμήσει. Το τύλιγμα σταματάει την υπερκινητικότητα που προκαλεί η υπερδιέγερση του βρέφους και με αυτό τον τρόπο το βοηθά σιγά-σιγά να ησυχάσει και να νιώσει μια οικεία ασφάλεια.

 

♦ Μειώνει την υπερκινητικότητα
Η πιο ασφαλής θέση για να τοποθετούνται τα μωρά θεωρείται πως είναι η ύπτια, δηλαδή στην πλάτη τους. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως η αίσθηση που δίνει στα μωρά δεν είναι καθόλου ασφαλής, καθώς ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά τινάγματα χεριών και ποδιών, όταν τα μωρά νιώθουν ότι πέφτουν. Με τη μέθοδο του φασκιώματος, αυτά τα τινάγματα μειώνονται, κρατώντας τα βρέφη σταθερά στη θέση τους και προσφέροντάς τους προοδευτικά χαλάρωση. Ταυτόχρονα, το φάσκιωμα τα προστατεύει από εκδορές, αφού η ακούσια κίνηση των χεριών τους είναι ανεξέλεγκτη, καταλήγοντας συχνά σε μικροτραυματισμούς στο πρόσωπο και τη μύτη από τα νυχάκια τους.

 

♦ Περιορίζει την πιθανότητα να αλλάξουν πλευρό
Σύμφωνα με επιστημονικές θεωρήσεις, το φάσκιωμα του μωρού το αποτρέπει από το να γυρίσει μπρούμυτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όσο δεν έχει ακόμα την ικανότητα και τη δύναμη να επανέλθει στην αρχική θέση του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως όταν ένα βρέφος δεν είναι τυλιγμένο, κινδυνεύει 38 φορές περισσότερο από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

 

♦ Μειώνει την πρακτική της συγκοίμισης
Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού είναι πολύ πιθανό ο γονιός να το πάρει στην αγκαλιά του για να το ηρεμήσει όταν ξυπνάει κατά τη διάρκεια της βραδιάς και τελικά να κοιμηθούν σε αυτή τη στάση, εξαιτίας της εξουθένωσης του γονέα. Δυστυχώς, αυτή η πρακτική συνδέεται με το 70% των βρεφικών θανάτων που καταγράφονται στον ύπνο τους. Ωστόσο, με το φάσκιωμα και άρα με την καλύτερη ποιότητα ύπνου του μωρού, αποφεύγεται αυτή η συνήθεια και κατ’ επέκταση μειώνεται ο κίνδυνος.

 

♦ Αυξάνει το χρόνο ύπνου
Ο ύπνος έχει ζωτική σημασία, τόσο για το μωρό, όσο και για το γονιό! Στην πρώτη περίπτωση, διότι είναι εποικοδομητικός στην ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας, ενώ στη δεύτερη διότι βοηθά στην καταπολέμηση του στρες, της επιλόχειου κατάθλιψης και της εξουθένωσης. Γι’ αυτό και το φάσκιωμα των μωρών τους προσφέρει ήσυχο και αρκετό ύπνο, χάρη στην ασφάλεια και την οικειότητα που αισθάνονται, αλλά και με τη σωστή θέση των χεριών τους που δεν κινούνται ανεξέλεγκτα.

 

• Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα σε συμβουλεύσει κατάλληλα και θα σου γνωρίσει τις επιλογές σου!

Read More

And More