Γιατί το babywearing είναι τόσο εποικοδομητικό για τα βρέφη και τις μητέρες;

Εάν περιμένεις το πρώτο παιδί σου ή είσαι νέα μητέρα, τότε η έννοια του babywearing είναι είτε κάτι που περιεργάζεσαι έντονα, είτε είσαι ήδη μεγάλη οπαδός του! Τι είναι, όμως, το babywearing; Σύμφωνα με την επίσημη ορολογία, ως babywearing θεωρείται “η τακτική της στενής επαφής του μωρού με το στέρνο του γονέα, χρησιμοποιώντας έναν υποστηρικτικό ‘μηχανισμό’, ο οποίος δένεται στο εμπρόσθιο τμήμα του σώματος του ενήλικα”. Με πολύ πιο απλά λόγια, πρόκειται για τον υφασμάτινο μάρσιπο αγκαλιάς, στον οποίο τοποθετεί η μητέρα το μωρό της για να το κουβαλάει επάνω της. Σε αντίθεση, όμως, με την έως τώρα θεώρηση του μάρσιπου ως εκείνου του ενισχυμένου συστήματος με τα λουριά, τα μαξιλαράκια, τις ραφές και τα περίπλοκα κουμπώματα, το σύγχρονο babywearing έχει βρει τις ρίζες του σε πολύ πιο λιτές εποχές, όπου ένα απλό κομμάτι υφάσματος μπορούσε να δεθεί με ποικίλους τρόπους πάνω στο σώμα της μητέρας και να περιβάλλει το μωρό της. Και, αποδεδειγμένα, τα οφέλη του babywearing είναι πολλά!

Καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα σχεδίων, βάσει του τρόπου με τον οποίο δένονται, αλλά και το ηλικιακό εύρος που καλύπτουν, οι μάρσιποι αγκαλιάς χωρίζονται σε τέσσερις τύπους: Ring Sling, Mei Tai, Wrap και Pouch. Ανεξάρτητα, όμως, από την κατηγορία στην οποία ανήκει, το bebywearing δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να βρίσκονται σε άμεση επαφή με το μωρό τους, δημιουργώντας περισσότερο στενούς συναισθηματικούς δεσμούς, αλλά διευκολύνοντας και την καθημερινότητά τους! Μάλιστα, το babywearing αποτελεί αγαπημένο αξεσουάρ εκείνων που “ασπάζονται” τη μέθοδο του attachment parenting. Ακόμη, όμως, και αν αυτού του είδους η κοντινότητα δεν είναι το ζητούμενο, πάντως οι μάρσιποι αγκαλιάς προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων, τόσο για το ίδιο το μωρό, όσο και για τη μητέρα και τον πατέρα!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις τέσσερα βασικά στοιχεία του babywearing που ωφελούν την μαμά, το μωρό και την μεταξύ τους σχέση!

Αυξάνει την σωματική επαφή
Σύμφωνα με την περιοδική έκδοση Μαιευτήρων, Γυναικολόγων και Νεογνολογικών Νοσηλευτών της Αμερικής, οι μητέρες που απολαμβάνουν έξι ώρες απευθείας επαφής με τα μωρά τους κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, οι οποίες ακολουθούνται από δύο ώρες την ημέρα για τον επόμενο μήνα, εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την επιλόχειο κατάθλιψη. Μάλιστα, για τις ανάγκες της έρευνας, ελέγχθηκαν τα επίπεδα στρες με μέτρηση της κορτιζόλης που βρέθηκε στο σάλιο των γυναικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μητέρες οι οποίες είχαν άμεση επαφή με τα μωρά τους συγκέντρωναν μικρότερα ποσοστά κορτιζόλης, δηλαδή ήταν λιγότερο αγχωμένες. Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί τόσο έντονη και εκτεταμένη επαφή του μωρού με την μητέρα είναι μέσω του babywearing!

Μειώνει το κλάμα του μωρού
“Φορώντας” -μέσω του babywearing- το μωρό της, η μητέρα μπορεί να μειώσει το κλάμα του έως και κατά 43%! Αυτό απέδειξε η διάσημη έρευνα των Hunziker και Barr που διενεργήθηκε το (μακρινό) 1986 και μέχρι σήμερα δεν έχει… καταρριφθεί. Η μελέτη ανακάλυψε πως “τα βρέφη που απολαμβάνουν το ‘κουβάλημα’ από τους γονείς τους εμφανίζουν μειωμένο κλάμα και αναστάτωση κατά 43% σε γενικό επίπεδο και κατά 51% λιγότερο κατά τις απογευματινές ώρες”.

Βοηθάει στην διαδικασία της πέψης
Εάν το μωρό εμφανίζει δυσκολίες στην πέψη και πόνους στην κοιλιά κατά τις πρώτες εβδομάδες ή και μήνες της ζωής του, η τοποθέτησή του στον μάρσιπο αγκαλιάς και η επαφή του με τους γονείς του μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά! Όταν το μωρό τοποθετείται στον μάρσιπο σε όρθια θέση, με την κοιλιά του να αγγίζει την κοιλιά της μητέρας ή του πατέρα του, τότε η κίνηση του γονέα μπορεί να κάνει ένα είδος μασάζ στην κοιλιά του βρέφους, ανακουφίζοντας από πόνους και υποβοηθώντας την διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, η ωκυτοκίνη που εκκρίνεται από την διαρκή επαφή του μωρού με τους γονείς του, βοηθάει τόσο στην μείωση του στρες που μπορεί να αισθάνεται, όσο και στην μείωση της γαστρεντερικής δραστηριότητας, ενώ υποστηρίζει την πέψη.

Βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα του μωρού
Σύμφωνα με αρκετές έρευνες που έχουν γίνει με αντικείμενο τα αποτελέσματα της κοντινότητας και της σωματικής επαφής του βρέφους με τους γονείς του, το babywearing βοηθάει στην ρύθμιση της θερμοκρασίας και του καρδιακού παλμού, ενώ παράλληλα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην επίτευξη του θηλασμού!

Read More

And More