Η καλύτερη στιγμή για να εμβολιάσεις το παιδί σου κατά της Μηνιγγίτιδας Β είναι τώρα!

Πριν από λίγες ημέρες, η πιο διαφορετική σχολική χρονιά ξεκίνησε. Ετοίμασες μαζί με το παιδί το σακίδιο σου, τα μαθήματα και οι ασκήσεις άρχισαν, όμως, η πρώτη σκέψη όλων δεν ήταν εκεί. Πλέον, η προσοχή είναι στραμμένη στην προστασία τόσο του μικρού σου, όσο και ολόκληρης της οικογένειας από τον κορονοϊό, που συνεχίζει να είναι παρών στην καθημερινότητα μας. 

Το ενδιαφέρον των γονιών είναι εστιασμένο στο πώς θα τηρήσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας και το σημαντικότερο πώς θα βοηθήσουν το παιδί να προσαρμοστεί στην νέα αυτή κανονικότητα. Γιατί, το να μάθει ένα παιδάκι να φοράει στη μάσκα του είναι μία διαδικασία που απαιτεί εκπαίδευση. Όπως, και η τακτική χρήση του αντισηπτικού, το οποίο έχεις ήδη προμηθευτεί. Όλα καλά ως εδώ και σωστά.

Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προφυλαχθούμε και από τις υπόλοιπες ασθένειες που κάνουν την εμφάνιση τους, ιδιαίτερα την εποχή αυτή. Γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, υπάρχουν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί η επιστήμη έχει βρει τη λύση. Πλέον, έχουμε στη διάθεση μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, τα οποία την φετινή χρονιά δεν πρέπει να παραλείψουν να κάνουν μικροί και μεγάλοι.

Άλλωστε, η περίοδος αυτή είναι η ιδανική – και η πιο κλασική – για το καθημερινό ετήσιο check-up που πραγματοποιεί ο παιδίατρος σε κάθε μικρό μας φίλο. Αν, ακόμα, κάποιος γονέας δεν έχει κλείσει ραντεβού, αρχικά μην το καθυστερήσετε και στη συνέχεια μην παραλείψετε να ενημερωθείτε για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει μία ιδιαίτερη ύπουλη νόσος, αυτή της μηνιγγίτιδας Β και να προχωρήσεις στον εμβολιασμό του παιδιού, προκειμένου να προστατευθεί. Ειδικά τώρα, με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τη γρίπη και τις φθινοπωρινές λοιμώξεις, η προστασία από θανατηφόρα νοσήματα, για τα οποία μπορούμε να προστατευτούμε μέσω του εμβολιασμού είναι επείγουσα και επιτακτική.

H μηνιγγίτιδα Β αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, με τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών να ακολουθούν. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. Άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι εξελίσσεται ταχύτατα, με ένα 24ωρο να είναι υπεραρκετό, για να προκαλέσει από μόνιμες αναπηρίες, μέχρι και θάνατο. 

Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης νόσου, σε αρχικό στάδιο, θυμίζουν αρκετά αυτά της εποχικής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, με αποτέλεσμα δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία και ίσως επικίνδυνα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με επίσημα ιατρικά δεδομένα, 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει μέσα από φτέρνισμα, το βήχα ή το φιλί. 

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρο τους και να ενημερωθούν για τη νόσο και την σημασία της πρόληψης με την αφορμή τις επικείμενες ιώσεις του χειμώνα και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β, ο οποίος μπορεί να γίνει από την ηλικία των δύο μηνών