Ήξερες ότι τα αδέρφια που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο “κερδίζουν” σημαντικά οφέλη;

Μαζί ή χωριστά; Η βασική σου απορία όσο το πρώτο σου παιδί είναι ακόμα μικρό και εσύ ετοιμάζεσαι να φέρεις στον κόσμο αυτό το αδερφάκι του. Να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο ή να έχει ο καθένας το δικό του μικρό χώρο. Η αλήθεια είναι ότι αν ρωτήσεις το παιδί σου τι προτιμάει, η απάντηση του θα είναι σίγουρα ότι θα ήθελε να έχει ένα δωμάτιο όλο δικό του, για να παίζει με την άνεση του, να τραγουδάει, να χοροπηδάει και ό,τι άλλο επιθυμεί να κάνει. Τι θα έλεγες, όμως, τα δύο αδερφάκια να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο; Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει πολλά οφέλη. Πάμε να τα δούμε!

 

 

– Κοιμούνται καλύτερα! Αν τα παιδιά σου είναι πολύ μικρά ακόμα, τότε μόνο και μόνο που θα έχουν δίπλα τους ένα ακόμη άτομο για να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, θα σου φανεί πολύ χρήσιμο. Ο φόβος φεύγει, η χαλάρωση πλησιάζει, η ηρεμία έρχεται και… Όνειρα Γλυκά!

– Μαθαίνουν να κοιμούνται, ακόμα και όταν κάποιος δίπλα τους κάνει θόρυβο. Πόσες φορές σου έχει συμβεί να θέλεις να κλείσεις τα μάτια σου, αλλά ένας συνεχής θόρυβος σε εμποδίζει; Σίγουρα λιγότερες από το μικρό σου που κάθε βράδυ ακούει το αδερφάκι του να παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι, να πατάει τα πλήκτρα του κινητού και φυσικά να βλέπει κινούμενα σχέδια με την ένταση όχι σε τόσο χαμηλά επίπεδα. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι για το παιδί σου να μάθει να προσαρμόζεται σε αυτή τη συνθήκη και να κοιμάται σαν πουλάκι.

– Ενισχύουν την ενσυναίσθηση. Την ικανότητα να καταλαβαίνεις πώς αισθάνεται ο άλλος και τι τον προβληματίζει. Ουσιαστικά, όταν τα παιδιά μοιράζονται τον ίδιο χώρο, αναπτύσσουν ιδιαίτερα την αρετή της υπομονής και της κατανόησης. Κράτησε την τελευταία. Mε το δικό τους μοναδικό τρόπο μετατρέπονται σε πιο υποστηρικτικά άτομα και περιορίζουν τις συγκρούσεις, αφού καταλαβαίνουν ότι το αδερφάκι τους δικαιούται και αυτό να ακούσει το αγαπημένο του τραγούδι λίγο πιο δυνατά.

– Μαθαίνουν έμπρακτα να μοιράζονται. Παιχνίδια, σεντόνια, μαξιλάρια, σκέψεις, προβληματισμούς. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, όσα παιδάκια από μικρή ηλικία περνάνε αρκετή ώρα μαζί πριν κοιμηθούν αποκτούν ευκολότερα την ικανότητα του να συνεργάζονται αρμονικά, κάτι που θα χρειαστούν σίγουρα στο σχολείο, όσο τα χρόνια περνούν και οι τάξεις “ανεβαίνουν”.

– Ισχυροποιείται ο αδερφικός δεσμός. Ίδιο δωμάτιο, ίδιος χώρος παιχνιδιού, περισσότερος χρόνος μαζί. Μπορεί μερικές ημέρες να έχουν εντελώς διαφορετικά προγράμματα με ξεχωριστές ασχολίες, όμως, θα υπάρχει πάντα ένας χώρος, για να “περνούν” μαζί το καλύτερο διάστημα της ημέρας: το κοινό τους δωμάτιο. Μιλούν, συμφωνούν, διαφωνούν, παίζουν, γελάνε, ίσως και να κλαίνε λίγο, δένονται. Πολύ.

– To ένα φροντίζει το άλλο. Υπάρχει κάτι ομορφότερο; Το μικρότερο παιδί ξυπνάει μέσα στη νύχτα, γιατί διψάει ή επειδή είδε έναν εφιάλτη και θέλει κάποιον να το καθησυχάσει. Σηκώνεται από το κρεβάτι του, κάνει δύο βήματα και ξυπνάει το αδερφάκι του, για να το βοηθήσει. Εκείνο θα το κάνει, όχι μόνο γιατί το αγαπάει, αλλά γιατί πλέον γνωρίζει πως όταν βρεθεί στην άλλη θέση, θα το φροντίσει με τον ίδιο τρόπο.

 

Read More

And More