Κουνούπια: Πώς να προστατεύσεις τα παιδιά και να αποφύγεις τις ανεπιθύμητες παρενέργειες

Κουνούπια: Πώς να προστατεύσεις τα παιδιά και να αποφύγεις τις ανεπιθύμητες παρενέργειες | tlife.gr

Με τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου να έχουν αυξηθεί απειλητικά, αλλά και τα θύματα της λοίμωξης να ανέρχονται πλέον στα τρία, η ανάγκη για προστασία από τη μετάδοση του νοσήματος είναι επιτακτική και μάλιστα όσον αφορά τα παιδιά. Ο ιός που έχει θέσει σε επιφυλακή ολόκληρη τη χώρα μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα κουνουπιού και προσβάλλει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα ζώα. Μέσω του τσιμπήματος ενός κοινού κουνουπιού που έχει μολυνθεί, ο ιός του Δυτικού Νείλου περνάει στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας λοίμωξη βαριάς μορφής. Γι’ αυτό και ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τους τρόπους προστασίας των παιδιών από τα κουνούπια εν γένει, ώστε να αποφευχθεί κάθε είδους ανεπιθύμητη παρενέργεια:

Κάθε είδος κουνουπιού μπορεί να προκαλέσει στο παιδί, ανεξάρτητα από την ηλικία του, τρία μικρά ή μεγάλα προβλήματα μετά το τσίμπημα:

◊ Να μεταδοθούν ιοί ή βακτήρια ικανά να δημιουργήσουν πυρετό, εμετούς, διάρροιες, σύγχυση, ίλιγγο, έως και εγκεφαλίτιδα.

◊ Να προκληθούν ήπιες ή έντονες αλλεργικές αντιδράσεις τοπικά στο σημείο του τσιμπήματος. Μπορεί να παρουσιαστούν: κοκκίνισμα, φουσκάλα, οίδημα, φαγούρα. Σε ευαίσθητα παιδιά μπορεί να πρηστεί η μύτη, τα αυτιά, τα χείλη, αλλά και ολόκληρο το σώμα. Σε βαριές περιπτώσεις, ένα οίδημα του λάρυγγα μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή του παιδιού.

◊ Όσο μικρό κι αν είναι το τσίμπημα, λόγω της φαγούρας και του ξυσίματος ενδέχεται να εισχωρήσουν μικρόβια από το χώμα, την άμμο, τα έπιπλα, τα ρούχα και την παιδική χαρά και να εμφανιστεί τοπική ή γενικευμένη λοίμωξη με πυρετό και να απαιτηθεί θεραπεία με αντιβίωση, πολλές φορές ακόμη και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Είναι, λοιπόν, καλύτερα να παίρνουμε προληπτικά προστατευτικά μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες. Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό να αποφευχθούν γενικά τα τσιμπήματα από κουνούπια.

Τι πρέπει να κάνετε:

♦ Στα νεογνά και στα βρέφη έως έξι μηνών, επειδή αντενδείκνυται η χρήση φαρμακευτικών αντικουνουπικών σκευασμάτων, τοποθετούμε επιμελώς μια κουνουπιέρα στην κούνια τους. Την περνάμε και κάτω από το στρωματάκι του παιδιού, ώστε να αποκλείσουμε εντελώς την είσοδο εντόμων στο κρεβάτι.

♦ Τοποθετούμε άοσμα εντομοαπωθητικά προϊόντα στο χώρο όλο το 24ωρο, αλλά με ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες.

♦ Τοποθετούμε σήτες σε παράθυρα, πόρτες, αεραγωγούς, τζάκια και κάθε σημείο εισόδου του σπιτιού.

♦ Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα δαπέδου ή οροφής, γιατί ο αέρας απομακρύνει τα κουνούπια.

♦ Εξαφανίζουμε κάθε παρουσία στάσιμου νερού κοντά στο παιδί, όπως ποτήρια, μπιμπερό, πιπίλες, βάζα, ενυδρεία, ποτίστρες ζώων και πουλιών.

♦ Κουρεύουμε το γρασίδι και αποψιλώνουμε φυτά και δέντρα, γιατί εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα έντομα.

♦ Ποτίζουμε κατά τις πρωινές ώρες και φροντίζουμε να μην μένει στο έδαφος πολλή υγρασία.

♦ Στα μεγαλύτερα παιδιά δεν χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητική κρέμα πάνω σε ερεθισμένο δέρμα.

♦ Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους το εντομοαπωθητικό και δεν απλώνουμε εντομοαπωθητικό προϊόν στα χέρια τους για να μην τα βάλουν στο στόμα.

♦ Οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη και οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να ρωτούν τον παιδίατρο αν επιτρέπεται η χρήση των εντομοαπωθητικών κρεμών για τις ίδιες.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

READ more