Μωρό στην πλαζ: Γιατί τα βρέφη πρέπει να έρχονται σε συχνή επαφή με το νερό;

Είσαι από τις γυναίκες που λατρεύουν τη θάλασσα, το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή τους και σε μια προηγούμενη ζωή πιστεύεις ότι ήσουν γοργόνα. Ή ζαργάνα. Εντάξει, μπορεί να υπερβάλλω, αλλά το ζητούμενο είναι πως είσαι ένας άνθρωπος του… νερού και θέλεις οι διακοπές σου να περιλαμβάνουν άφθονες ώρες στην παραλία, όχι για να κάνεις ηλιοθεραπεία, αλλά για να κολυμπήσεις, να πλατσουρίσεις και να ευχαριστηθείς τα δροσερά νερά κάτι μέρες σαν και αυτές, που η θερμοκρασία ανεβαίνει στα ύψη! Ωραία ως εδώ. Αν μέσα στα παραπάνω προσθέσεις, όμως, και τον παράγοντα νέα μητέρα ίσως νιώσεις ελαφρώς απογοητευμένη, γιατί το μωρό σου χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σου και πού καιρός για ακρογιαλιές και δειλινά. Και όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι! Γιατί τα νεογέννητα και τα βρέφη έχουν ανάγκη να έρθουν σε επαφή με το υδάτινο στοιχείο! Και ο λόγος είναι λίγο σημαντικότερος από την απλή απόλαυση που μπορεί να παίρνουν από την παραμονή τους στο νερό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η επαφή ενός μωρού με το νερό και το κολύμπι από πολύ μικρή ηλικία μπορεί να έχουν πιο γρήγορη πνευματική ανάπτυξη! Το φανταζόσουν ποτέ;

Και όμως, η μελέτη που έγινε στην Αυστραλία εξέτασε ένα εκτεταμένο δείγμα 7000 παιδιών κάτω των πέντε ετών που άρχισαν να κολυμπούν σε διάφορες ηλικίες. Οι ερευνητές πρώτα ρώτησαν τους γονείς σχετικά με τις κολυμβητικές συνήθειες των παιδιών τους και έπειτα έδωσαν στους γονείς να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που εστίαζαν στην ανάπτυξη των μικρών τους.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν, οι επιστήμονες της έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το κολύμπι από μικρή ηλικία συνδέεται με την ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων, όπως η ετοιμότητα, οι γνώσεις, η ανταπόκριση και η κριτική σκέψη. Τα αποτελέσματα της επαφής με το νερό είναι κοινά σε αγόρια και κορίτσια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πολύ σημαντικά, καθώς δείχνουν πως η κολύμβηση είναι μαι δραστηριότητα που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει πολύ θετικά το παιδί και την ανάπτυξή του μελλοντικά.

Αν, λοιπόν, έχεις ένα μωρό στο σπίτι και ενδιαφέρεσαι να το “μυήσεις” στο μαγικό κόσμο της θάλασσας που τόσο αγαπάς, τώρα έχεις έναν παραπάνω λόγο! Παρακάτω μπορείς να δεις μερικά tips που θα βοηθήσουν το μικρό να νιώσει πιο άνετα στο νερό!

♦ Κάνε μικρά βήματα…
Τα περισσότερα μωρά νιώθουν στο φυσικό τους χώρο όταν είναι σε νερό. Κάποια, όμως, μπορεί να μην νιώθουν τόσο άνετα ώστε να πλατσουρίσουν αμέσως. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βοηθήσεις το μικρό σου να συνηθίσει, οπότε κάθισε μαζί του στην άκρη του νερού, κρατώντας το αγκαλιά πριν επιχειρήσεις να μπεις στο νερό μαζί του.

♦ Ξεκινήστε μαθήματα κολύμβησης…
Τα μαθήματα σε μικρή ηλικία υπάρχουν όχι για να μάθουν στο μωρό πώς να κάνει “πεταλούδα”, αλλά για να τα βοηθήσουν να νιώσουν άνετα και ασφαλή. Αν κάνετε μαθήματα σε πισίνα μία φορά την εβδομάδα, το μωρό σου θα εξοικειωθεί πιο γρήγορα με το νερό, ενώ θα αναπτύξει και πιο νωρίς καλύτερες κολυμβητικές ικανότητες για μελλοντική ασφάλεια.

♦ Κράτησέ το καλά μέσα στο νερό…
Όταν τα μωρά φοβούνται το νερό, συνηθίζουν να τινάζουν τα χέρια και τα πόδια τους, ώστε να κρατηθούν καλύτερα από αυτόν που τα κρατάει. Για αυτό, είναι προτιμότερο να το κρατάς στην αγκαλιά σου όσο είστε στο νερό, για να νιώσει πιο άνετα και μεγαλύτερη ασφάλεια.

♦ Φρόντισε τη θερμοκρασία…
Τα νεογέννητα και τα βρέφη δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και για αυτό θα πρέπει να προσέχεις περισσότερο. Θα πρέπει να έχεις στο νου σου ότι μπορεί να αρχίσει να τρέμει γιατί κρυώνει εύκολα κάτω από το νερό και καλό θα ήταν να το βγάζεις έξω τακτικά, ώστε να ρυθμιστεί η αίσθησή του.

♦ Δώσε περισσότερες ευκαιρίες…
Αν θέλεις το μωρό σου να μάθει να αγαπάει το νερό όσο εσύ θα πρέπει να του δώσεις άφθονες ευκαιρίες να “βραχεί” και να μην αφήσεις το χρόνο να περνάει ανάμεσα στις επισκέψεις σας στην πισίνα ή τη θάλασσα!

Read More

And More