Μπιμπερό: Πώς να προετοιμάσεις το μπουκάλι για το τάισμα του μωρού σου

Εφόσον είσαι μητέρα, γνωρίζεις πως ο θηλασμός είναι αδιαμφισβήτητα ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στο μωρό σου, μιας και τα οφέλη του μητρικού γάλακτος δεν μπορούν να συγκριθούν με κανένα είδος συμπληρώματος ή φόρμουλας για βρέφη. Μάλιστα, όπως επισημαίνει εδώ και ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης: “μια μητέρα μπορεί να προσφέρει στο μωρό της (το γάλα της) κάλλιστα μέχρι την ηλικία των δύο ετών”. Παρ’ όλα αυτά, είτε λόγω δυσκολιών στη διαδικασία του θηλασμού, είτε εξαιτίας της επιστροφής της μητέρας στην εργασία της, είναι πολύ πιθανό να εισαχθεί στη ζωή κάθε νέας μητέρας, αλλά και κάθε μωρού… το μπιμπερό! Τι σημαίνει, όμως, αυτό σε πρακτικό επίπεδο και πώς θα προετοιμάσεις κατάλληλα το μπιμπερό για το βρέφος σου;

Αρκετές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με εμπόδια στην προσπάθειά τους να θηλάσουν τα μωρά τους, είτε γιατί βιώνουν μια επίπονη διαδικασία, είτε διότι η ροή του γάλακτος από τους μαστούς δεν είναι αρκετή για να τραφεί επαρκώς το μικρό τους, ή και για πολλούς ακόμη λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μπιμπερό είναι η επόμενη καλύτερη λύση για τη χορήγηση ενός “έτοιμου” γάλακτος φόρμουλας. Από την άλλη, ακόμη και όταν ο θηλασμός έχει επιτύχει, ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα, η μητέρα θα χρειαστεί να επιστρέψει στη δουλειά της και άρα να μην βρίσκεται συνεχώς κοντά στο παιδί της. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η μητέρα που θηλάζει χρειάζεται να αντλήσει το μητρικό γάλα της με τη βοήθεια ενός θηλάστρου, να το ψύξει ή να το καταψύξει για περαιτέρω κατανάλωση από το μωρό, η οποία θα πραγματοποιηθεί και πάλι με τη βοήθεια του μπιμπερό! Αυτό, όμως, σημαίνει πως το μπουκάλι, η πιπίλα, το στόμιο και τα λοιπά εξαρτήματά του θα πρέπει να αποστειρωθούν διεξοδικά και με αυξημένη προσοχή, ούτως ώστε να προστατευθεί το βρέφος από τα βακτήρια και τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς!

Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να βρεις βήμα-βήμα πώς γίνεται ο σωστός καθαρισμός και η αποστείρωση των μπουκαλιών, προκειμένου να προφυλάξεις το μικρό σου!

 

Καθαρισμός: Είναι πολύ σημαντικό όλα τα αντικείμενα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο τάισμα του μωρού να έχουν καθαριστεί πριν περάσουν τη διαδικασία της αποστείρωσης. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται όλα τα παθογόνα βακτήρια που ενδέχεται να αναπτυχθούν στο μπουκάλι.

 

Τρία βήματα για το σωστό καθαρισμό:

1.Πλύνε τα χέρια σου καλά με σαπούνι και ζεστό νερό και στέγνωσέ τα με μια καθαρή πετσέτα.

2.Πλύνε όλο τον εξοπλισμό με ζεστό νερό και σαπούνι. Χρησιμοποίησε την ειδική βούρτσα για μπιμπερό, καθώς και τα βουρτσάκια για την πιπίλα και το στόμιο, ώστε να τρίψεις καλά τις εσωτερικές επιφάνειες.

3.Ξέπλυνε καλά όλα τα αντικείμενα με άφθονο τρεχούμενο νερό βρύσης.

 

Αποστείρωση: Μετά τον καλό και προσεκτικό καθαρισμό των μπουκαλιών και των εξαρτημάτων τους, θα πρέπει απαραιτήτως να γίνει η κατάλληλη αποστείρωση σε όλα τα αντικείμενα.

Δύο τρόποι αποστείρωσης μπουκαλιών:

Με ατμό: Ο ατμός είναι η καλύτερη μέθοδος αποστείρωσης του εξοπλισμού σου. Γι’ αυτό και ένας ηλεκτρικός αποστειρωτής θα σου “λύσει” τα χέρια, καθώς παρέχει όλη την ασφάλεια που χρειάζεται το μικρό σου. Φρόντισε να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες χρήσης του κάθε μηχαήματος.

Με βραστό νερό: Γέμισε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό βρύσης και βύθισε εντελώς όλα τα εξαρτήματα και τα μπουκάλια, προσέχοντας να μην δημιουργηθούν “θύλακες” αέρα ανάμεσά τους. Κάλυψε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράσε τα αντικείμενα για τουλάχιστον τρία λεπτά, φροντίζοντας όλα τα αντικείμενα να είναι συνεχώς καλυμμένα από το νερό. Κράτησε τα μπουκάλια και τα υπόλοιπα πράγματα σε αυτή τη θέση μέχρι να τα χρησιμοποιήσεις.

 

Πώς να προετοιμάσεις το γάλα φόρμουλα για το τάισμα του μωρού:

Βήμα 1ο: Βράσε νερό βρύσης στο βραστήρα ή σε ένα κατσαρολάκι καλυμμένο με καπάκι.

Βήμα 2ο: Μόλις το νερό βράσει, άφησέ το για ακριβώς 30 λεπτά να κρυώσει (όχι περισσότερο, για να μην πέσει κάτω των 70°C.

Βήμα 3ο: Καθάρισε τον πάγκο ή το σημείο που θα ετοιμάσεις το γάλα, πλύνε τα χέρια σου με ζεστό νερό και σαπούνι και στέγνωσέ τα καλά.

Βήμα 4ο: Διάβασε τις οδηγίες στη συσκευασία της φόρμουλας, ώστε να εξακριβώσεις πόσο νερό και πόση σκόνη από το προϊόν θα χρειαστείς για το μωρό σου.

Βήμα 5ο: Ρίξε την απαιτούμενη ποσότητα βραστού νερού στο αποστειρωμένο μπουκάλι.

Βήμα 6ο: Πρόσθεσε την ακριβή ποσότητα σκόνης γάλακτος που χρειάζεται στο βραστό νερό του μπουκαλιού, με τη βοήθεια του δοσομετρητή που παρέχεται στη συσκευασία, και ξανακλείσε καλά το κουτί της φόρμουλας για να μην μαζέψει υγρασία και μικροοργανισμούς.

Βήμα 7ο: Βίδωσε την πιπίλα και το καπάκι του μπιμπερό σφιχτά και ανακίνησε το μπουκάλι, ώστε να αναμειχθούν τα περιεχόμενα υλικά.

Βήμα 8ο: Για να κρυώσεις γρήγορα το γάλα, βάλε το μπουκάλι (καλυμμένο με το καπάκι) σε τρεχούμενο κρύο νερό βρύσης, χωρίς το νερό να φτάνει το λαιμό του μπουκαλιού. Εναλλακτικά, βάλε το μπουκάλι σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό.

Βήμα 9ο: Έλεγξε τη θερμοκρασία του γάλακτος στάζοντας με προσοχή μερικές σταγόνες στον καρπό του χεριού σου. Εφόσον το γάλα είναι μεν ζεστό, αλλά όχι καυτό, τάισε το μωρό σου. Διαφορετικά, επανάλαβε το προηγούμενο βήμα.

Βήμα 10ο: Πέταξε όσο γάλα δεν έχει καταναλώσει το μωρό σε διάστημα το πολύ δύο ωρών. Μην αποθηκεύσεις το γάλα φόρμουλα στο ψυγείο για το επόμενο τάισμα!

 

Πώς να προετοιμάσεις το αποθηκευμένο μητρικό γάλαγια το τάισμα του μωρού:

Βήμα 1ο: Βγάλε το αντλημένο μητρικό γάλα, που έχεις αποθηκεύσει σε ειδικά δοχεία, από την κατάψυξη ή το ψυγείο.

Βήμα 2ο: Άφησε το στερεοποιημένο γάλα της κατάψυξης ή το υγρό γάλα του ψυγείου να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 3ο: Ζέστανε σε ένα κατσαρολάκι νερό μέχρι να γίνει χλιαρό και έπειτα τοποθέτησε εκεί το δοχείο με το γάλα μέχρι να ξεπαγώσει ή να ζεσταθεί (εκτός φωτιάς).

Βήμα 4ο: Ρίξε το ζεσταμένο γάλα στο αποστειρωμένο μπιμπερό και βίδωσε με προσοχή την αποστειρωμένη πιπίλα του.

Βήμα 5ο: Έλεγξε τη θερμοκρασία του γάλακτος στάζοντας με προσοχή μερικές σταγόνες στον καρπό του χεριού σου. Εφόσον το γάλα είναι ζεστό και όχι κρύο, τάισε το μωρό σου. Διαφορετικά, επανάλαβε το τρίτο βήμα.

Βήμα 6ο: Τάισε το μωρό σου και εφόσον δεν πιει όλο το γάλα του μπουκαλιού, μπορείς να το αποθηκεύσεις με ασφάλεια στο ψυγείο μέχρι το επόμενο τάισμα.

Read More

And More