Νήπιο: Πώς θα σταματήσει να βάζει πράγματα στο στόμα του

Οι μήνες από τη στιγμή που έγινες μαμά περνούν γρήγορα. Το μωρό σου μεγαλώνει και εξελίσσεται σε ένα αξιολάτρευτο νήπιο. Σε ένα νήπιο που απολαμβάνει τις στερεές τροφές, γνωρίζει τους γονείς του καλύτερα και ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από την καθημερινότητα και τα αντικείμενα που έχει μπροστά του. Μία από τις αμήχανες συνήθειες ενός νηπίου δεν είναι άλλη από εκείνη που τοποθετεί στο στόμα του μερικά αντικείμενα, όπως το παιχνίδι του. Μία συνήθεια που πρέπει να σταματήσεις. Πώς θα τα καταφέρεις;

Βρες πότε το κάνει
Ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα είναι να καταγράψετε σε ποιες περιπτώσεις το νήπιο σας καταφεύγει στο να βάζει αντικείμενα στο στόμα του. Μήπως όταν βαριέται; Όταν είναι θυμωμένο με κάτι; Όταν πεινάει; Όλα είναι πιθανά.

Εντόπισε την αιτία
Ένα σημαντικό κριτήριο που πρέπει να εξετάσεις είναι σε ποιες περιπτώσεις το νήπιο σου καταφεύγει στο να μασουλάει αντικείμενα που βρίσκει μπροστά του. Τα περισσότερα μικρά παιδιά το κάνουν όταν αισθάνονται άγχος και πίεση. Και μόλις βρεις το λόγο, πρότεινε του μερικές εναλλακτικές, όπως το να παίρνει βαθιές ανάσες ή να χορεύει σε έναν ρυθμό που του αρέσει. Έτσι, η προσοχή του θα διασπαστεί και τα παιχνίδια δεν θα καταλήξουν στο στόμα του.

Πες ένα “μπράβο”
Η αλήθεια είναι ότι το μικρό νηπιάκι περνάει το χρόνο του με το παιχνίδι και μερικές ευχάριστες δραστηριότητες, όπως τη ζωγραφική. Κάθε φορά, λοιπόν, που ολοκληρώνει τις υπέροχες δημιουργίες του, πες του ένα “μπράβο” που οι ξυλομπογιές και τα πινέλα δεν κατέληξαν στο στόμα του. Έτσι, σταδιακά, θα περιορίσει αυτή τη συνήθεια στο ελάχιστο και – φυσικά – στη συνέχεια θα την κόψει. 

Κάνε ένα νεύμα
Μπορεί το νήπιο σου να αναπτύσσει τώρα την ομιλία του, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τον δικό του μοναδικό κώδικα επικοινωνίας, στον οποίο φυσικά πρέπει να προσαρμοστείς και εσύ. Δοκίμασε, λοιπόν, κάθε φορά που το μικρό σου ετοιμάζεται να βάλει τα παιχνίδια στο στόμα, να του κάνεις ένα νεύμα ή μία κίνηση που θα το αποτρέψει. Σταδιακά, η συνήθεια αυτή θα κοπεί. 

(*πηγή φωτογραφιών: iStock)

Read More

And More