Οι συνήθειες που κάθε ευτυχισμένο παιδί έχει

Από τη στιγμή που έφερες σε αυτόν τον κόσμο το παιδάκι σου ένας είναι ο στόχος σου: να το βλέπεις κάθε μέρα να χαμογελά. Να είναι χαρούμενα και μέσα από το δυνατό του γέλιο να βλέπεις τη ψυχή του. Ακόμα και όταν είναι στεναχωρημένο, προσπαθείς να βρεις διάφορους τρόπους να του φτιάξεις το κέφι και να το δεις να γελάει ξανά. Πέρα, όμως, από τη στιγμή αυτή, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που βοηθούν τα παιδιά να αισθάνονται ευτυχισμένα. Ποιες είναι αυτές;

 

Τρώνε πάντα στην ώρα τους

Για την ακρίβεια, απολαμβάνουν το φαγητό τους σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται κάθε μέρα και έτσι δημιουργείται μία γαστρονομική συνήθεια. Και αν αυτό σου φαίνεται περιττό, σκέψου απλά τον εαυτό σου, όταν πεινάς. Πώς αισθάνεσαι, όταν για πολλές ώρες το στομάχι σου είναι άδειο και η κοιλιά σου γουργουρίζει. Τώρα, φέρε στο μπροστινό μέρος του μυαλού σου τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται, όταν τρέφεσαι σωστά και σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχεις δημιουργήσει. Το παιδί που έχεις μέσα σου χαμογέλασε. Το ίδιο και το μικρό που τώρα κάθεται δίπλα σου.

 

Απολαμβάνουν το παιχνίδι χωρίς οδηγίες

Ανέμελα. Πέρα από κανόνες και περιορισμούς, ένα παιχνίδι που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται να απελευθερώνει δημιουργικότητα. Να κινητοποιεί τη φαντασία του παιδί σου. Για να το καταφέρει αυτό, χρειάζεται από την αρχή να αισθάνεται ελεύθερο να τοποθετήσει μόνο του τα τουβλάκια στο κάστρο του. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείς να αφήσεις το μικρό σου να δοκιμάσει ακόμα και παιχνίδια, που, κατά πάσα πιθανότητα θα το τραυματίσουν ή θα του δημιουργήσουν ένα μικρό πόνο.

 

Εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους

Αν το καλοσκεφτείς, αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα που μπορεί να κατορθώσει ένα παιδί με τη βοήθεια σου: να αισθάνεται άνετο να εξωτερικεύσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Να μη φοβάται να είναι ειλικρινής μαζί σου, αν έκανε μία μικρή ζαβολιά. Να ξέρει πως δε θα το βάλεις σε… τιμωρία, αλλά θα το συμβουλέψεις.

 

 

Αισθάνονται ότι ακούς τα προβλήματα τους

Κάθε παιδάκι έχει τους προβληματισμούς του. Μικρούς ή μεγάλους. Αστείους ή σοβαρούς. Το μπαλάκι σε αυτή τη συζήτηση βρίσκεται ξανά στα χέρια σου. Ακόμα και αν η μέρα σου είναι ιδιαίτερα γεμάτη και πρέπει να εξασκήσεις τις multi-tasking ικανότητες σου, γνωρίζεις ότι το παιδί σου θέλει να ακούσεις τις σκέψεις του και να του προτείνεις μία λύση. Με αυτόν τον τρόπο, αισθάνονται έμπρακτα ότι είσαι πάντα εκεί για εκείνο. Έτσι, αισθάνονται γαλήνη.

 

Έχουν ένα σταθερό ωράριο ύπνου

Είτε οι μικροί σου φίλοι είναι πολύ πρωινοί τύποι, είτε κοιμούνται λίγο πιο αργά τη νύχτα, υπάρχει ένα “κλειδί” που τα κάνει να ξυπνούν με το χαμόγελο στα χείλη: να κλείνουν τα μάτια τους κάθε βράδυ την ίδια ώρα. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν πώς να δημιουργήσουν τη δική τους ρουτίνα ύπνου.

 

Ασχολούνται με δραστηριότητες που τους αρέσουν

Κανένα παιδί δεν αγαπά να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού. Αντίθετα, όλα ανυπομονούν για τη στιγμή που ο ελεύθερος χρόνος θα εμφανιστεί ξανά στο πρόγραμμα τους και θα κάνουν ό,τι μα ό,τι θέλουν. Εντάξει, μην το παρακάνεις. Αλλά, και η δημιουργική ελευθερία φέρνει την ευτυχία.

Read More

And More