Οικογενειακές διακοπές: Έξι λόγοι που τα ταξίδια είναι η πιο ωφέλιμη εμπειρία για τα παιδιά

Καλοκαίρι=διακοπές. Διακοπές=ταξίδια. Οικογένεια=παιδιά. Καλοκαίρι+οικογένεια=ταλαιπωρία. Γράψε τώρα λάθος στον τελευταίο υπολογισμό και ας ξαναπιάσουμε τα πράγματα από την αρχή! Ναι, σίγουρα όταν ένας γονιός σκέφτεται τα καλοκαιρινά ταξίδια με τα παιδιά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τον λούσει… κρύος ιδρώτας. Αλλά, κάπου υπάρχει ένα μεγάλο αλλά! Σαφώς και τα οικογενειακά ταξίδια, ειδικά όταν τα παιδιά είναι σε μικρή ηλικία, φέρνουν μαζί τους κάποια άγχη και μια ανησυχία για τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες των μικρών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα οφέλη του ταξιδιού δεν είναι αρκετά ώστε να “εξανεμιστεί” οποιαδήποτε έγνοια και κούραση! Άλλωστε, αν δεν γνωρίσεις τον κόσμο με τα παιδιά σου, τότε πότε θα το κάνεις και κυρίως με ποιον άλλο τρόπο θα είναι η ανταμοιβή τόσο μεγάλη;

Αυτή ακριβώς την περίοδο είναι που οι περισσότεροι από εμάς ξεκινούν να οργανώνουν τις διακοπές τους και να φτιάχνουν ένα πλάνο για τις ημέρες της άδειας. Τώρα, λοιπόν, είναι που αναδύεται και το δίλημμα: να πάμε ένα ταξίδι με τα παιδιά ή να παραμείνουμε σε κοντινές αποστάσεις; Ή μήπως να ξεκλέψουμε μερικές ημέρες οι δυο μας και να αφήσουμε τα μικρά στους παππούδες; Ναι, κανένα ενδεχόμενο δεν αποκλείει το άλλο, όμως είναι κρίμα να χάσεις την ευκαιρία να ζήσεις την εμπειρία των καλοκαιρινών διακοπών με τα παιδιά μακριά από το σπίτι και το φορτωμένο πρόγραμμα της καθημερινότητας! Άλλωστε, στις διακοπές είμαστε όλοι πολύ πιο χαλαροί και αυτό ισχύει και για τα παιδιά!

Αν, λοιπόν, χρειάζεσαι μερικά επιχειρήματα για να πεισθείς πως τα οικογενειακά ταξίδια είναι ο καλύτερος τρόπος να περάσεις τα καλοκαίρια με τα παιδιά, τότε ρίξε μια ματιά παρακάτω για να διαπιστώσεις τα οφέλη που έχουν για εκείνα!

Κάνουν τα παιδιά πιο αυτόνομα
Τα ταξίδια βγάζουν τα παιδιά από την “ασφάλεια του σπιτιού” και τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν καινούρια πράγματα και να βιώσουν νέες εμπειρίες, κάνοντάς τα να γίνονται περισσότερο ανεξάρτητα.

Εκτιμούν περισσότερο τον τρόπο ζωής τους
Το να γνωρίζουν νέα μέρη, να βλέπουν διαφορετικές εικόνες και να μαθαίνουν διαφορετικούς πολιτισμούς (όταν πρόκειται για ταξίδι στο εξωτερικό) δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εκτιμήσουν το δικό τους περιβάλλον και τον τρόπο που ζουν.

Ανοίγουν οι ορίζοντές τους
Το να βρίσκονται σε διακοπές και να αλλάζει το κλασικό πρόγραμμα που ακολουθούν στην καθημερινότητά τους κάνει τα παιδιά να διευρύνουν τον τρόπο σκέψης τους. Από το διαφορετικό φαγητό που θα φάνε σε άλλη ώρα από αυτή που έχουν συνηθίσει, μέχρι το γεγονός ότι το παιχνίδια αντικαθίσταται από την εξερεύνηση μιας άλλης πόλης, η οπτική τους αλλάζει αρκετά.

Τα κάνουν πιο κοινωνικά
Το να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον άγνωστο και χωρίς την ασφάλεια του χώρου και των ανθρώπων που γνωρίζουν, βοηθάει τα μικρά να γίνουν περισσότερο κοινωνικά μιας και θα αναγκαστούν να μιλήσουν και να συναναστραφούν κόσμο που δεν ξέρουν.

Τα βοηθούν να ξεπεράσουν τους φόβους τους
Ένα ταξίδι μπορεί να “κρύβει” αρκετό στρες και για τα παιδιά, καθώς βγαίνουν από την comfort zone τους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν θα καταφέρουν να εκτιμήσουν τις νέες εμπειρίες ή δεν θα προσπαθήσουν να “αγκαλιάσουν” ακόμη και κάτι εντελώς άγνωστο και πρωτόγνωρο για εκείνα!

Τα απομακρύνουν από τις οθόνες
Το ταξίδι είναι μια περιπέτεια και δίνει απίθανες δυνατότητες στα μικρά να εξερευνήσουν τον κόσμο και να “μαζέψουν” εμπειρίες. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν τους προσφέρει η τηλεόραση και το laptop!

Read More

And More