Οκτώ προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιείς προσεκτικά όταν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι

Ως μητέρα, είναι βέβαιο πως κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να παρέχεις το πιο ασφαλές περιβάλλον στα μικρά σου και να τα προστατεύεις με κάθε τρόπο, είτε εκτός, είτε εντός σπιτιού. Άλλωστε, ποιος θα ξεχάσει όλο αυτό το εκτεταμένο baby-proofing στο οποίο υπέβαλες το σπίτι, όταν τα παιδιά ήταν ακόμα μωρά; Η αλήθεια, όμως, είναι πως ποτέ δεν θα μπορέσεις να περιβάλεις με ένα προστατευτικό… φίλτρο τα μικρά σου, ώστε να μην τα επηρεάσει τίποτα από όσα υπάρχουν γύρω τους. Την ίδια στιγμή, είναι πολύ πιθανό πως “κίνδυνοι” μικρότεροι ή μεγαλύτεροι θα εντοπίζονται παντού, ακόμη κι όταν δεν έχουμε ιδέα ποιοι είναι, ώστε να τους προλάβουμε και να τους αντιμετωπίσουμε. Για παράδειγμα, ήξερες πως ο αέρας που αναπνέουμε στα σπίτια μας όχι μόνο δεν είναι “καθαρός”, αλλά στην πραγματικότητα περιέχει πολλά χημικά (που προέρχονται από τα χρώματα των τοίχων), επιβαρυντική σκόνη, αλλά και μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται στα χαλιά ή τα υφασμάτινα έπιπλά μας; Ανάλογες περιπτώσεις είναι και οι πολυάριθμες τοξίνες που εν αγνοία μας εισάγουμε στο σπίτι και εκθέτουμε σε αυτές τόσο τα παιδιά, όσο και εμάς τους ίδιους!

Πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση για να δημιουργήσουμε το καθαρό και ασφαλές περιβάλλον για την οικογένειά μας, περιέχουν ουσίες και χημικές ενώσεις που μόνο “αθώες” δεν είναι. Από το πιο απλό, έως το πιο περίπλοκο καθαριστικό που θα βρει κανείς στα σπίτια μας, όλα στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν κάποια χημική ουσία που θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Και ενώ μπορεί η περιεκτικότητα των προϊόντων στις εν λόγω ουσίες να μην είναι ικανή να προκαλέσει κάποια βλάβη, ωστόσο η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να λειτουργήσει αθροιστικά στην επίδραση που έχουν στον οργανισμό μας.

Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να βρεις ένα σύντομο κατάλογο με μερικά από τα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν ακατάλληλα για την υγεία χημικά, ώστε να ελαττώσεις ή να προσέξεις τη χρήση τους και να προστατεύσεις τα μικρά σου από αυτά!

 

♦ Καθαριστικό χαλιών και καναπέδων
Κάποια σπρέι και υγρά καθαρισμού χαλιών και υφασμάτινων επίπλων μπορεί να περιέχουν τη χημική ένωση Perchloroethylene, η οποία συγκαταλέγεται στην κατηγορία των νευροτοξινών, ενώ κατατάσσεται στα καρκινογόνα χημικά.

 

♦ Απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων
Τα περισσότερα αντιβακτηριδιακά απορρυπαντικά πιάτων περιέχουν την ουσία Τρικλοσάνη, η οποία έχει πολύ δραστικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ωστόσο, η τόσο αποτελεσματική δράση της μπορεί να οδηγήσει στο άλλο άκρο, μιας και αφήνει το περιθώριο σε νέα ανθεκτικά βακτήρια να αναπτυχθούν -γεγονός που ισχύει για την υπερβολική χρήση όλων των αντιβακτηριδιακών προϊόντων.

 

♦ Μαλακτικό ρούχων
Πολλά μαλακτικά ρούχων περιέχουν ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου, οι οποίες επίσης λειτουργούν με αντιβακτηριδιακή δράση, καταλήγοντας στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα -δηλαδή την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν δερματικές ενοχλήσεις, ενώ βάσει ερευνών είναι πιθανά “επικίνδυνες” για την πρόκληση ορισμένων αναπνευστικών προβλημάτων.

 

♦ Καθαριστικό τζαμιών
Τα σπρέι για τα τζάμια και τις γυάλινες επιφάνειες περιέχουν τη χημική ένωση butoxyethanol, η οποία είναι υπεύθυνη και για τη “γλυκιά” μυρωδιά των καθαριστικών αυτού του τύπου. Ωστόσο, αν την εισπνεύσουμε μπορεί να έχουμε ενόχληση στο λαιμό, ενώ η εισπνοή μεγάλης ποσότητας μπορεί να βλάψει προοδευτικά ακόμη και τους νεφρούς.

 

♦ Καθαριστικά τουαλέτας
Τα καθαριστικά που περιέχουν χλώριο είναι πολύ κοινά και συνηθισμένα σε κάθε σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη περιεκτικότητα χλωρίου που συναντάται σε κάποια από αυτά μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στην αναπνοή -όπως θα έχεις σίγουρα προσέξει, όταν τα χρησιμοποιείς σε μεγάλες ποσότητες.

 

♦ Καθαριστικά φούρνου
Τα σπρέι και οι αφροί που χρησιμοποιούνται για το καθάρισμα του φούρνου είναι διάσημα προϊόντα για τη super αποτελεσματική δράση τους! Παράλληλα, όμως, περιέχουν υδροξείδιο του νατρίου -εξ ου και είναι τόσο δραστικά-, το οποίο είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα και τα μάτια. Επίσης, η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο.

 

♦ Αντιπαρασιτικά κατοικίδιων ζώων
Φυσικά και πρέπει να φροντίζουμε τα ζωάκια και την υγεία τους, αλλά κάποια από τα αντιπαρασιτικά προϊόντα για τα κατοικίδια περιέχουν χημικά, όπως imidacloprid, fipronil, pyrethrins, permethrin και methoprene, τα οποία είναι τοξικά και προκαλούν πονοκεφάλους, ναυτία και ζαλάδα στους ανθρώπους.

 

♦ Αποφρακτικά αποχετεύσεων
Μία από τις πιο επικίνδυνες ομάδες καθαριστικών, που όμως αρκετοί προτιμούν για τις δραστικές ιδιότητές τους, είναι και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για το καθάρισμα (ξεβούλωμα) των σωληνώσεων στο μπάνιο. Η τόσο αποτελεσματική δράση τους οφείλεται στο γεγονός πως πρόκειται ουσιαστικά για οξέα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή μαζί τους!

Read More

And More