Όταν το παιδί γκρινιάζει… Μερικές συμβουλές, για να το διαχειριστείς

Είναι εκείνη η στιγμή που το μικρό σου δεν πρόκειται να δεχτεί εύκολα το “όχι” ως απάντηση σε αυτό που σου ζητάει. Σε μία χάρη, στην επιθυμία του να μην διαβάσει και πολύ σήμερα, γιατί είναι κουρασμένο, σε αυτό το ακριβό δώρο που μήνες σού ζητάει για τα γενέθλια του. Εσύ, όμως, δεν μπορείς να του πεις το πολυπόθητο “ναι”. Και τότε, δύο μπορούν να συμβούν: είτε να στεναχωρηθεί και να βάλει τα κλάματα, είτε να δεις το πρόσωπο του να αλλάζει έκφραση και το στοματάκι του να εκφράσει μερικές λέξεις που δηλώνουν γκρίνια. Αν είσαι στη δεύτερη περίπτωση, μην αγχώνεσαι. We are here for you! Σου έχουμε συγκεντρώσει μερικές συμβουλές, προκειμένου να το διαχειριστείς με επιτυχία

Πρόσεξε την αντίδραση σου
Όπως έχεις διαβάσει πολλές φορές μέσα από τη στήλη αυτή, στα μάτια του παιδιού σου είναι το πρότυπο του. Μιμείται συμπεριφορές του, γιατί έτσι μαθαίνει και το ίδιο να φέρεται. Να είσαι σίγουρη, λοιπόν, ότι αν αρχίσεις και εσύ τις… διαμαρτυρίες, τότε το μικρό σου θα αντιδράσει ακόμα πιο έντονα.

Πιάσε το από το χέρι και εξήγησε του έμπρακτα τι εστί “καλοί τρόποι”
Πολλές φορές, η θεωρία σε περιορίζει και το μικρό σού δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα πώς πρέπει να φέρεται, ακόμα και όταν η μαμά δεν του κάνει το χατήρι. Εξήγησε του ότι μία υπερβολική αντίδραση δεν θα το βοηθήσει να αποκτήσει αυτό που θέλει. Κάθε άλλο!

Μην παραλείπεις το “μπράβο”
Σε εκείνες τις καταστάσεις, που περιμένεις να μη θέλει να κάνει τίποτα, αλλά τελικά είναι πιο δεκτικό από πριν. Ναι, τότε είναι που το μικρό σου αξίζει τα “Συγχαρητήρια”. Γιατί, έτσι, θα καταλάβει ότι αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση που πρέπει να έχει, όταν κάτι δεν πάει, όπως τα περιμένεις. Μην τα τσιγκουνευτείς, λοιπόν.

Ζήτησε να σου εξηγήσει το πρόβλημα του
Αν, για παράδειγμα, αρνείται να κάνει τις ασκήσεις του στα μαθηματικά, προσπάθησε να το ρωτήσεις με ηρεμία τι είναι αυτό που τον απωθεί από το να πιάσει το μολύβι του και να αρχίσει να λύνει μερικές εξισώσεις στο τετράδιο του. Κάτι που συνέβη στο σχολείο σήμερα ή κάτι γενικότερο; Αν, πάλι, γκρινιάζει, γιατί η νονά του δεν θα του φέρει το δώρο που περιμένει, δοκίμασε να του εξηγήσεις ότι η αξία βρίσκεται στην κίνηση και όχι τόσο στο περιεχόμενο του δώρου.

Μην υποτιμάς τη δύναμη της αγκαλιάς
Χαλαρωτική, ήρεμη και άκρως ευεργετική για την ψυχική υγεία του παιδιού σου, ειδικότερα αν είναι μικρό σε ηλικία. Είναι ο πιο εύκολος – και ίσως αποδοτικός – τρόπος να ηρεμήσεις ένα ανήσυχο παιδί.

Σκέψου να του μάθεις να κάνεις και μερικά πράγματα μόνο του
Άκουσε με: Το κέρδος θα είναι διπλό. Και εσύ θα έχεις για λίγο την ησυχία σου, γιατί το παιδί θα μάθει να εκτελεί μόνο του βασικές πράξεις για την καθημερινότητα του, όπως, παραδείγματος χάρη, να βάζει μόνο του το φαγητό στο πιάτο. Και θα έχει την ευθύνη αν πάει κάτι στραβά. Οπότε, λιγότερη γκρίνια μέσα στο σπίτι. Για αυτό, μην υποτιμάς αυτό το tip, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου, για να νικήσεις τα παραπονάκια του. 

 

Read More

And More