Παιδί: Το “χτύπησε” η λαρυγγίτιδα; Τι πρέπει να κάνεις!

Ξαφνικά το παιδί ξυπνάει μέσα στη νύχτα και φαίνεται πολύ άρρωστο. Βήχει σαν γάβγισμα σκύλου και δεν μπορεί να αναπνεύσει. Μήπως έχει λαρυγγίτιδα και πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο;
Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί τα συμπτώματα αλλά και τι πρέπει να κάνεις!

Η οξεία λαρυγγίτιδα είναι ένα από τα πιο επείγοντα περιστατικά που προκαλεί πανικό στους γονείς και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.

Τι ονομάζουμε λαρυγγίτιδα;
Είναι μια λοίμωξη του λάρυγγα που οφείλεται σε κάποιον από τους πολλούς ιούς που κυκλοφορούν. Το παιδί συνήθως ξυπνάει μέσα στη νύχτα από τα μεσάνυχτα έως τις 4-5 το πρωί και έχει δυσκολία στην αναπνοή. Βήχει σαν γάβγισμα σκύλου, έχει βραχνάδα στη φωνή και δεν μπορεί να “βγει” η φωνή του.

Πόσο σοβαρή είναι η λαρυγγίτιδα;
Παρόλο που διακρίνεται σε ήπια και σοβαρή λαρυγγίτιδα, θα πρέπει να το δει οπωσδήποτε ο γιατρός ή να εισαχθεί στο νοσοκομείο για να χορηγηθεί οξυγόνο, υδρατμοί και κορτιζόνη.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι;

1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας!
2. Ηρεμήστε το παιδί διότι το κλάμα και ο εκνευρισμός του θα χειροτερέψουν τη λαρυγγίτιδα.
3. Μέχρι να επικονωνήσετε με το γιατρό: χορηγήστε στο παιδί υδρατμούς. Εάν έχετε υγραντήρα βάλτε τον στο δωμάτιο του παιδιού να παράγει ατμούς. Αν δεν διαθέτετε συσκευή τότε γεμίστε την μπανιέρα με καυτό νερό ώστε να γεμίσει το μπάνιο υδρατμούς και βάλτε το παιδί να εισπνεύσει για 15 έως 20 λεπτά.
4. Ακόμη μπορείτε να βράσετε νερό σε μία κατσαρόλα και να βάλετε το παιδί από πάνω για να εισπνεύσει τους ατμούς.
5. Ανοίξτε τα παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας στο δωμάτιο.
6. Βγάλτε το παιδί στο μπαλκόνι για 10 έως 15 λεπτά.
7. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο ο οποίος θα σας συστήσει σταγόνες ή σιρόπι κορτιζόνης και θα σας συμβουλεύσει για τη σωστότερη αντιμετώπιση και αν χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Εάν το παιδί εισαχθεί στο νοσοκομείο θα χορηγηθεί αδρεναλίνη ή κορτιζόνη, οξυγόνο και υδρατμοί. Η νοσηλεία θα κρατήσει 2 έως 5 μέρες ώστε να “σπάσει” ο βήχας και το παιδί να αναπνέει χωρίς δυσκολία.

Επιμέλεια: Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Read More

And More