Παιδιά και βιβλία: Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζεις με τα μικρά σου;

Λίγες μόνο ημέρες μας χωρίζουν από το Πάσχα και αυτό σημαίνει πως για τις επόμενες δύο εβδομάδες τα μικρά σου θα είναι εκτός σχολείου και θα απολαμβάνουν άπλετο ελεύθερο χρόνο στο σπίτι! Να, λοιπόν, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να… ξεσκονίσετε μερικά παιδικά βιβλία και να ξεκινήσετε ένα υπέροχο ταξίδι σε φανταστικούς κόσμους! Η αλήθεια είναι πως το διάβασμα είναι μία από τις πιο σημαντικές συνήθειες που μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά, μιας και τους προσφέρει ανεκτίμητα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή τους! Ειδικά στην περίπτωση που ξεκινήσεις από μικρή ηλικία να τους συστήνεις τον κόσμο των βιβλίων και όλο αυτό το ονειρικό σύμπαν που μπορούν να γνωρίσουν μέσα από αυτά, τότε οι πιθανότητες να βοηθήσεις την πνευματική, μαθησιακή και ψυχολογική ανάπτυξή τους είναι πολύ μεγαλύτερη!

Σύμφωνα με το ίδρυμα ερευνών Melbourne Institute of Applied Economics and Social Research της Αυστραλίας και το παιδιατρικό νοσοκομείο The Cincinnati Children’s Hospital των Η.Π.Α., οι ικανότητες στη γραφή, την ανάγνωση και την αριθμητική παρουσιάζονται αυξημένες σε εκείνα τα παιδιά στα οποία οι γονείς διαβάζουν βιβλία τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα. Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να πούμε πως διαβάζοντας κάθε βράδυ ένα βιβλίο με το μικρό σου, είναι κάτι αντίστοιχο με το να φυτεύεις μερικούς σπόρους στο χώμα και ύστερα να τους παρακολουθείς να εξελίσσονται σε πανέμορφα λουλούδια!

Αν, λοιπόν, θέλεις να δεις ποια είναι τα οφέλη της διαδικασίας της ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά, ρίξε μια ματιά παρακάτω!

 

♦ “Χτίζεται” πιο ισχυρός δεσμός γονέα και παιδιού
Διαβάζοντας ένα κεφάλαιο του βιβλίου πριν το μικρό σου κοιμηθεί κάθε βράδυ θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε λίγο χρόνο παρέα. Δεν υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που να σας αποσπούν την προσοχή και είστε μονάχα οι δυο σας -και μπορείτε για λίγο να… αποδράσετε νοητά στο μαγικό κόσμο της ιστορίας που διαβάζετε. Όσο περισσότερο μεγαλώνει το παιδί, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρείτε χρόνο και χώρο χωρίς κανένα είδος απόσπασης της προσοχής, επομένως αυτή η διαδικασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δεθείτε ακόμη περισσότερο και να αφιερώσετε λίγη ώρα σε εσάς.

 

♦ Αυξάνεται σημαντικά το λεξιλόγιο του παιδιού
Φέρνοντας το παιδί σε επαφή με τη γλώσσα, το βοηθάς να αυξήσει και το λεξιλόγιό του! Το παιδί θα ακούσει νέες λέξεις και διαφορετικούς τρόπους χρήσεις τους. Επιπλέον, ένα διευρυμένο λεξιλόγιο μπορεί να καλυτερεύσει και την αυτοπεποίθησή του, αλλά να αυξήσει και την κοινωνικότητά του, μιας και θα επιδιώκει να επικοινωνήσει, χωρίς να πιέζεται ή να αγχώνεται για την περιορισμένη ή ελλιπή γλωσσική ικανότητά του.

 

♦ Εισάγεται ο κώδικας αξιών στα παιδιά
Τα παιδικά βιβλία έχουν πάντοτε έντονο το αίσθημα της ηθικής. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που διαβάζετε παρέα ένα βιβλίο, διδάσκεις στο μικρό σου την αξία του σωστού και του λάθους, του δίκαιου και του άδικου, της ευγένειας και της σκοπιμότητας. Και μάλιστα, όλος αυτός ο αξιακός “χάρτης” τούς δίνεται με πρακτικό τρόπο που μπορούν να κατανοήσουν και όχι σαν “ξύλινο” μάθημα από έναν μεγαλύτερο.

 

♦ Αναπτύσσεται η φαντασία τους
Το να “δραπετεύουν” σε νέους, φανταστικούς κόσμους μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, θα βοηθήσει τα παιδί να μάθει πώς να χρησιμοποιεί τη φαντασία του! Τρανό παράδειγμα είναι το πώς θα δεις την ιστορία του βιβλίου να παίρνει… σάρκα και οστά στο παιχνίδι του μικρού σου και το πώς θα “μεταφράσει” όσα άκουσε από το βιβλίο! Και κατ’ επέκταση, αυτό είναι και ο βασικός παράγοντας που θα ορίσει τη δημιουργικότητά του στο μέλλον!

Read More

And More