Παιδική διατροφή: Έξυπνοι τρόποι για να αγαπήσει το μικρό σου όλες τις τροφές (και όχι μόνο τα γλυκά)

Μπορεί εσύ να έχεις βάλει τη διατροφή σου σε… πρόγραμμα, να περιλαμβάνεις στο μενού σου τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες, να μην παραλείπεις καμία – ακόμα και αν δεν σε ευχαριστούν όλες -, όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται και ιδιαίτερα εύκολο να το αφομοιώσει το μικρό σου. Τα παιδιά έχουν μία έμφυτη κλίση σε οτιδήποτε “κρύβει” ζάχαρη και γενικότερα πολλές θερμίδες, αλλά λίγα θρεπτικά συστατικά. Περί την ηλικία των 5, το μικρό σου τείνει να εμφανίζει μία επιλεκτικότητα στις τροφές που του αρέσει να καταναλώνει. Και, φυσικά, όπως καταλαβαίνεις, οι προτιμήσεις του δεν περιστρέφονται γύρω από φρούτα και λαχανικά. Η σωστή παιδική διατροφή, όμως, επιτάσσει ποικιλία και ισορροπία, προκειμένου να προσφέρει στο μικρό σου όλα όσα χρειάζεται για την ανάπτυξη του. Πώς θα καταφέρεις, λοιπόν, να αγαπήσει όλα τα φαγητά το ίδιο;

Πρόγραμμα το θαυματουργό
Καθιερώνοντας συγκεκριμένες ώρες που σερβίρεται το φαγητό ή τα σνακ στο σπίτι, θα βοηθήσει τα παιδιά να ρυθμίσουν την όρεξή τους και να βρουν ένα σταθερό ρυθμό στην καθημερινότητά τους. Άλλωστε, στα παιδιά αρέσει και λειτουργεί η σταθερότητα και το πρόγραμμα. Άσε που έτσι ίσως καταφέρεις να νικήσεις αυτό το αέναο παιχνίδι που κάνει το μικρό σου, όταν δεν του αρέσει και τόσο το φαγητό που έχει στο πιάτο του.

Κάνε τις νέες τροφές… παιχνιδάκι
Οι περιγραφές των φαγητών μπορεί να βοηθήσουν πολύ τα παιδιά που δυσκολεύονται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Αντί, λοιπόν, να σκέφτεσαι πως δεν θα του αρέσει κάτι, καλύτερα να λειτουργήσεις με στόχο να πρώτα να προσθέσεις στο πιάτο του μία νέα τροφή, στη συνέχεια να βρεις έναν διασκεδαστικό – αλλά ταυτόχρονα διδακτικό – τρόπο να το περιγράψεις και εν τέλει να το δοκιμάσει.

Στην κουζίνα μαζί
Εσύ και το μικρό σου φοράτε τις ποδιές και τα γάντια σας και είστε έτοιμοι να φτιάξετε μαζί το σημερινό μεσημεριανό. Εύκολη ή δύσκολη συνταγή μικρή σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι ότι το παιδί σου θα γνωρίσει από πρώτο χέρι – κυριολεκτικά – μερικές νέες τροφές και θα παρατηρήσει με τα δικά του μάτια πόση αγάπη αφιερώνεις στο φαγητό που το ετοιμάζει. Και, κάπως έτσι τα νέα συστατικά θα δοκιμάσει.

Παίξε με τις συνταγές σου
Ένας εύκολος τρόπος να ενσωματώσεις νέες τροφές στη διατροφή του παιδιού σου είναι να “πειράξεις” λίγο την κλασική συνταγή και να “κρύψεις” μικρές υγιεινές εκπλήξεις που το μικρό σου δεν πρόκειται να καταλάβει ότι βρίσκονται στο πιάτο του. Θυμήσου τα λαχανικά! Έτσι, θα συνηθίσει τη γεύση του και εν τέλει θα θέλει να τα καταναλώνει ακόμα και… σκέτα!

Μεσημεριανό δίπλα – δίπλα
Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις ολόκληρο μπουφέ, προκειμένου το παιδί σου να δοκιμάσει τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες. Πολλές φορές, το να καθίσετε δίπλα ο ένας τον άλλον και να φάτε ταυτόχρονα μαζί αρκεί. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι τα παιδιά είναι μιμητικά όντα και το άτομο από το οποίο εμπνέονται τη συμπεριφορά τους – άρα και τις διατροφικές τους συνήθειες – είσαι εσύ. 

Read More

And More