Παιδική διατροφή: Χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Η σημαντικότητα της διατροφής είναι γνωστή σε όλες μας και για όλες μας. Ειδικά για τα παιδιά, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σημαντικά. Ακολουθούν μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές, πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις και θα σε βοηθήσουν πολύ…

-Αφοσιωθείτε. Κατά τη διάρκεια του γεύματος είτε θηλάζετε, είτε το ταΐζετε με το κουταλάκι πρέπει να δείξετε ότι είσαστε αφοσιωμένοι στο παιδί σας και σε αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή. Να το κοιτάτε, να του μιλάτε, ώστε να καταλάβει ότι αυτή η στιγμή είναι πολύ σημαντική και σας προκαλεί ευχαρίστηση.

-Περιβάλλον. Χαμηλώστε τα φώτα, σβήστε την τηλεόραση, βάλτε μουσική και δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του φαγητού.

-Πρωτοβουλίες. Δώστε πρωτοβουλία στο παιδί σας για να καταλάβει ότι είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας αφήνοντάς το να κρατήσει το κουταλάκι του, να στριφογυρίσει το πιατάκι του, να μυρίσει το φαγητό του ώστε να εξοικειωθεί με την τροφή που του δίνετε.

-Προγραμματισμός. Προσπαθείστε να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής όσον αφορά στο ωράριο. Να υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που τρώει, να μην τσιμπολογάει ενδιάμεσα από τα βασικά γεύματα γιατί έτσι θα γίνει λαίμαργο.

-Βάλτε χρώμα στη διατροφή του. Προσπαθείστε να βάλετε στο διαιτολόγιο του παιδιού πολλά φρούτα και λαχανικά. Αυτό βοηθάει γιατί θα παίρνει πολλές σημαντικές βιταμίνες και ταυτόχρονα θα γεμίζει και το στομάχι του ώστε να μην τρώει μεγάλες ποσότητες άλλων φαγητών και οδηγούν στην παχυσαρκία. Δεν είναι υποχρεωτικό να τρώει πάρα πολλά φρούτα την ημέρα, 2-3 φρούτα την ημέρα είναι αρκετά.

-Τρικ γεύσεων. Μπορεί στο παιδί σας να μην αρέσει μια γεύση. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάτι άλλο το οποίο περιέχει τις ίδιες θρεπτικές ουσίες ώστε να μην γίνεστε βασανιστική. Για παράδειγμα εάν δεν του αρέσει πολύ το γάλα, μπορεί να φάει γιαούρτι ή τυριά κλπ.

-Όσο πιο φρέσκα γίνεται. Οι φρέσκες τροφές σαφώς είναι πολύ καλύτερες από τις κατεψυγμένες. Μόνο εάν υπάρχει μεγάλη έλλειψη στο εμπόριο, θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα τρόφιμα.

-Νερό, νερό, νερό. Το νεράκι είναι άκρως απαραίτητο για τη διατροφή του παιδιού. Δίνει ενέργεια και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ότι κατά την διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να πίνει αρκετές ποσότητες ανάλογα βέβαια με την ηλικία του.

-Επιβράβευση. Κάθε φορά που το μωρό σας τρώει σωστά, φροντίστε να το επιβραβεύετε και να του εξηγείτε πόσο καλό και θρεπτικό είναι αυτό που τρώει. Έτσι θα το παρακινείτε να ακολουθεί το σωστό πρόγραμμα που εσείς με έξυπνο τρόπο του έχετε επιβάλλει.

Read More

And More