“Πέρασες ωραία στο σχολείο;”: Γιατί να αποφεύγεις αυτή την ερώτηση στο μικρό σου

“Τα πέρασες ωραία σήμερα στο σχολείο, μωρό μου;” ή “Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα, αγάπη μου;” ή “Ήταν καλή η μέρα σου σήμερα;”: Ερωτήσεις που σχεδόν κάθε γονέας κάνει στο παιδί του, μετά το τέλος των μαθημάτων και την επιστροφή στο σπίτι. Και ενώ αυτού του είδους τα ερωτήματα έχουν στόχο να ενημερωθεί η μαμά και ο μπαμπάς για τον τρόπο που πέρασε το μικρό τους την μέρα του, αλλά και το πώς νιώθει για όσα έγιναν στο σχολείο, συνήθως οι απαντήσεις δεν παρέχουν ανάλογη πληροφόρηση, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να ζημιώνουν το παιδί.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ρωτώντας ένα παιδί “αν πέρασε καλά”, στην πραγματικότητα του ασκούμε πίεση και του δίνουμε την εντύπωση πως θέλουμε όλα να είναι εντάξει. Επομένως, στην προσπάθειά τους να μην μας απογοητεύσουν ή ενοχλήσουν, προτιμούν να που ότι όλα πήγαν καλά, ακόμη κι αν κάτι μπορεί να τους έχει συμβεί. Αντίστοιχα, με την ερώτηση “πώς ήταν η μέρα”, δεν αφήνουμε περιθώριο να διευρυνθεί ο διάλογος και να πει το παιδί λεπτομέρειες, αφού αρκείται σε μονολεκτικές απαντήσεις.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ο προτιμότερος τρόπος να δείξουμε το ενδιαφέρον μας στα παιδιά, αλλά και να μάθουμε αν όλα πηγαίνουν καλά, είναι να κάνουμε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να ρωτήσουμε με ποιον έπαιξε στο διάλειμμα και αν του άρεσε, πώς τα πήγε στο τεστ μαθηματικών ή πώς τα πέρασε στο μάθημα την μουσικής. Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνονται μεν ότι τους δίνουμε σημασία και ξέρουμε τι συμβαίνει στην ζωή τους, ενώ την ίδια στιγμή τους δίνουμε το περιθώριο να μας μιλήσουν “ανοιχτά”, αφού είμαστε δεκτικοί σε ό,τι έχουν να πουν.

Read More

And More