Ποια είναι η σωστή στάση ύπνου για ένα νεογέννητο;

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός νεογέννητου είναι αυτή του ύπνου. Σημαντική, για τη σωστή ανάπτυξη και ξεκούραση του μωρού σου. Αλήθεια, ποια είναι η σωστή στάση ύπνου για ένα νεογέννητο; Μπρούμυτα, ανάσκελα, πλάγια, προς τα δεξιά ή τα αριστερά; O, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, έχει την απάντηση. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

Οι τρεις πρώτες ερωτήσεις της νέας μαμάς είναι: πώς να θηλάσει σωστά το μωρό της, πώς να το πλένει και πώς να το βάζει να κοιμηθεί με ασφάλεια. Η στάση του ύπνου στο στρώμα είναι πολυ σημαντική, διότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του στην περίπτωση που κάνει αναγωγή ή παλινδρόμηση το γάλα του, αλλά και να διευκολύνεται και η αναπνοή του.

Είναι γνωστό ότι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου, δηλαδή ο ξαφνικός θάνατος ενός βρέφους χωρίς αιτία, συμβαίνει τους πρώτους 12 μήνες της ζωή του. Όμως, πολλές φορές, η αιτία ατυχήματος που μπορεί να κοστίσει την ζωή του βρέφους έχει σχέση και με την στάση του ύπνου.

Οι σημερινές γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες θυμούνται και, δυστυχώς, συμβουλεύουν τις σημερινές νέες μανούλες, να βάζουν το νεογέννητο να κοιμάται στη θέση μπρούμυτα. Αυτή, πράγματι, είναι μια παλιά συνήθεια, η οποία, όμως, έχει καταργηθεί εδώ και καιρό. Η θέση μπρούμυτα για τον ύπνο δεν προτείνεται, διότι η ασφάλεια που παρέχει είναι μόνο 3%.

Οι θέσεις που προτείνονται σήμερα είναι οι εξής δύο: θέση στο πλάι και θέση ανάσκελα.
Η θέση ανάσκελα είναι η πιο επικρατούσα, καθώς η ασφάλεια που παρέχει αγγίζει το 80-85%. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό το κεφαλάκι του μωρού να είναι γυρισμένο προς το πλάι. Επίσης, είναι σημαντικό να γυρίζουμε το κεφάλι του μία απο την μία μεριά και μία απο την άλλη. Σε κάθε ύπνο, δηλαδή, να φροντίζουμε να γυρίζουμε το κεφάλι του από την αντίθετη μεριά που ήταν στον προηγούμενο ύπνο. Μία γυρισμένο απο την δεξιά μεριά και μία απο την αριστερή. Αυτό πρέπει να το κάνουμε, ώστε να μην στραβώσει το κεφάλι, δηλαδή να μην δημιουργηθεί πλαγιοκεφαλία.

Η θέση στο πλάι παρέχει και αυτή μια ασφάλεια εξίσου σημαντική περίπου 80%. Πρέπει, όμως, να φροντίζουμε να μην γυρίσει το μωρό μπρούμυτα ή ανάσκελα. Επίσης, σε καθε ύπνο θα πρέπει να αλλάζουμε την πλευρά μία απο την μία και μία από την άλλη, ώστε και σε αυτή την περίπτωση να μην στραβώσει το κεφάλι.

Είναι σαφές ότι και οι δύο θέσεις του ύπνου δεν παρέχουν ασφάλεια 100% και το βρέφος θα πρέπει να είναι σε διαρκή επιτήρηση. Επειδή, όμως, δεν είναι πάντα εφικτό να ελέγχουμε το μωρό, είναι πιο σωστό να το βάζουμε στη θέση ανάσκελα, η οποία είναι και η επίσημη επιστημονική σύσταση από τις περισσότερες παιδιατρικές εταιρίες.

Read More

And More