Πώς να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες στον ύπνο του παιδιού σου

Έχεις εντοπίσει κάποια δυσκολία στη διαδικασία του ύπνου του παιδιού σου; Ξεσπά… εμφύλιος κάθε φορά που έρχεται η ώρα της ξεκούρασης; Έχει συνηθίσει να ξυπνάει στη διάρκεια της νύχτας και να αποζητά την ασφάλεια του δικού σου κρεβατιού και δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς την κατάσταση; Η ψυχολόγος και ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος Χρυσούλα Μαυράκη απαντά:

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στην ανατροφή των παιδιών είναι -εκτός του φαγητού- οι δυσκολίες στον ύπνο. Αν, βέβαια, αναφερόμαστε σε ένα βρέφος που κλαίει συνέχεια και δεν κοιμάται συνεχόμενα, θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες με συνδρομή του παιδιάτρου.

Η καθημερινή ρουτίνα

Αν όμως αντιμετωπίζουμε προβλήματα με ένα μεγαλύτερο παιδάκι τότε μπορούμε να το βοηθήσουμε με απλούς και πρακτικούς τρόπους. Το “τελετουργικό”, η ρουτίνα του ύπνου παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Η ώρα του ύπνου πρέπει να είναι καθορισμένη, το σπίτι πρέπει να είναι ήσυχο και οι λειτουργίες του σε ύφεση και όλα να υποδηλώνουν στο παιδί πως έφτασε η ώρα της βραδινής ανάπαυσης. Όταν τα φώτα είναι αναμμένα, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σε λειτουργία και όλα δείχνουν ότι η μέρα συνεχίζεται, το παιδί δεν πείθεται εύκολα να πάει στο κρεβάτι του. Το μπάνιο, το γάλα, το παραμύθι και η παρουσία του γονέα δίπλα του δημιουργούν στο παιδί συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας ώστε να παραδοθεί στις αγκάλες του… Μορφέα.

Αν ξυπνάει τα βράδια

Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καθένας μας έχει το δικό του κρεβάτι και εκεί κοιμάται. Αν σηκωθεί στη διάρκεια της νύχτας και μας αναζητήσει, θα πρέπει να έχουμε τη δύναμη και το κουράγιο, να προσπαθήσουμε να το ξανακοιμήσουμε στο κρεβάτι του, παραμένοντας δίπλα του όσο χρειαστεί. Αν “τρυπώσει” στο κρεβάτι μας και δεν το καταλάβουμε, καλό είναι να προσπαθήσουμε να το μεταφέρουμε στο δικό του, ώστε να ξυπνήσει εκεί.

Οι φόβοι των παιδιών
Πολλές φορές τα παιδιά εκφράζουν φόβο για το σκοτάδι ή φανταστικές απειλές. Χωρίς να τα ενοχοποιήσουμε γιατί φοβούνται ή να τα επικρίνουμε, μπορούμε πριν κοιμηθούν να τα καθησυχάσουμε έμμεσα, προσποιούμενοι ότι αναζητούμε μαζί τους ξεχασμένα παιχνίδια πίσω από τις κουρτίνες, κάτω από το κρεβάτι ή μέσα στην ντουλάπα, ώστε να ελέγξουν την ασφάλεια του χώρου, χωρίς να αναφερθούμε στην απουσία απειλών άμεσα.

Οι νυχτερινοί τρόμοι
Οι νυχτερινοί τρόμοι είναι επίσης συνηθισμένοι στη διάρκεια της νύχτας, κυρίως μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών. Το παιδί ξυπνά και κλαίει, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει αφυπνισθεί. Η ζεστή σωματική επαφή και τα γλυκά τρυφερά λογάκια θα ηρεμήσουν το παιδί που το πρωί δεν θα θυμάται το παραμικρό, γιατί στην πραγματικότητα κοιμόταν και έκλαιγε στον ύπνο του.

Τρόποι διαχείρισης
Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση η πίεση, οι απειλές, τα ανταλλάγματα ή οι επικρίσεις και τα αρνητικά σχόλια ή οι συγκρίσεις δεν ευδοκιμούν. Χρειάζεται υπομονή, κατανόηση και σταθερότητα, ώστε το παιδί να νιώσει ηρεμία και ασφάλεια για να μπορέσει να κοιμηθεί όπως είναι φυσιολογικό. Πριν τον ύπνο, θα πρέπει να έχει υπάρξει μία περίοδος χαμηλής δραστηριότητας, χωρίς έντονα παιχνίδια, επισκέψεις αλλά και θυμούς και μαλώματα για να εξασφαλίσουμε έναν εύκολο και ήρεμο ύπνο που τα παιδιά τόσο χρειάζονται. Και μην ξεχνάμε ότι ο ήρεμος ύπνος των παιδιών εξασφαλίζει και τη δική μας ανάπαυση αλλά και την προσωπική επαφή που χρειαζόμαστε σαν ζευγάρι!

Read More

And More