Πώς θα κάνεις το παιδί σου πιο δραστήριο όσο μένουμε σπίτι

Τηλεκπαίδευση, διάβασμα εντός και εκτός οθόνης, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ταινίες, τηλεόραση. Ε, δεν θέλει και πολύ ένα μικρό παιδάκι να συνοψίσει την καθημερινότητα του από την οθόνη του υπολογιστή σε αυτή που βρίσκεται στο σαλόνι του σπιτιού. Στις μπλε οθόνες, δηλαδή. Το παιδί σου βολεύεται σε αυτόν τον τρόπο ζωής και η δράση που χάθηκε; Δεν χρειάζεται να τρέξει όλο το σπίτι πολλές φορές μέσα στην ημέρα, απλά να βάλει την κίνηση μέσα στο καθημερινότητα του. Θα το χαλαρώσει, θα του φτιάξει τη διάθεση και το σημαντικότερο: θα τον βοηθήσει να υιοθετήσει ένα πιο αθλητικό τρόπο ζωής. Πώς, λοιπόν, θα το βοηθήσεις να γίνει δραστήριο;

Μετακίνηση 6… τώρα
Μπορεί να πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και να μένουμε σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φορέσετε τα αθλητικά σας ρούχα, να στείλετε το σωστό sms και να βγείτε μία υπέροχη βόλτα στο πάρκο ή την πλησιέστερη παιδική χαρά. Τα παιδιά τρέχουν, σκαρφαλώνουν, πηδάνε και χοροπηδάνε πολύ περισσότερο όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό τα βοηθάει αρκετά να αποβάλλουν την ενέργεια τους, το άγχος της ημέρας και να ξεχνούν για λίγο την περίεργη κατάσταση που ζούμε. Μία μπάλα, ένα απλό περπάτημα, μία βόλτα με το ποδήλατο αρκούν. 

Και κάτι απλό αρκεί
Δεν είναι καθόλου απίθανο έξω να κάνει κρύο. Εξάλλου, χειμώνα έχουμε ακόμη! Βάλε δυνατά τα αγαπημένα του τραγούδια – στο τέρμα, ακόμα και αν οι στίχοι σου φαίνονται αρκετά παιδικοί –  και αρχίστε να χορεύετε μαζί. Όλα επιτρέπονται: να τραγουδήσετε, να γελάσατε, να γαργαλίσετε ο ένας τον άλλον και να βγάλετε από μέσα σας την κούραση και την κακοκεφιά της ημέρας. Το ένα τραγούδι θα φέρει το άλλο και μία κίνηση την δράση στη ζωή του μικρού σου.

Διάλειμμα το… σωτήριο
Μπορεί το σχολείο να είναι κλειστό και να λειτουργεί υπό διαδικτυακούς όρους, όμως, το πρόγραμμα καλά κρατεί. Να ανοίξει τον υπολογιστή τη σωστή στιγμή, να μπει στο μάθημα, να μελετήσει και τα προβλήματα στα μαθηματικά -και όχι μόνο- να λύσει. Μετά την τηλεκπαίδευση, πριν το διάβασμα αγγλικών, ανάμεσα στην Ιστορία και την Γλώσσα. Βάλε την κίνηση στο μικρό σου και η διαφορά που θα δεις θα είναι ειλικρινά μεγάλη.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Μπορεί να μην το θυμάσαι πάντα, όμως, το μικρό σου είναι ο καθρέπτης σου. Βλέπει τις συμπεριφορές σου, τις μιμείται και εν τελεί υιοθετεί τις περισσότερες. Πάτα Play σε ασκήσεις γυμναστικής από σπίτι για… σπίτι, και έχε το παιδί σου από δίπλα. Θα κινήσει τα πόδια του, όπως εσύ, τα χέρια του, όπως η δασκάλα στην οθόνη και ξαφνικά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής δημιουργείται. 

Πάτα Play σε ταινίες δράσης
Ένας φαινομενικά ανορθόδοξος, αλλά πρακτικά επιτυχημένος τρόπος να φέρεις την κίνηση στη ζωή του μικρού σου. Το αποδεικνύουν και μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην πάροδο του χρόνου. Τα παιδιά εντοπίζουν στις ταινίες το δικό του κινηματογραφικό (σούπερ) ήρωα, ταυτίζονται μαζί του και φυσικά αντιγράφουν τις κινήσεις του. Δράση χωρίς καν να το καταλάβει(ς).

Read More

And More