Baby steps

Σε ποια ηλικία περπατούν τα παιδιά και πότε πρέπει να ανησυχήσεις…

Μία από τις πιο συχνές απορίες κάθε νέας μαμάς είναι πότε το μωρό της θα περάσει από το στάδιο του μπουσουλήματος στο περπάτημα. Πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα και θα αρχίσει να περπατάει, χωρίς να χρειάζεται το χεράκι σου, για να στηριχθεί. Είναι μία από τις στιγμές “ορόσημο” στη ζωή ενός παιδιού και ένα από τα πρώτα επιτεύγματα του. Σε ποια ηλικία θα κάνει τα baby steps του; O, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, μας απαντά. Ο λόγος στον οικογενειακό μας γιατρό…

 

 

Μία από τις σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός μικρού παιδιού είναι εκείνη που κάνει τα πρώτα του βήματα. Το φυσιολογικό φάσμα είναι αρκετά μεγάλο για το πότε θα περπατήσει ένα παιδί. Και εξαρτάται από τι εννοούμε ότι το παιδί “περπάτησε”. Γενικά, θεωρούμε ότι περπατάει, όταν καταφέρνει να σταθεί όρθιο μόνο του, χωρίς την βοήθεια αντικειμένων ή κάποιου προσώπου. Αυτό, μπορεί να συμβεί από την ηλικία των 12 μηνών ως μέχρι την ηλικία των 18.

Κάθε παιδί διαφέρει για το πότε και με ποιο τρόπο θα περπατήσει. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: απο την κληρονομικότητα, από τα ερεθίσματα που του παρέχονται, αλλά και από το τι θεωρεί προτεραιότητα του. Για παράδειγμα, μερικά παιδιά μιλάνε πιο γρήγορα, ενώ περπατούν αργότερα και το αντίθετο. Επίσης, τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα δικαιολογείται να έχουν μια καθυστέρηση στο χρόνο ολοκλήρωσης του περπατήματος, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται ως “διορθωμένη ηλικία”.

Πότε, λοιπόν, θα αρχίσει να περπατάει;

Αρχικά, γύρω στους 8-10 μήνες, το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει και σταδιακά αρχίζει να πιάνεται από τα έπιπλα και να σηκώνεται. Μετά τους 12 μήνες, αρχίζει σιγά – σιγά να στέκεται στα πόδια του, έστω και στηριζόμενο σε αντικείμενα ή στο χέρι κάποιου. Συνήθως, μετά τους 18 μήνες σταθεροποιείται πολυ καλά και “φεύγει” μόνο του.

Πότε πρέπει να αρχίσει να φοράει παπούτσια;

Όταν αρχίσει να πιάνεται και να σηκώνεται και να πηγαίνει απο έπιπλο σε έπιπλο, τότε μόνο μπορεί να αρχίσει να φοράει τα πρώτα του παπούτσια, τα οποία δεν θα είναι πια της “αγκαλιάς”. Ένα καλό παπούτσι θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, δηλαδή, να είναι δερμάτινο και το μέγεθος του να είναι σωστό για το νούμερο του ποδιού. Να μην είναι, δηλαδή, ούτε μεγάλο, αλλά ούτε μικρό. Επίσης, παρακολουθούμε μήπως με τον καιρό το παπούτσι τρίβεται από την μια πλευρά ή το πατάει μόνο απο την μια πλευρά, μήπως και προκύψει κάποια ορθοπεδική ανωμαλία που χρήζει διόρθωσης.

Πότε θα ανησυχήσεις για το περπάτημα του παιδιού σου;

Είναι σύνηθες, αν ένα παιδί έχει πρόβλημα και δεν μπορέσει να περπατήσει στο μέλλον, να έχει εμφανίσει από πριν και άλλα προβλήματα κινητικά, τα οποία θα υποψιάζουν και τους γονείς, αλλά και τον παιδίατρο, που παρακολουθεί τακτικά το παιδί, ότι κάτι δεν πάει καλά με τον μυικό ή κινητικό ή νευρολογικό σύστημα του παιδιού αποφασίζοντας πως πρέπει να ελεγχθεί. Από πολύ νωρίς, από τους πρώτους μήνες, δηλαδή, εν ζωή, φαίνεται αν το νεύρο – μυικό σύστημα του παιδιού είναι φυσιολογικό από τον τρόπο που κουνάει τα χέρια, τα πόδια του, το κεφάλι του, από το πότε αρχίζει να στηρίζει το κεφάλι του, αλλά και από άλλους παράγοντες, τα οποία εξετάζει ο παιδίατρος σε κάθε εξέταση ρουτίνας.

Read More

And More