September Issues: Έξι εναλλακτικά είδη άθλησης για το μικρό σου και γιατί να τα επιλέξεις

September Issues: Έξι εναλλακτικά είδη άθλησης για το μικρό σου και γιατί να τα επιλέξεις | tlife.gr

Έχει φτάσει ξανά αυτή η εποχή των νέων ξεκινημάτων! Ο Σεπτέμβριος επέστρεψε και πάλι στη ζωή σου και αυτό σημαίνει πως το μικρό σου ετοιμάζεται για μία νέα σχολική χρονιά ή ακόμη και για την πρώτη του επαφή με τον σχολικό χώρο, ξεκινώντας τα πρώτα του μαθήματα. Και ενώ μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος για τα παιδιά και ολόκληρη την οικογένεια, ωστόσο είναι και ένα διάστημα που σηματοδοτεί τα καινούριο ξεκινήματα, γεμάτα όρεξη και διάθεση για “δουλειά” και διασκέδαση! Γι’ αυτό και τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να καταλήξεις στις εξωσχολικές δραστηριότητες που θα επιλέξεις παρέα με το μικρό σου και τις οποίες θα απολαύσει στη διάρκεια της χρονιάς!

Ίσως χρειαστεί σε αυτή τη φάση να φανείς δημιουργική και ευρηματική, δίνοντας στο παιδί εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις που θα το βοηθήσουν να αντισταθμίσει το… βάρος του σχολείου. Πώς θα βρεις, λοιπόν, τους πιο εποικοδομητικούς και διδακτικούς τρόπους για να περάσει το μικρό σου ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους, μακριά από την σχολική αίθουσα;

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις μερικές εναλλακτικές εξωτερικές δραστηριότητες για το παιδί, που περιλαμβάνουν άφθονη άθληση και μπόλικη ψυχαγωγία!

♦ Yoga για παιδιά
Αν έχεις δοκιμάσει κι εσύ η ίδια να ασχοληθείς με την yoga, τότε γνωρίζεις ήδη πως πρόκειται για μια εξαιρετική πρακτική χαλάρωσης και ενδυνάμωσης! Άρα είσαι σε θέση να αναλογιστείς τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει και στο μικρό σου! Άλλωστε, βάσει ερευνών έχει αποδειχθεί πως η παιδική yoga συμβάλλει στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, αφού απέχει… έτη φωτός από την επιθετικότητα, την ένταση και τις συγκρούσεις! Με ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, από τα τρία μέχρι και τα 11 έτη, το μικρό σου μπορεί να συνεχίσει μεγαλώνοντας να ασχολείται με αυτή σε τμήματα εφήβων και έπειτα ενηλίκων.

♦ Pilates για παιδιά
Άλλη μία κατηγορία “ενήλικης” δραστηριότητας που ίσως να έχεις δοκιμάσει και ξέρεις πόσο βοηθητική είναι για το σώμα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες και ειδικούς, το pilates είναι ιδιαιτέρως εποικοδομητικό για τα παιδιά, αφού βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των μυών, διορθώνοντας ευκολότερα παθήσεις, όπως η λόρδωση και η σκολίωση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ευελιξία και την ισορροπία, βοηθώντας το παιδί να γνωρίσει και να ορίσει καλύτερα το σώμα του. Οι ηλικίες που μπορούν να συμμετάσχουν σε μαθήματα παιδικού pilates είναι από πέντε έως 12 ετών, ενώ σαφώς μπορούν να συνεχίσουν μεγαλώνοντας.

♦ Capoeira για παιδιά
Η capoeira είναι ένα είδος πολεμικής τέχνης, αλλά ταυτόχρονα και κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό! “Γεννημένη” στη Βραζιλία, η τεχνική της capoeira περιλαμβάνει πολλή μουσική, ενώ η κινησιολογία της θυμίζει περισσότερο χορό παρά άμυνα ή επίθεση. Στην πραγματικότητα, στόχος της όλης διαδικασίας είναι να μην αγγίξει καθόλου ο ένας αθλητής τον άλλο και για αυτό πρόκειται για ένα από τα πιο ευγενή αθλήματα αυτοάμυνας. Τα μαθήματα μπορούν να ξεκινήσουν από πολύ μικρή ηλικία και να συνεχιστούν για όσο το παιδί θελήσει.

♦ Καράτε για παιδιά
Ναι, η αλήθεια είναι πως το καράτε μοιάζει ελαφρώς με… blast from the past, αλλά τα οφέλη του είναι πραγματικά τόσο πολλά, που δεν είναι περίεργη η επαναφορά του στο προσκήνιο! Μέσα από το καράτε τα παιδιά γυμνάζουν όλο το κορμί τους, ενώ παράλληλα θέτουν τις βάσεις για τη σωστή φυσική κατάστασή τους μεγαλώνοντας. Την ίδια στιγμή, διδάσκονται την πειθαρχία, τον αλληλοσεβασμό, την ομαδικότητα και την αυτοεκτίμηση, ενώ αυξάνεται η συγκέντρωσή τους και τα αντανακλαστικά τους. Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί είναι τα έξι χρόνια, ώστε να αντιλαμβάνεται την λογική του αθλήματος.

♦ Κολύμβηση για παιδιά
Εδώ μάλλον δεν χρειάζονται συστάσεις, αλλά πολύ συχνά οι γονείς ξεχνούν τα απίθανα οφέλη της κολύμβησης. Μέσα από αυτή βελτιώνεται το καρδιοαναπνευστικό σύστημα των παιδιών, δυναμώνει η σπονδυλική στήλη τους, αυξάνεται η μυϊκή δύναμή τους, αποκτούν ελαστικότητα και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού τους. Παράλληλα, εκτονώνουν το άγχος τους, θέτουν στόχους, αποκτούν αυτοπεποίθηση, ενισχύουν την αντίληψη και την συγκέντρωσή τους. Μπορούν να ξεκινήσουν την κολύμβηση από τόσο νωρίς, όσο… η γέννησή τους και να συνεχίσουν για πάντα!

♦ Τένις για παιδιά
Όπως και όλα τα ευγενή αθλήματα, έτσι και το τένις ενδείκνυται για τα παιδιά και την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό! Μέσα από αυτό, τα μικρά αναπτύσσουν την ευκινησία, την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεών τους, ενώ γίνονται περισσότερο επικοινωνιακά, αναπτύσσεται η αντίληψή τους και μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά και συντονισμένα. Διασκεδάζουν, εκτονώνονται και διδάσκονται αξίες μέσα από το παιχνίδι. Η εκμάθηση μπορεί να ξεκινήσει από τα τέσσερα έτη και να συνεχίσει μέχρι την εφηβική ηλικία.

READ more