Σκύλος στο σπίτι: Οι 10 καλύτεροι και πιο πιστοί φίλοι για το μικρό σου!

Αν τα παιδιά σου έχουν συμπληρώσει έστω και το τρίτο έτος της ηλικίας τους, τότε το πιο πιθανό είναι πως οι συνεχείς προσπάθειές τους να σε πείσουν να πάρετε ένα σκυλάκι είναι… αδυσώπητες! Γιατί ένα είναι σίγουρο: Όλα τα παιδιά ξετρελαίνονται με τα κατοικίδια ζώα και ποτέ δεν θα σταματήσουν να σου ζητούν να τους χαρίσεις έναν παντοτινό φίλο! Μήπως, όμως, θα έπρεπε να σκεφτείς λιγάκι πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσεις το όνειρό τους; Ναι, ξέρω τι σκέφτεσαι και συνεχώς το αναβάλλεις! Ένα ζώο στο σπίτι σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και ανάγκη για φροντίδα και είναι πολλά εκείνα που ίσως χρειαστεί να “θυσιάσεις” προκειμένου να αντεπεξέλθεις στις ανάγκες του. Την ίδια όμως στιγμή, τα οφέλη της παρουσίας ενός ζώου στο σπίτι και του τρόπου που θα αλληλεπιδρά με τα παιδιά είναι ικανά να σε πείσουν για να κάνεις το μεγάλο βήμα!

Εφόσον, λοιπόν, έχεις πάρει τη μεγάλη απόφαση και ετοιμάζεστε ως οικογένεια να φέρετε ένα νέο μέλος στο σπίτι, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να κάνετε, προκειμένου να καταλήξετε στο κατάλληλο σκυλάκι για τα παιδιά!

 

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα σας βοηθήσουν στην απόφασή σας…

Το ταμπεραμέντο του σκύλου, δηλαδή η προσωπικότητά του. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εντοπίσετε τη δικής σας προσωπικότητα, ως οικογένεια, και τις ανάγκες σας, αλλά και το περιθώριο για εξέλιξη. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με πολλές υποχρεώσεις και λίγο ελεύθερο χρόνο θα ταιριάζει με ένα πιο ήσυχο και λιγότερο ενεργητικό σκυλί.

Το μέγεθος του σκύλου και κατά πόσο υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για αυτό. Ο συγκεκριμένος παράγοντας, φυσικά, βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με την προσωπικότητα και την ενεργητικότητα του ζώου.

Η ενεργητικότητα του σκύλου, δηλαδή το πόσο ζωηρό και αθλητικό είναι. Αυτό έχει να κάνει αρκετά με το είδος και την προτίμηση της οικογένειας. Ένας σκύλος αγκαλιάς μπορεί να είναι πιο συμβατός με μια λιγότερο ενεργητική οικογένεια, ενώ ένα αθλητικό σκυλί να ταιριάζει σε κάποιους που έχουν το χρόνο και την ενέργεια να καλύψουν τις ανάγκες του.

Επιπλέον, όταν επισκεφτείτε τη φιλοζωική οργάνωση (ή ακόμη και το εκτροφείο αν αυτό έχετε επιλέξει), προκειμένου να προχωρήσετε στην υιοθεσία ενός σκύλου, και αφότου καταλήξετε σε ένα συγκεκριμένο ζώο, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε ορισμένες ερωτήσεις στους υπεύθυνους:

Είναι ο σκύλος ασφαλής για όλα τα μέλη της οικογένειας;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες ράτσες τα πηγαίνουν καλά με όλους, ενώ σε άλλες δείχνουν προτίμηση σε ένα μέλος ή ένα φύλο ή δεν είναι κατάλληλα για παιδιά.

Πόσο ενεργητικό είναι το σκυλί;
Ανάλογα με τον τύπο της οικογένειας, μπορεί να ζητάτε ένα σκύλο που θα απολαμβάνει τις βόλτες σας στο πάρκο ή κάποιο με το οποίο θα ευχαριστιέστε τις αγκαλιές στον καναπέ.

Τι φροντίδα χρειάζεται το σκυλί;
Ένα μακρύτριχο σκυλάκι έχει μεγαλύτερες ανάγκες από ένα κοντότριχο. Αντίστοιχα, βάσει της ηλικίας του μπορεί να χρειαστεί εκπαίδευση αν είναι πολύ νεαρό ή ιατρική φροντίδα αν είναι μεγαλύτερο σε ηλικία ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, αν ψάχνεις τα πιο φιλικά και κατάλληλα για παιδιά και οικογένειες σκυλάκια, τότε παρακάτω μπορείς να δεις τους 10 πιο δημοφιλείς καινούριους φίλους σας! (Η σειρά κατάταξης είναι τυχαία, αφού όλοι τους είναι υπέροχοι!)

⇒ Ελληνικό Κοκόνι
Μικρόσωμο, πανέξυπνο και στοργικό, το χαριτωμένο Κοκόνι είναι ένα πολύ αφοσιωμένο στην οικογένειά του σκυλάκι! Συνεργάζεται εύκολα με όλους, τα πηγαίνει περίφημα με άλλα ζώα, ενώ η ευστροφία του, η προσαρμοστικότητα και το θάρρος του το καθιστούν και έναν καλό φύλακα -παρά το μέγεθός του!

⇒ Ημίαιμο
Όσοι μεγαλώνουν με ένα ημίαιμο σκυλάκι, ειδικά όταν έχει υπάρξει αδέσποτο, λένε πως η ευγνωμοσύνη, η αφοσίωση και η στοργικότητα που δείχνουν στην οικογένειά τους δεν συγκρίνεται με τίποτα (φυσικά, μιλάω εκ πείρας!). Ωστόσο, η προσωπικότητα και οι ανάγκες του κάθε ημίαιμου σκύλου είναι διαφορετικές και ανάλογες με τις ράτσες από τις οποίες προέρχεται. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τους υπεύθυνους της φιλοζωικής οργάνωσης από όπου θα το υιοθετήσετε, ώστε να καταλήξετε στο κατάλληλο για την οικογένειά σας!

⇒ Λαμπραντόρ
Ένα από τα αγαπημένα σκυλιά των παιδιών, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη και ζωηρό ταμπεραμέντο, το Λαμπραντόρ είναι παιχνιδιάρικο, υπομονετικό και αγαπησιάρικο, ενώ προστατεύει πάντα την οικογένειά του! Έχει μεγάλες αντοχές, πολλή ενέργεια και δύναμη, αλλά είναι ταυτόχρονα πολύ υπάκουο!

⇒ Γκόλντεν Ριτρίβερ
Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, εξυπνάδα και αφοσίωση στους δικούς του με τους οποίους είναι… ευγενής! Το Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι ένα από τα πιο κατάλληλα σκυλιά για τα παιδιά, αφού τους δείχνει ευαισθησία, αγάπη και στοργικότητα, παραμένοντας υπάκουα και καλόβολα.

⇒ Μπόξερ
Ένας σκύλος με ιδιαίτερη αγάπη στους ανθρώπους, το Μπόξερ προτιμά να είναι κοντά στην οικογένειά του, τόσο για την συντροφιά, όσο και για την προφύλαξή τους! Είναι προστατευτικός και υπομονετικός με τα παιδιά, με πολλή στοργή, αλλά και αρκετή ενεργητικότητα.

⇒ Γαλλικό μπουλντόγκ
Είναι παιχνιδιάρικο και πολύ προσαρμοστικό! Την ίδια στιγμή, το Γαλλικό μπουλντόγκ παραμένει ένας μικρός… φύλακας, αλλά και ένα φιλήσυχο “κουτάβι” που αποζητά τα χάδια!

⇒ Μπιγκλ
Αυτός ο μικρός Βρετανός είναι ζωηρός και γεμάτος ενέργεια, χάρη στο κυνηγετικό παρελθόν του! Την ίδια στιγμή, το Μπιγκλ είναι πανέξυπνο, φιλικό και χαρούμενο, κάνοντας το παιχνίδι με τα παιδιά απόλαυση! Συνήθως, τα πηγαίνει καλά με τα άλλα ζώα, ενώ λατρεύει τη συντροφιά και τα χάδια.

⇒ Δαλματίας
Αγαπά τους ανθρώπους και λατρεύει το παιχνίδι! Ο σκύλος Δαλματίας μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύντροφος των παιδιών, αφού έχει αρκετή ενέργεια και προσαρμοστικότητα, ενώ δεν θα αρνηθεί ποτέ τα χάδια και την καλοπέραση.

⇒ Κανίς
Κάποιοι ίσως -λανθασμένα- να θεωρούν πως το Κανίς είναι ένα… μπλαζέ σκυλί. Στην πραγματικότητα, έχει πολύ ανεπτυγμένη ευφυΐα, ενώ είναι γεμάτο ενέργεια και στοργή. Μπορεί να γίνει το πιο υπάκουο σκυλί, ενώ ταυτόχρονα είναι παιχνιδιάρικο και λατρεύει τις εξερευνήσεις.

⇒ Ιρλανδέζικο σέτερ
Ένας ακόμη εκπληκτικός φίλος για τα παιδιά, που λατρεύει τους ανθρώπους και απολαμβάνει το παιχνίδι μαζί τους. Για την ακρίβεια, το Ιρλανδέζικο σέτερ είναι ένας σκύλος που δεν αντέχει τη μοναξιά! Έξυπνο και παιχνιδιάρικο, θα ταιριάζει αμέσως με το ταμπεραμέντο των μικρών φίλων του!

***Και μια μικρή υπενθύμιση: Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια, δεν είναι εφήμερα και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Όλα τα ζώα είναι σημαντικά και χρειάζονται αγάπη και φροντίδα για να επιβιώσουν! Καλό είναι να το θυμάσαι πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση!

Read More

And More