Τα σημάδια ότι το μικρό σου τρώει πολύ αλάτι

Μπορεί τα περισσότερα παιδιά να έχουν αδυναμία στη ζάχαρη και εσύ να ψάχνεις τρόπους να την περιορίσεις, όμως, και το αλάτι δεν τους κάνει και πολύ καλό. Στην αντίπερα όχθη των γλυκών, τα αλμυρά φαγητά μπορούν και αυτά με τη σειρά τους να δημιουργήσουν προβλήματα στο παιδί και την ορθή λειτουργία του οργανισμού του. Μην αγχώνεσαι! Μπορείς να προλάβεις τα πάντα, αρκεί να αντιληφθείς ότι το μικρό σου το έχει παρακάνει με το αλάτι. Πώς; Αρκεί να παρατηρήσεις μερικά από τα παρακάτω σημάδια…

Διψάει πολύ συχνά
Αν έξω δεν κάνει πολλή ζέστη, το παιδί σου δεν έχει αθληθεί ή παίξει σε έντονο ρυθμό, τότε πρέπει να αρχίσεις να αναρωτιέσαι ποια είναι η αιτία πίσω από τη συνεχή δίψα του μικρού σου. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το καταλάβεις είναι να παρατηρήσεις πόσο συχνά μετά το κυρίως διψάει και πόσα ποτήρια νερό σου ζητάει να φέρεις στο δωμάτιο του όσο παίζει ή απλά συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.

Σου ζητάει αρκετά συχνά κάτι γλυκό
Δύσκολη ένδειξη, γιατί το παιδί δεν θέλει και πολύ να τρέξει στην αγκαλιά σου και να σε παρακαλέσει να του ετοιμάσεις ή να το αφήσεις να απολαύσεις λίγη σοκολάτα ή ένα κομμάτι φρέσκου κέικ. Επειδή, όπως γνωρίζεις το αλμυρό είναι το ακριβώς αντίθετο του γλυκού, αν διαπιστώσεις ότι η επιθυμία του μικρού σου για γλυκό είναι αρκετά αυξημένη, τσέκαρε μήπως ο λόγος “κρύβεται” στο πολύ αλάτι που καταναλώνει προηγουμένως.

Παίρνει κιλά, χωρίς να τρώει πολλά γλυκά
Και πάνω που γλίτωσες από το γνωστό πρόβλημα με τα γλυκά, γιατί το μικρό σου δεν τους έχει και τόση αδυναμία, παρατηρείς ότι τα περσινά ρούχα δεν του κάνουν φέτος. Όχι, επειδή ψήλωσε. Το παιδί πήρε μερικά παραπάνω κιλά, χωρίς να αλλάξει με την πρώτη ματιά πολλά στη διατροφή του. Μήπως το πρόβλημα βρίσκεται στο αλάτι που και εμποδίζει την ορθή λειτουργία του σώματος και προκαλεί μερικά προβληματάκια στο στομάχι;

Ζητάει ακόμα περισσότερο αλάτι στο φαγητό
Φοράς την ποδιά σου, ετοιμάζεις το μεσημεριανό, ρίχνεις λίγο αλάτι για γεύση και ξαφνικά παρατηρείς ότι το παιδί σου πλησιάζει την αλατιέρα και ρίχνει λίγο περισσότερο στο πιάτο του. Stop. Απομάκρυνε το συγκεκριμένο σκεύος από την κουζίνα σου και τοποθέτησε το σε ένα σημείο που το παιδί σου δεν το φτάνει και δεν το βλέπει.

Έχει υψηλή αρτηριακή πίεση
Αυτό θα το διαπιστώσεις στο ετήσιο τσεκ – απ που κάνει ο παιδίατρος στο μικρό σου. Αν παρατηρήσεις ότι η τιμή είναι αυξημένη, μην εκπλαγείς αν ο κύριος λόγος “ακούει” στο όνομα: “αλάτι”.

 

Read More

And More