Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το μωρό σου νυστάζει

Μπορεί η καθημερινότητα ενός μωρού να δομείται από συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία πολλά δεν τα λες, όμως, δεν είναι καθόλου απίθανο να αισθάνεται συχνά κουρασμένo. Να νυστάζει σε υπερβολικό βαθμό, παρά το γεγονός ότι κοιμάται αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να γνωρίζεις τα σημάδια, προκειμένου να το καταλάβεις νωρίς, να το μεταφέρεις στο κρεβάτι ή την καλαθούνα του, να το νανουρίσεις και να απολαύσει ένα ευχάριστο και παραγωγικό ύπνο. Ποια είναι;

Κοιτάει ανέκφραστα το κενό
Και πάνω που είχες συνηθίσει τα ματάκια του να κοιτάνε εσένα μόνο, ξαφνικά παρατηρείς ότι το βλέμμα του έχει “κλειδωθεί” προς άλλη κατεύθυνση. Μία κατεύθυνση άγνωστη τόσο σε εσένα όσο και στους αμφιβληστροειδείς του μωρού σου. Το βλέμμα του ακροβατεί ανάμεσα στο χρώμα του τοίχου και το κενό. Μήπως να το βάλεις για ύπνο; 

Τρίβει τα μάτια του
Αν παρατηρήσεις να βάζει τα χεράκια του στα μάτια του, αν δεν είναι κάτι στιγμιαίο και εξακολουθεί να το κάνει τότε ήρθε η ώρα. Το μωρό σου θέλει να το νανουρίσεις και στα όνειρα του να το αφήσεις.

Τραβάει τα αυτιά του
Αν κάτι τέτοιο πέσει στην αντίληψη σου, μην διστάσεις πρώτον να του εξηγήσεις με το δικό σου μοναδικό τρόπο ότι αυτό μόνο σωστό δεν είναι και δεύτερον να το μεταφέρεις στο κρεβατάκι του.

Αρχίζει να τεντώνεται
Και ξαφνικά εκεί που το μωρό σου έκανε μόνο αντανακλαστικές απότομες κινήσεις, αρχίζει να σηκώνει τα χεράκια του πιο σταδιακά, πιο ήρεμα και πιο αρμονικά. Τεντώνεται, γιατί θέλει να εξωτερικεύσει την κούραση που νιώθει.

Δεν έχει όρεξη για παιχνίδι
Ποιος; Το μωρό σου που ήθελε να είστε μαζί κάθε μέρα, όλη μέρα και να παίζετε μαζί ή απλά να ακουμπάει το δέρμα σου. Ε, λοιπόν, αν αισθάνεσαι ότι δεν έχει και τόση όρεξη να ασχοληθεί με εσένα και τα παιχνίδια του, τότε πρέπει να το μεταφέρεις στο κρεβατάκι του.

Πλησιάζει το στήθος σου
Μπορεί να παραπέμπει περισσότερο σε σημάδι θηλασμού, όμως, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Αν παρατηρήσεις ότι το μωρό σου αποστρέφει το κεφάλι του από κινούμενα αντικείμενα ή ανθρώπους, προκειμένου να βρεθεί όλο και πιο κοντά στο στήθος, να ξέρεις ότι αυτό που θέλει είναι απλά να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί σε εσένα στην παρέα του. 

 

Read More

And More